[ X ]
(INTERVIU) Cum este să combini arta și medicina? Sergiu Țopa: Portretele personalizate au o semnificație profundă
26 Aprilie

Activează în calitate de paramedic pe ambulanță, iar în timpul liber creează portrete personalizate ale mai multor celebrități. Este vorba despre Sergiu Țopa – artistul care utilizează în picturile sale un stil unic, descoperit prin combinarea a patru genuri artistice. Recent, tânărul a avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care a surprins-o cu un tablou inspirat din viața și activitatea ei.

În cadrul interviului pentru CURENTUL, artistul grafician a vorbit despre pasiunea sa pentru pictură, dar și despre specificul lucrărilor sale.

Curentul: Arta și medicina – două sfere de activitate atât de diverse. Cum reușiți să le combinați?

Sergiu Țopa: Totul vine de la sine. Le combin armonios pentru că aceste domenii atât de diferite au o tangență frumoasă. Ambele necesită dăruire de sine. Depun suflet atât în activitatea mea pe ambulanță, cât și în pictură, fiindcă ele presupun și un consum mare fizic, emoțional și energetic. Totuși, paradoxul este că în medicină ajutăm omul, transformându-i lacrimile de durere în bucurie și zâmbet. Iar pictând un portret personalizat cu sens profund, deseori provoc lacrimi pentru că am reușit să ajung la sufletul omului.

C.: Din câte cunoaștem , nu aveți studii în domeniul picturii. Care a fost momentul în care ați decis să faceți artă și ce v-a determinat să alegeți această cale?

S.Ț.: Este adevărat. Eu am făcut facultatea de Relații Internaționale în Management, am obținut categoria de șef bucătar în domeniul alimentației publice, iar ulterior am absolvit și Colegiul de Medicină. Pasiunea pentru artă o am încă din copilărie. Atunci desenam în diferite tehnici, dar cel mai des abordam grafica și compuneam diferite comicsuri. Deja fiind mai mare, experimentam diverse tehnici și stiluri mai complexe. Pe parcursul anilor pictura a devenit pentru mine un mod de a-mi exterioriza lumea interioară, gândurile și ideile.

C.: Cât de complicat este să te lansezi în Republica Moldova ca pictor? Ce dificultăți ați întâlnit?

S.Ț.: Din păcate, în Republica Moldova nu sunt destule platforme pentru startul activității unui pictor. Există puține instrumente de promovare a artei și picturii, în special sunt puține galerii și centre expoziționale. Dar totuși, cu multă muncă și perseverență este posibil să ai succes aici sau chiar să devii cunoscut la nivel internațional.

C.: Aveți un stil unic în ceea ce privește executarea lucrărilor. Ați putea să ne vorbiți despre el?

S.Ț.: Prin experiența mea în diverse stiluri și tehnici, am îmbinat suprarealismul, cubismul, nuarul și minimalismul siluetic, creând astfel un stil unic în lume. Ce ține de semnificația lor, suprarealismul pune accent pe activitatea spontană a imaginației și pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică. Cubismul este metoda de a prezenta obiectele printr-o gamă largă din cele mai simple figuri geometrice, armonizându-le estetic și foarte structurat. Minimalismul siluetic presupune o abordare simplă și clară a obiectului sau a portretului, iar nuarul constă în tehnica de a reda întreaga compoziție în culori alb-negru.

C.: Ați realizat portretele mai multor personalități, dar nu unele obișnuite. Pe ce puneți accent în astfel de lucrări?

S. Ț.: Portretele personalizate pe care le realizez în într-un stil diferit au o semnificație profundă, deoarece conțin nu doar portretul personajului propriu-zis, dar și simboluri, elemente și cifre care au o legătură directă cu viața eroului. Astfel, tablourile sugerează evenimente, amintiri, date concrete și semnificative pentru personaj – anume în aceasta și constă individualitatea lucrărilor mele. Ce ține de personajele pe care le pictez, ele sunt persoane cunoscute, care s-au afirmat într-un anumit domeniu, dar arta mea este apolitică.

C.: Ce proiecte planificați în 2021? Aveți planuri stabilite pentru viitor în domeniul picturii?

S.Ț.: Sper să depășim cât mai curând situația pandemică, pentru a putea realiza toate proiectele. Nu dezvălui detalii, voi face public totul la momentul potrivit.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților