Elena Pasat, autoarea cărților „101 Ghicitori” și „Roi de picățele”, ne-a dezvăluit, prin intermediul unui interviu acordat pentru www.curentul.md, de unde a venit inspirația pentru a scrie cărți pentru copii și cum reușește să bucure copiii ”mai puțin norocoși” în cadrul evenimentelor de lansare a cărților. Deși a absolvit Managementul Resurselor Umane (ASE București), a ales să meargă pe urmele tatălui său, investind toate resursele în domeniul jurnalismului. Scrie cărți, promovează acțiuni caritabile, susține workshop-uri, alocă timp pentru dezvoltarea platformei de e-learning pentru copii și suține că ”viața e scurtă, nu e timp de pierdut”.
CURENTUL: Ați lansat prima carte „Roi de Picățele” în primăvara anului trecut. De unde a venit inspirația?
Elena Pasat: Obișnuiesc să spun că „Roi de Picățele” este meritul fiicelor mele. Au îndrăgit atât de mult personajele, încât într-o seară mi-au zis: „Nu e corect ca Pistrui și Buburuză să rămână doar în mintea ta! Nu e frumos să fii atât de egoistă, toți copiii ar trebui să afle despre aventurile lor!”. Așa am promis că voi publica o carte pe care o vor putea citi zeci, sute, mii de copii și cum sunt o mamă responsabilă mi-am respectat promisiunea. Inspirația…o poți găsi oriunde, ea apare în momente și locuri nebănuite. Pentru „Roi de Picățele” am găsit-o sub plapuma caldă, între îmbrățișări și pupici de noapte bună.
C.: Ce semnifică titlul cărții – „Roi de Păcățele”?
E.P.: Titlul cărții este o metaforă ușor înțeleasă de cei mici când regăsesc în text și în ilustrațiile viu colorate punctele de melanină de pe nasul lui Pistrui, picățelele de smoală de pe aripioarele Buburuzei sau bulinuțele de pe rochița fetiței din prima bancă. Între mulțimea de picățele sus menționată, copiii descoperă esența prieteniei, tainele naturii, aventurile copilăriei, noțiunea curajului și … fericirea care vine din lucruri mărunte.
C.: De unde a venit pasiunea de a scrie cărți și anume pentru copii?
E.P.: Proză și poezie scriu de mică. În perioada liceului am participat la nenumărate concursuri de creativitate și mizând pe faptul că voi fi jurnalistă, ca tata, am continuat să scriu. „Meseria” de mamă a fost cea care a hotărât direcția. Îmi face o deosebită plăcere să scriu pentru copii. Nu există o recompensă mai mare decât feedback-ul sincer și entuziast din ochii copiilor. Un „wow” rostit de un copil valorează cât o mie de laude din partea criticilor, poate chiar mai mult de o mie.
C.: Ce alte cărți ați mai lansat? Am văzut recent noua carte „101 ghicitori”, vor mai urma și altele?
E.P.: Într-adevăr, recent am lansat o carte cu titlul „101 GHICITORI”. Dacă vă faceți drum spre librăriile Cartier și Bestseller (MD) sau librăriile Cărturești, Eminescu (RO) vă asigur că veți găsi nu doar 101 ghicitori, ci și 101 ilustrații. E o carte care pune la încercare atât copiii, cât și părinții. Conținutul amuzant și subiectele abordate (de la pokemoni până la descoperirile lui Newton) transformă lectura într-o experiență plăcută și educativă. O mămică zicea că „ghicitorile astea creează dependență”, așa că mare grijă dragii mei, s-ar putea să vă placă să citiți. Și da, cu siguranță vor urma și alte cărți.
C.: Am înțeles că evenimentul de lansare a cărții a implicat și o acțiune caritabilă, ne puteți oferi câteva detalii?
E.P.: Acțiune caritabilă e mult spus. Împreună cu asociația „Taxiul cu Bomboane” am oferit copiilor mai puțin noroși ocazia de a participa la eveniment. Am susținut o video convorbire cu copilașii bolnavi de cancer de la spitalul „Budimex”. Copii au răspuns la ghicitori și au primit în dar cărți, baghete magice, aplauze și vorbe bune din partea celor prezenți fizic la eveniment. Un gest mic, emoții mari. Și cel mai important, o poate face fiecare.
C.: Cu ce vă ocupați la moment?
E.P.: Momentan dezvoltăm un proiect interesant pentru copii: „Să crești mare!” este platforma de e-leraning prin care care ne-am propus să promovăm și să educăm copiii, altfel. Altfel însemnând distractiv, INTERACTIV , furnizând jocuri și material de studiu specific intereselor lor și publicând on-line creațiile/realizările celor mici. Fie că au desenat un om de zăpadă sau au realizat un experiment, au copt o prăjitură sau au jucat fotbal, copiii au șansa de a se promova. Cam asta facem, cultivăm și promovăm talente.
C.: Ce alte activități mai aveți?
E.P.: Vă referiți la hobby-uri? Multe, foarte multe: lectura, dansul, pictura, îmi place să schiez, ador să călătoresc și să descopăr alte culturi. Sunt o fire activă și entuziastă, nu am atâta timp câte idei îmi trec prin cap, de exemplu pentru 2017 mi-am propus să învăț să cânt la chitară. Viața e prea scurtă, nu e timp de pierdut.
C.: Ce studii aveți?
E.P.: Am învățat să scriu povești în liceu, în facultate însă, am învățat să „citesc” oameni. Am absolvit „Managementul Resurselor Umane” (ASE, București). Eram fascinată de orele în care studiam aspectele psihologice ale resursei umane, devoram cărțile de psihologie și dezvoltare personală. Ce vremuri!
C.: Ce alte cărți veți mai lansa în viitor? Ce tematică vor avea?
E.P.: Viitorul are farmec pentru că e plin de surprize. Vă pregătesc și eu câteva anul acesta, dragi cititori! Fiți cu ochii pe mine!
C: Mulțumim pentru răspunsuri!
Anastasia Borta
Poze: facebook