[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Eduard Grama: Scopul de bază a Asociației „Agrocereale” este reprezentarea și apărarea intereselor membrilor ei
9 Iulie

În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, Președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole si Cerealiere „Agroceareale”, Eduard Grama, a vorbit despre activitatea Asociației „Agrocereale”, cine face parte din această Asociație, cum pot producătorii agricoli să devină membri, ce își propune să facă Asociația, dar și planurile de viitor.

CURENTUL: Dle Grama, ce reprezintă Asociația „Agrocereale”? Cu ce scop a fost creată?

Eduard Grama: Asociația „Agrocereale” este o organizație patronala non profit, scopul ei de bază este reprezentarea și apărarea intereselor membrilor Asociației și a producătorilor agricoli, care activează în domeniul exporturilor de cereale și oleaginoase. Un alt scop al Asociației este participarea activă în dialogul cu instituțiile statului și cele legislative. De asemenea, ne propunem să participăm la elaborarea actelor legislative, care ar ajuta la dezvoltarea sectorului agricol.

C: Cine sunt membrii Asociației? În general, cine poate deveni membru și ce trebuie să facă pentru aceasta?

E. G.: Membrii Asociației sunt producători agricoli, care sunt și exportatori de cereale și oleaginoase. Menționez că aceștia nu sunt doar exportatori de cereale, noi avem ca membri producători agricoli care au multiple activități, cum ar fi vânzarea tehnicii agricole, importul de imputuri agricole și îngrășăminte, producere de făinoase și uleioase, activitati in creșterea fructelor si legumelor, centre de păstrare si sortare a produselor agricole.

Noi nu suntem Asociația de traideri (așa numiții cumpărători și exportatori de cereale), noi suntem Asociația producătorilor agricoli cu mii de angajați și diverse activități în agricultura, care au în activitatea sa și exportul cerealelor și oleaginoaselor.

Membru al Asociației poate deveni orice producător agricol, de la mare la mic, indiferent de activitate și domeniul în care activează. Nu există barieră sau condiție de a deveni membru al Asociației. În activitatea noastră, ne dorim să reprezentăm și să apărăm interesele tuturor producătorilor agricoli, nu doar exportatorilor. Pentru a deveni membru, producătorul trebuie să facă un lucru foarte simplu – să ne contacteze și să respecte procedura de aderare la Asociație.

C: Cum calificați politica statului în raport cu producătorii și exportatorii de cereale?

E. G.: Pentru mine este o întrebare foarte dificilă, pentru că am fost și am activat în instituțiile de stat. Nu pot și cred că nu am dreptul moral să dau un calificativ, dar îmi doresc și cred că toți membrii Asociației își doresc acest lucru, ca instituțiile statului să fie mai deschise pentru dialog, să comunice mai eficient cu producătorii agricoli. De asemenea, îmi doresc ca inițiativele Guvernului și Legislativului să fie consultate și discutate cu Asociațiile de profil. Producătorii agricoli să poată veni cu recomandări, sugestii care să ajute la elaborarea și implementarea actelor legislative.

C: Pe cât de deschiși la dialog sunt factorii decizionali? Ați avut deja careva contacte cu ei?

E. G.: Noi suntem o Asociație tânără și abia creată. Cred ca din partea instituțiilor statului încă nu există o deschidere față de noi și membrii Asociației. Este și un lucru firesc ca o instituție nou creată trebuie să se afirme și să fie prezentă în viața economico – socială pentru ca să poți avea un dialog mai constructiv și, nu în ultimul rând, Asociația trebuie sa fie reprezentativă, cu membri activi și cu o pondere semnificativă în economia țării.

Aici aș dori să menționez că membrii Asociației sunt producători agricoli cu o pondere de peste 54 % din exporturile de cereale și oleaginoase din RM și cu o pondere majoră în plata impozitelor la bugetul de stat cu mii de angajați în sectorul agricol.

C: Ce priorități are Asociația pentru perioada imediat următoare?

