[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Doctor Diana Al Faraj: „FIV este cel mai eficient tratament pentru persoanele care au dificultate de a concepe un copil”
1 Iunie

În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, Diana Al Faraj, medic ginecolog-obstetrician şi reproductolog, a vorbit despre conceperea unui copil prin Fertilizarea in Vitro, beneficiile şi nevoile acestei proceduri, preţuri, sarcină şi recomandări, etc..

CURENTUL: D-na Diana, în primul rând, vreau să vă întreb, ce este Fertilizarea in vitro?

Diana Al Faraj: Fertilizarea in vitro, denumită popular FIV, a atras atenția publicului de la apariția sa senzațională din 1978. Când vă gândiți la tratamente pentru infertilitate, fertilizarea in vitro (FIV) apare în capul listei. Există un motiv pentru asta. FIV este cel mai eficient tratament pentru persoanele care au dificultate de a concepe un copil.

FIV este o secvență de proceduri care implică fertilizarea ovului în afara corpului femeii, cu spermatozoidul bărbatului, într-un laborator specializat. Embrionul obținut este transferat în uterul femeii, unde continuă să se dezvolte.

Inițial, FIV a fost utilizat pentru a trata femeile cu trompele uterine blocate, deteriorate sau absente. Astăzi, FIV este utilizat pentru a trata multe alte cauze ale infertilității, cum ar fi endometrioza și factorul masculin, sau când infertilitatea unui cuplu este inexplicabilă. La femeile cu vârstă reproductivă avansată, unde șansele la sarcină scad rapid, FIV rămâne cea mai bună opțiune posibilă.

Perfecționările în tehnologia de laborator și practica clinică au permis FIV să evolueze într-o procedură medicală eficientă, destul de sigură și relativ accesibilă. Până în prezent s-au născut peste 10 milioane de copii cu FIV, iar progresele continui îi lărgesc atractivitatea și aplicabilitatea. Cu toate acestea, puțini au cunoștințe reale despre FIV, ceea ce a dus la apariția multor mituri și percepții absolut eronate.

C.: Care e șansa ca viitoarea mămică să aducă pe lume gemeni? Sau mai mulți?

Diana Al Faraj: O mare parte dintre cuplurile care trec prin FIV doresc o sarcină multiplă – gemeni sau tripleți.
Crearea unei familii de patru sau mai mulți membri, instantaneu, printr-o încercare FIV, pare a fi ceva minunat pentru cuplurile care s-au tratat ani de zile pentru a concepe un copil și pentru femeile mai în vârstă care se apropie de sfârșitul celor mai buni ani reproductivi ai lor. Dar, cu toate că gemenii și tripletii par „drăguți”, sarcinile multiple pot fi pline de complicații care compromit rezultatul reușit și sănătatea mamelor și a copiilor lor.

Obiectivul FIV este de a ajuta pacienții să obțină o sarcină unică, sănătoasă și sigură atât pentru femeie, cât și pentru copilul ei. Filozofia actuală de tratament este creșterea șanselor de a obține sarcina, reducând în același timp riscul sarcinii multiple.

Cu riscurile sale bine cunoscute pentru mame și copilași, decizia dintre a obține o sarcină multiplă sau de a o evita, pune cuplurile în fața unei alegeri personale dificile. FIV impune un efort impozant emoțional și financiar, mulți pacienți acceptă riscurile sarcinii multiple cu FIV, crezând că transferul embrionilor adiționali îi va ajuta să obțină graviditatea mai repede și să evite nereușita, chiar dacă această percepție este incorectă din punct de vedere al statisticii nașterilor.

Autonomia pacienților este importantă în medicină, în special decizia finală privind numărul de embrioni care trebuie transferați. Este foarte important ca noi, furnizorii de servicii medicale în sfera reproductivă, să oferim cuplurilor educația necesară despre acest subiect și astfel să-i ajutăm să ia decizii mai bine informate.

În lume, devine tot mai popular și mai promovat transferul unui singur embrion, ca să se evite chiar și sarcinile gemelare, nemaivorbind de sarcinile multiple de ordin înalt, iar în multe țări numărul de embrioni per transfer este strict restricționat prin lege.

De exemplu, Autoritatea pentru Fertilizare și Embriologie umană (HFEA- Human Fertilisation & Embryology Authority, Marea Britanie) a sfătuit clinicile de fertilitate să scadă rata de sarcini gemelare obținute prin FIV, concentrându-se pe transferul unui singur embrion. În ianuarie 2018, HFEA a anunțat că inițiativa a dus la succesul în reducerea ratelor multiple la doar 10% din totalul nașterilor FIV și că acest lucru s-a realizat fără reducerea ratelor de naștere sau de sarcină.

Rata de tripleți în practica mea este de 0,3 %, nu am avut niciun caz de cvadrupleți, și sunt convinsă, că prin perseverență și informare voi putea convinge pacienții că și sarcinile gemelare (actual, 20% din sarcinile obținute la clinica mea) ar fi cel mai bine sa fie evitate, păstrând totodată o rată excelentă de sarcină cu FIV.

C.: Care e probabilitatea că fertilizarea va reuși din prima? Care e numărul cel mai mare de încercări pe care-l cunoașteți Dvs.?

Diana Al Faraj: Vârsta s-a dovedit a fi singurul factor robust în prezicerea succesului tratamentului FIV. Probabilitatea de a rămâne însărcinată scade pe măsură ce cuplurile înainteză în vârstă. Vârsta medie a femeilor care solicită tratament pentru fertilitate a crescut constant în ultimii 20 de ani, reflectând tendința generală de a întemeia o familie mai târziu.

Vestea minunată despre Fertilizarea In Vitro este că procedura poate avea succes după un singur ciclu, dar nu este cazul tuturor. Dacă sunteți o femeie cu vârsta până în 33 de ani, aveți șansa de 58% să rămâneți gravidă după primul ciclu de FIV. Aveți probabilitatea de 38% să rămâneți gravidă dacă aveți între 34 și 40 de ani. Femeile cu vârste cuprinse între 40 și 43 de ani au o șansă mai mică de 12% la succes (aproximativ 20% la 40 de ani scad vertiginos la 5% la 42-43 de ani). Specialiștii pot oferi opțiuni și recomandări care pot ajuta să crească șansele survenirii sarcinii chiar la primul ciclu de FIV.

Desigur, sunt cupluri care au nevoie de câteva încercări FIV ca să nască un copil, iar unii pot trece prin multiple tentative.

C.: Există cazuri când sarcina nu reușește nici după mai multe tentative? Care sunt cauzele? Sunt multe cazuri în care așa și nu a reușit procedura…?

Diana Al Faraj: În cadrul fiecărei grupe de vârstă, șansele de sarcină cu FIV sunt aceleași pentru primele 3-4 încercări și, deși scade puțin după aceea, continuăm să vedem sarcini chiar și la a șasea sau a șaptea încercare, și peste. De fapt, un studiu recent a raportat că, la femeile care au urmat șase cicluri de FIV, probabilitatea de a avea un copil în cele din urmă a fost excelentă (86% pentru femeile <35 și până la 42% pentru femeile peste 40 de ani). În pofida îmbunătățirilor continui ale tehnologiei, din păcate, FIV poate să nu aibă succes la prima sau a doua încercare. În timp ce devastarea care însoțește adesea un test de sarcină negativ după FIV este complet naturală, este important să se înțeleagă că ratele de sarcină FIV nu sunt de 100% și că, în multe cazuri, va fi nevoie de proceduri repetate. Orice cuplu trebuie să facă efort și să se informeze, din surse credibile – este o parte importantă a tratamentului infertilității. Câte încercări de FIV pot fi făcute, fiecare cuplu decide împreună cu medicul. Din punct de vedere clinic, eșecul cu primul FIV este un motiv pentru a face o altă încercare.

Literatura medicală descrie cazuri clinice a femeilor care au avut zeci de încercări FIV și ultimul protocol al cărora s-a încheiat cu sarcina și nașterea. Nicio publicație științifică nu indică numărul exact de tratamente FIV admisibile, nu există o limită. Principala condiție pentru încercări repetate este absența contraindicațiilor și decizia informată a cuplului.

C.: Sunt multe cupluri care nu pot să conceapă copii în zilele noastre, care este motivul? Anumite boli, stresul compatibilitatea sau altceva? Care cauze sunt cele mai frecvente?

Diana Al Faraj: Se estimează că 15% dintre cupluri au probleme să conceapă. Unul din 4 cupluri din țările în curs de dezvoltare sunt afectate de infertilitate, iar estimativ 48,5 – 146 milioane de cupluri experimentează infertilitatea în întreaga lume. Jumătate dintre cuplurile cu dificultăți de concepție nu consideră că starea lor este infertilitate, de aceea mulți ajung târziu la specialiști în reproducere. Cea mai frecventă concepție greșită în rândul femeilor este că pot obține o sarcină la orice vârstă. Din păcate, acest lucru nu este adevărat.

Aproximativ o treime din cazurile de infertilitate este atribuită femeii, o treime este atribuită bărbatului și o treime este cauzată de o combinație de probleme la ambii parteneri sau este inexplicabilă.

Infertilitatea devine din ce în ce mai frecventă, mai ales că multe cupluri aleg să aibă copii mai târziu în viață. Tratamentele de fertilitate devin din ce în ce mai populare pe măsură ce cuplurile caută modalități de a întemeia o familie cu copii.

Din cauza declinului progresiv al calității ovulelor femeii odată cu vârsta, nu există o modalitate de a extinde în mod natural ceasul biologic. Nutriția corectă, exercițiile fizice și viața sănătoasă sunt o alegere minunată, dar nu pot opri acest declin inevitabil, care începe la vârsta de 25-27 de ani și devine mai rapid la 35 de ani. Oprirea temporară a „ceasului biologic” prin crioconservarea ovulelor a devenit posibilă, dar există multe limitări și nu este deloc o soluție ideală. Conceptul de planificare a vieții reproductive este important, iar oamenii trebuie să devină mai realiști în ceea ce privește limitările legate de vârstă în fertilitatea femeilor, dar și a bărbaților.

Infertilitatea nu discriminează – oricine se poate confrunta cu ea, oricât de sănătoși sau tineri n-ar fi, indiferent de stilul de viață sau statut. Nimeni nu poate fi sigur că nu va avea probleme de fertilitate pe viitor, chiar dacă rezultatele controalelor medicale actuale sunt perfecte.

C.: Pe de altă parte sunt femei singure care apelează la donator, ce puteți spune despre aceasta? Ați întâlnit așa cazuri?

Diana Al Faraj: Donările de orice fel nu intră în sfera mea de activitate, nu se efectuează la Medpark și nu ma pot expune la acest subiect.

C.: E costisitoare această procedură? Care este preţul aproximativ?

Diana Al Faraj: Costul unui ciclu de FIV este aproximativ 3 500 Euro. FIV are un efect emoțional și financiar profund asupra pacienților. Povara financiară este mare, dar dacă veți întreba orice femeie care a trecut prin FIV ce a fost cel mai greu, ea vă va spune, probabil că impactul emoțional. Când vizitați clinica și specialistul, trebuie să simțiți întotdeauna că sunteți respectați, că aveți un sentiment de calm și siguranță, că sunteți cu adevărat ascultați, că puteți pune întrebări și obține răspunsuri relevante. Astfel vă creșteți șansa la succes, dar și vă protejați emoțiile. E foarte comod, avantajos și corect când clinica FIV oferă un pachet de servicii transparent. În așa caz cuplul știe exact suma necesară pentru procedura FIV și nu va avea „surprize” financiare, sub forma unor cheltuieli adiționale neprevăzute, pe parcursul tratamentului. Un alt avantaj este când clinica oferă absolut toată medicația necesară pentru procedura FIV și se exclude situația cânt pacienții căuta preparatele cu riscul de a nu le găsi la momentul potrivit și în doza necesară. Aceste aspecte, dar și multe altele, trebuie să fie luate in considerare și analizate de orice cuplu, deaceea nu trebuie să omită o „temă pentru acasă” importantă- să se informeze cât mai eficient.

C.: Ce presupune procedura de fertilizare propriu-zis?

Diana Al Faraj: Actual, intervențiile și tehnologiile sofisticate sunt utilizate frecvent în toate tipurile de proceduri medicale, iar FIV este doar una dintre acestea.

Ovulele sunt colectate din ovare după stimularea cu medicamente speciale. Ele sunt apoi fertilizate cu spermă în laborator. Ovulul fertilizat (embrionul) este apoi lăsat să se dezvolte timp de până la 5 zile în incubator, înainte de a fi transferat în uter. Întregul proces, până la etapa de transfer embrionar, durează de obicei trei până la patru săptămâni.

C.: Ce sfaturi aveţi pentru cuplurile, femeile, care se gândesc să recurgă la această procedură, dar nu au decis încă?

Diana Al Faraj: Fiecare femeie are așteptări, speranțe și vise diferite când vine vorba de viața și fertilitatea ei. Dacă aceste așteptări includ nașterea copiilor, unica decizie bună este consultația cu un specialist în reproducere. Mulți vor să creadă că vor putea concepe atunci când va veni momentul și se feresc să se informeze pe tema infertilității. Cei mai mulți oameni nu vorbesc despre astfel de lucruri la petreceri, cu prietenii sau cu membrii familiei. Din cauza acestei lipse de discuții transparente despre problema infertilității a apărut un număr mare de mituri și concepții greșite, de-a dreptul zvonuri și bârfe. Este extrem de important ca cuplurile să se informeze din surse credibile. Puteți începe prin a vorbi cu ginecologul sau medicul de familie, dar acești medici nu au pregătirea avansată pe care o are un specialist în fertilitate. Dacă nu primiți răspunsurile de care aveți nevoie, este timpul să vă adresați unui expert. Este atât de neinspirat să stați cu aceste griji acasă, să căutați pe Google toate cauzele posibile și ce ar putea fi greșit cu Dvs. sau cu partenerul Dvs. Internetul este plin de răspunsuri, dar niciunul nu este specific situației Dvs.. Scutiți-vă de toate aceste frământări inutile și vorbiți cu cineva care vă poate ajuta – cu un specialist în fertilitate.

C.: Vă mulţumim!

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților