Interviu cu Directorul general al „Kass Expo International” şi al „Dair-Pin”, Dorel Ţugulea
Dle Director, cum a fost anul 2016 pentru Dvs.?
Dorel Ţugulea: A fost un an important din punct de vedere al extinderii afacerilor, pe care le am. În genere, a devenit deja un fel de regulă nescrisă ca, odată la 10 ani, să lansez câte o afacere nouă într-un anumit domeniu de activitate. În acest an, am creat „Dair-Pin”, care a lansat un nou brand în Republica Moldova – Birka.
La concret, despre ce este vorba?
Dorel Ţugulea: Este vorba despre o fabrică unică în felul său în Moldova, amplasată la kilometrul 19 pe traseul Chişinău-Orhei, în satul Ratuş din raionul Criuleni, care produce panouri sandvish pentru frigidere, hale, depozite, pentru alte instalaţii utilizate în agricultură. De asemenea, producem borduri din metal pentru drumuri.
De mai mult timp doream să lansez o afacere în acest domeniu, iar 2016 a fost anul, în care această intenţie a devenit realitate. Astfel, în Republica Moldova a apărut prima fabrică de acest fel. Apropo, fabrica are o suprafaţă de 4 mii de metri pătraţi şi dispune de un teren aferent de 7-8 mii metri pătraţi ca depozit.
Pentru a o pune în funcţiune, am adus utilaj nou din Italia, iar capacităţile pe care le avem ne permit să acoperim necesităţile a trei pieţe ca cea a Republicii Moldova. Lucrăm cu lideri mondiali în domeniu ca: Basf, Handsman, BCI, Bayer, astfel că asigurăm un nivel de calitate foarte înalt.
Aţi spus că, odată la 10 ani, vă extindeţi şi lansaţi noi afaceri. Aţi putea deschide parantezele?
Dorel Ţugulea: Eu am venit în afaceri acum două decenii, când şi Moldova, dar şi întreaga regiune din care facem noi parte era zguduită de criza financiar-economică din Rusia. Sărăcia ajunsese la un nivel greu de descris. Pot să vă dau un exemplu: părinţii mei erau profesori şi aveau un salariu de aproximativ 10 dolari. Cum să rezişti în asemenea condiţii?
Activam atunci în cadrul unei brigăzi de montare a ferestrelor din plastic şi a lambriurilor. Îl ajutam pe fratele meu şi în procesul de lucru am înţeles că putem produce şi singuri geamuri, lambriuri, iar preţul acestora ar fi cam în jumătate faţă de cel, pe care-l aveam pe piaţă ca urmare a importurilor.
Am luat legătura cu oamenii de afaceri care importau producţia respectivă şi i-am întrebat dacă ar renunţa la importuri, în cazul când ar avea oferte mai avantajoase de pe piaţa autohtonă. Astfel, în scurt timp am devenit primii producători de lambriuri din Moldova. Lucram mult – îmi amintesc, că pe la 5 dimineaţa eram la Cahul, iar la 6 seara – la Briceni. Timp de patru ani am fost doar noi pe piaţă, apoi au venit investitori din Turcia, care au deschis tocmai două fabrici de acest fel. A trebuit să achiziţionăm şi toată producţia lor, dar ne-am descurcat.
Mai produceţi lambriuri şi în prezent?
Dorel Ţugulea: Când această piaţă a devenit una aglomerată, iar asta s-a întâmplat cam la zece ani de activitate, am decis să ne reprofilăm şi ne-am lansat în businessul cu ţiglă metalică, tablă ondulată, alte accesorii ce ţin de acoperişuri. Chiar dacă în 2016 am lansat o nouă producere (cea la care m-am referit mai sus), am păstrat şi businessul cu ţiglă metalică. Lucrăm atât cu parteneri din Europa, cât şi din Asia. Importăm, reprofilăm, executăm şi alte lucrări – după cerinţele pieţii.
Apropo, ca să porneşti un business serios în acest domeniu ai nevoie de minimum jumătate de milion de euro. Deoarece în 2016 am avut multă bătaie de cap cu diferite documente, pe care trebuie să le obţii la iniţierea unei noi afaceri, cheltuielile de lansare a liniei de producere a panourilor sandvish le-am acoperit din contul aceleia, pe care o am deja de 10 ani. Dar sunt satisfăcut, pentru că ne-am lansat pe o piaţă cu mari perspective.