E. G.: Prioritățile de bază ale Asociației sunt dialogul cu instituțiile statului pentru eficientizarea proceselor de export, îmbunătățirea mediului de afaceri și procedurilor în domeniul dat, participarea la elaborarea actelor legislative în agricultură, monitorizarea actelor legislative și executive, care pot duce la tergiversarea activității membrilor Asociației și producătorilor agricoli și soluționarea problemelor apărute prin dialog cu instituțiile statului.

C: Ce ar trebui să se schimbe ca producătorii și exportatorii de cereale să simtă grija și protecția statului?

E. G.: Nu este nevoie de schimbări majore – permiteți-ne sa ne desfășuram activitatea onest și corect și fără tergiversări. Noi nu cerem ajutoare sau înlesniri de la stat, doar sa muncim in cadrul legal si sa nu fim încurcați sa ne facem treaba.

În realitate, pentru noi este foarte importat ca să putem avea o activitate transparentă, corectă și fără tergiversări. Totodată, în momentul când apar niște probleme, să putem dialoga și soluționa problemele.

Dialogul și receptivitatea față de producătorii agricoli – sunt punctele asupra cărora statul trebuie să-și îmbunătățească activitatea și disponibilitatea.

C: Pe Dvs. personal ce v-a determinat să veniți la conducerea Asociației?

E. G.: Eu activez în domeniul agricol de peste 15 ani. La concret, mai mult în domeniul vinicol, care face parte din agricultură. Fiind cunoscut cu mulți producători agricoli și exportatori, la un moment dat ei au venit cu inițiativa să mă implic in organizarea și dezvoltarea Asociației.

Mi s-a părut un proiect foarte interesant și care mă plasează undeva la mijloc, între instituțiile statului și companii private (producători agricoli) și îți permite să dialoghezi cu ambele părți, să faci o punte între aceste 2 părți sociale. Credeți-mă că nu este ușor uneori să faci legătura dată, deoarece gândirea și percepția la aceleași situații sau probleme este total deferită.

C: Pe cât de utilă credeți ca va fi în această funcție experiența acumulată anterior?

E. G.: Experiența anterioara este foarte utilă și nemăsurabilă în valori materiale. Cum am spus anterior, viziunile și percepțiile sectorului privat sunt diametral opuse viziunilor și percepțiilor instituțiilor statale. Și aici experiența acumulată mă ajută să înțeleg ce își doresс producătorii agricoli, să acționez mai eficient și punctat și să analizez problema după competențe, fără a pierde timp și eforturi.

C: Până unde vă propuneți să ajungeți cu Asociația?

E. G.: Bună întrebare. Noi nu avem ambiții politice și, ca orice Asociație non profit, dorim să reprezentăm cu bine și eficient membrii Asociației și producătorii agricoli. Să ne facem auziți și să avem un dialog constructiv cu instituțiile statale. Scopul Asociației este să fie creată puntea de dialog între stat și producătorii agricoli. Dorim să-i ajungem cât mai repede din urmă pe alți colegi din Asociații de profil agricol, care sunt deja o forța sociativa, sunt foarte prezenți în societate, au rezultate foarte frumoase și bune. Aici mă refer la colegii din Asociațiile „MoldovaFruct” și „Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate”.

C: Ce planuri de viitor aveți?

E. G.: Planuri sunt multe, dar mergem pe priorități. Vrem să finalizăm crearea structurilor Asociației, să participăm în elaborarea actelor legislative (și deja suntem implicați în câteva proiecte) care sunt benefice producătorilor agricoli, să putem ajuta membrii Asociației în problemele care le întâlnesc, să avem un dialog strâns cu instituțiile statului, și anume cu MADRM, ANSA, CFM, ANTA și altele. Nu în ultimul rând tindem să devenim un centru informativ pentru producătorii agricoli.

Planuri sunt – timp și posibilitatea sa le poți realiza.

C: Vă mulțumim!

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților