[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Daniel Varzari: „Trebuie să inspirăm încredere investitorilor ca ei să se poată conecta la noile piețe”
23 Februarie

Interviu cu Daniel Varzari, Director general „DVG Group Corp”

Dle Varzari, conduceţi o companie prosperă, sunteţi cunoscut în cercurile de afaceri, dar opinia publică vă cunoaşte mai puţin. Aţi putea să deschideţi unele paranteze despre viaţa şi activitatea Dvs.?

M-am născut la Chişinău, am copilărit în epoca sovietică şi am rămas cu amintiri plăcute despre unitatea familiei şi educaţie bună. Învăţătura la şcoală mi s-a dat uşor, deoarece eram capabil să asimilez cunoştinţele şi să înţeleg logica studiilor într-un tempo rapid.

La finele clasei a treia părinţii mei şi-au schimbat locul de trai, respectiv am fost transferat într-un liceu în care am avut de recuperat doi ani de studii pentru a egala cunoştinţele pe care le aveau noii colegi. Liceul tocmai trecuse la un nou program de studii mai avansate. În clasa 10-a am hotărât să mă dedic sportului, care a devenit activitatea mea extra-curriculară, astfel cultivând performanţe în arte marţiale. Sportul este elementul ce m-a ajutat mult în dezvoltarea disciplinei, rezistenţei şi caracterului.

În anul 2000 am absolvit ASEM, facultatea de management, şi atunci m-am confruntat cu dilema de a rămâne în ţara mea de baştină sau de a căuta noi oportunităţi. Visam să devin parte a unei lumi mai bune, aşa că am decis să îmi realizez acest vis călătorind în Franţa, apoi în Italia, Spania, Olanda şi, în cele din urmă, în Marea Britanie. Aş putea scrie o carte despre toate experienţele minunate pe care le-am trăit în acea perioadă. Ca să fiu mai succint, vă voi spune că în timpul aventurilor mele am aflat noi obiceiuri şi limbi, oameni şi tradiţii.

„Epoca de aur” a vieţii mele mi-am petrecut-o în Marea Britanie – o ţară frumoasă şi o naţiune minunată. Am obţinut gradul MBA în finanţe şi am locuit timp de zece ani la Londra – un oraş energic care m-a făcut să devin omul care sunt azi. Am depus toate eforturile pentru a învăţa cât mai bine limba şi tradiţiile, astfel ca să fiu pe deplin acceptat de către societate şi să mă încadrez în ritmul vieţii. În perioada dată am avut ocazia să fiu angajat în companii cu capitalizare mare din Marea Britanie şi să mă adaptez comportamentului, stilului de guvernanţă şi simţului de responsabilitate corporativ. Pentru a construi lucruri mari sunt necesare eforturi considerabile, iar pentru a aduce aceste lucruri la perfecţiune, eforturile depuse trebuie să fie şi mai mari.

Cum aţi început activitatea profesională?

Fiind o persoană muncitoare, începând cu anul 2006 mi-am asumat multe angajamente şi m-am implicat în tot mai multe activităţi. Am lucrat în domeniile construcţiilor, imobilelor, dezvoltării afacerilor bancare, fondurilor de capital privat, investiţiilor în clasa activelor alternative, finanţelor, bănci şi burse, precum şi producere. Pe măsură ce viaţa mea profesională se intensifica, am ajuns să lucrez mai mult de 14 ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Eram foarte mulţumit pentru că reuşisem realizări importante, însă către anul 2012 ajunsesem istovit. Mă simţeam obosit şi aveam nevoie de odihnă. M-am întors în Moldova, sperând să mă revigorez.

Cum a fost revenirea?

Acasă mă aştepta o surpriză. După şase luni, mi-am recăpătat forţele. M-am reîntâlnit cu vechii mei prieteni şi mi-am făcut alţii noi. Simţeam valul de optimism din ţară datorită vectorului european de dezvoltare. Mă simţeam inspirat şi anume atunci am decis să construiesc ceva din temelie şi să îmi asum angajamente aici, în Moldova. Din acel moment am dezvoltat companii care s-au plasat printre lideri pe pieţele regionale. Am fost bucuros să folosesc, în cele din urmă, abilităţile şi cunoştinţele în beneficiul ţării.

În ce domenii activaţi acum?

Astăzi, depun eforturi în următoarele domenii de activitate:

Ÿ Agricultură (livezi şi depozite frigorifice, unităţi de sortare si ambalare alimentare) – utilizăm cele mai moderne tehnologii implementate în cadrul instalaţiilor frigorifice de depozitare şi sortare, bazându-ne pe expertiza directă din Olanda. Pentru implementarea proiectului au fost utilizate câteva stimulente din partea Guvernului, în cadrul Programului Millenium, susţinut de Guvernul SUA. Am avut succes în cadrul acestui Program şi astfel am devenit parte a dezvoltării rurale, în final reuşind să creăm locuri de muncă necesare pentru populaţia din regiune.

Ÿ Planificare, construcţii, logistică şi transport – un alt domeniu de specialitate pe care l-am creat pentru a acoperi cererea de servicii în domeniul dezvoltării imobiliare. Activăm de ceva timp în acest domeniu şi am reuşit să proiectăm şi să construim numeroase proiecte imobiliare rezidenţiale, comerciale şi industriale. Am avut ocazia să lucrăm în cadrul unor proiecte industriale mai mari, alături de giganţii din domeniul construcţiilor precum Strabag, sporindu-ne astfel experienţa şi cunoştinţele.

Ÿ Logistică şi transport – ne bucurăm de faptul că serviciile noastre sunt solicitate din ce în ce mai mult şi se dovedesc a fi la un nivel înalt, conform standardelor internaţionale, potrivit clienţilor noştri. Dispunem de o flotă destul de extinsă, care este permanent îmbunătăţita.

Ÿ Pieţele de capital şi investiţiile private – obiectivele ţin de fondurile de capital privat, însă pieţele încă nu sunt pregătite pentru ca acest tip de afacere să prospere. Această idee de afacere face parte din planurile de viitor.

Vă propun să vorbim despre capitalul privat. Cum îl vedeţi?

În opinia mea, acest segment este subdezvoltat şi restrânge creşterea economică a ţării. Dat fiind faptul că este neglijat, trebuie să înţelegem că sunt necesare eforturi considerabile pentru a ajunge la nivelul celorlalte economii din regiunea UE. Prin termenul „considerabile” am în vedere numărul populaţiei ţării înmulţit la zeci de ani de muncă şi doar prin prisma eficienţei.

Ţara dispune de potenţial în ceea ce priveşte dezvoltarea economică la rate scalabile. Pieţele de capital sunt pregătite să avanseze de îndată ce se va pune în aplicare reţeta de succes. Referinţa la reţeta de succes este o combinaţie de reglementare şi dezvoltare a infrastructurii. Pentru ca
businessul să prospere, este nevoie de un cadru de reglementare orientat spre afaceri, este nevoie de angajaţi calificaţi, infrastructură uşor accesibilă de a călători şi sisteme de comunicare ieftine. Din momentul aplicării formulei, nu va dura mult până la influxul capitalului privat. Capitalul privat întotdeauna este acompaniat de instrumente financiare, rezultând un influx şi mai mare de resurse. Astfel creşterea se dovedeşte a fi exponenţială.

Ştim că aţi lansat şi o fundaţie…

Ca o contribuţie la această reţetă de succes, am decis să lansăm Fundaţia de Protecţie a Investiţiilor – un ONG, care are misiunea de a oferi ecosistemului moldovenesc instrumente şi mecanisme de investiţii atât de necesare pentru a deschide calea către o economie sănătoasă şi durabilă. Acest lucru va oferi societăţii noastre cunoştinţe, abilităţi şi instrumentele necesare pentru succesul financiar. Fundaţia de Protecţie a Investiţiilor are drept scop promovarea unei societăţi educate financiar, iar comunitatea internaţională va accepta pieţele moldoveneşti ca parte a strategiilor lor transnaţionale de investiţii. Ne propunem să construim şi să dezvoltăm instruirile în materie de investiţii, drept, accesul la capital, reţeaua de investiţii internaţionale, precum şi protecţia acestora.

Vă rog să deschideţi parantezele despre activitatea Dvs. în cadrul „DVG Group Corp”.

În august 2017 am fost numit în funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administraţie al „DVG Group Corp”, o corporaţie din Delaware, specializată în domeniul pieţelor imobile din SUA şi Canada. Compania este dispusă să extindă activităţile şi intenţionează să deschidă filiale în România, Moldova şi Ucraina. Anticipez astfel o sinergie în conectarea pieţelor de capital americane şi canadiene cu dezvoltarea imobiliară în regiunea Europei de Est. Trebuie să inspirăm încredere investitorilor, astfel ca ei să se poată conecta la aceste pieţe noi, care au un potenţial mare, dar sunt în aşteptare de a fi descoperit.

Aveţi un principiu favorit în viaţă sau un citat care vă inspiră?

Îmi place mult citatul: „Talentul este darul lui Dumnezeu pentru tine. Ceea ce faci cu el este darul tău pentru Dumnezeu”. Sper ca fiecare să găsească un răspuns în interiorul său şi astfel, să-şi găsească scopul în această viaţă. În cazul meu, pot spune că scopul mi se dezvăluie în fiecare zi din ce în ce mai clar.

Sursa: Almanah Politic 2017

Inapoi la arhiva noutaților