Ştiu că aveţi şi o afacere în agricultură…
Dorel Ţugulea: Aşa este. De fapt, dacă e să fiu sincer, la început nu m-am gândit la ea ca la o afacere, ci ca la o îndeletnicire de suflet. Acum şase ani, vorbeam cu o rudă din satul de baştină (Tabani, raionul Briceni) şi el îmi povestea cu tristeţe despre pământurile, pe care nu au cu ce le prelucra. Atunci am decis să achiziţionez 50 ha, pe care i-am plantat în acelaşi an, şi iată că livezile de meri şi peri deja dau rod. Desigur, e o investiţie care aduce şi bani, dar pentru mine mult mai mult a contat ca oamenii din satul de baştină să aibă un loc de muncă măcar la sezon, iar pământul să nu stea pârloagă. Ţara noastră dintotdeauna a fost una agrară, iar noi suntem datori să susţinem agricultura pe toate căile, pe care le avem la dispoziţie.
Dacă aţi făcut investiţii atât de importante în 2016, înţeleg că aţi considerat că mediul de afaceri a devenit unul favorabil, prietenos…
Dorel Ţugulea: Şi eu, şi mulţi alţi oameni de afaceri cu care comunic periodic, am răspuns pozitiv mesajului, transmis de către noul Guvern, venit la putere în 2016. Acest Guvern a spus că aduce stabilitate, că scoate businessul de sub presiunea controalelor fiscale (deşi, sincer, pe cei alt-de mine, care lucrează cinstit, aceste controale nu prea îi deranjează), că vrea să facă ordine la vamă şi chiar a făcut unele lucruri importante în acest sens. Noi am reacţionat şi am decis să răspundem Guvernului cu aceeaşi monedă, adică Guvernul ne ajută pe noi, iar noi îl vom ajuta pe el. Ajutorul nostru poate fi consistent: să ne extindem afacerile ca să putem da mai mulţi bani la buget, să creăm locuri noi de muncă, să contribuim la dezvoltarea ţării, în general. Acum aşteptăm următorii paşi din partea Guvernului.
Ce aveţi în vedere?
Dorel Ţugulea: Noi înţelegem, că Guvernul nu poate soluţiona toate problemele dintr-odată şi că în 2016 a făcut doar primii paşi. Următorii paşi ar trebui să fie îndreptaţi spre protejarea pieţei interne. Dacă piaţa internă va fi protejată, noi vom putea substitui multă producţie de import prin producţie autohtonă, iar aceasta va însemna că va trebui să deschidem noi locuri de muncă şi, respectiv, vom furniza mai mulţi bani şi în bugetul de stat, şi în bugetul asigurărilor sociale, şi în bugetul asigurărilor medicale obligatorii, dar şi în bugetele locale. Şi noi, şi Guvernul, avem parcă aceleaşi scopuri şi aceleaşi interese, de aceea e nevoie acum ca Executivul să facă un nou pas, iar reacţia mediului de afaceri, vă asigur, nu va întârzia să apară.
Cum ar putea fi protejată, spre exemplu, piaţa pe care activaţi Dvs.? Mai concret, piaţa pe care e plasată noua Dvs. investiţie, făcută în 2016?
Dorel Ţugulea: Atunci când am decis să lansez o afacere pe această piaţă, exista o taxă de import de 15%. Evident, când am calculat investiţia şi perioada de recuperare a acesteia, dar şi alte aspecte ce ţineau de dezvoltarea afacerii, am luat în calcul şi respectiva taxă. Dar, ulterior ea a fost exclusă şi aceasta favorizează importatorii. Dar de ce să favorizăm importatorii, dacă avem capacitatea de a acoperi de trei ori necesităţile unei pieţi ca Moldova? Importatorii îşi aduc marfa, iau banii şi pleacă, însă noi, producătorii locali, investim mult mai mult în economia reală, creăm locuri de muncă, virăm impozite la buget etc. Toate ţările dezvoltate îşi protejează producătorii, de aceea şi au ajuns să fie atât de prospere. Eu cred că şi autorităţile din RM trebuie să procedeze la fel, căci numai astfel vom putea soluţiona în comun problemele, pe care le are ţara noastră.
Ce aşteptări aveţi de la 2017?
Dorel Ţugulea: În plan de business, mi-aş dori ca Guvernul să facă încă un pas în întâmpinarea mediului de afaceri şi să asigure un nivel mai înalt de protecţie a producătorilor autohtoni, iar în plan personal – sănătate celor apropiaţi, pentru că restul se rezolvă.
Sursa: Almanah Politic – 2016