Pretorul sectorului Râșcani, Nicolae Balaur a marcat recent 100 de zile de activitate. Deși perioada respectivă nu a fost deloc simplă, condițiile meteo din luna aprilie complicând și mai mult activitatea Preturii, Nicolae Balaur se poate mândri cu mai multe reușite. Despre cum au fost primele 100 de zile, dar și ce planuri are pentru viitor, demnitarul ne-a vorbit în interviul acordat pentru CURENTUL.
C.: Dle. Balaur, marcați 100 de zile de activitate în funcția de Pretor al sectorului Râșcani. Care au fost acțiunile prioritare pe care le-ați întreprins în această perioadă?
N.B.: Da, deja de 100 de zile sunt direct responsabil de modul cum arată și funcționează sectorul Râșcani al capitalei. A fost o perioadă complicată, dar aceasta nu ne-a împiedicat să demarăm mai multe procese și proiecte care cu siguranță vor schimba în bine viața locuitorilor. Totuși, intemperiile din luna aprilie ne-au determinat să ne concentrăm pe deszăpezirea sectorului, a carosabilului. În această perioadă însă am depus eforturi considerabile pentru a aduce în stare bună stațiile de așteptare, să curățim spațiile verzi, a șoselelor. De exemplu, strada Florilor în sfârșit, după atâta timp, „a înflorit” – aici au fost plantate flori, copaci, arbuști, etc..
C.: Ce moștenire ați primit? În ce domenii credeți că s-au făcut prea puține până acum?
N.B.: Nu post spune că precedentul pretor nu a făcut suficient, doar că acum s-au schimbat un pic viziunile. Fiecare persoană își stabilește prioritățile și acționează în consecință. Personal, îmi doresc să schimb în bine viața locuitorilor. Chiar am inițiat un dialog cu societatea civilă pentru a afla din prima sursă probleme cu care se confruntă sectorul și ce ar trebui să întreprindem în regim de urgență. Am muncit cot la cot cu administrația locală și cu locuitorii, unii și-au mai schimbat viziunea asupra lucrurilor, pentru că dacă nu sunt implicați atunci au dubii în ceea ce facem, dar atunci când sunt implicați și cunosc în detalii ce se face, alta este li atitudinea.
C.: Ați demarat o serie de acțiuni în premieră pentru sector și poate municipiu. Oferiți-ne detalii…
N.B.: În funcția de Pretor al sectorului Râșcani îmi doresc, pe lângă multe altele, să „schimb la față sectorul”. Acest lucru se poate schimba inclusiv prin demolarea construcțiilor neautorizate, evacuarea panourilor publicitare, cărora le-au expirat autorizația sau pentru care nu s-a achitat taxa la bugetul local. De asemenea, evacuăm automobilele vechi care stau de mult timp abandonate. Am inițiat multe acțiuni de acest gen și mizăm că deja în scurt timp locuitorii sectorului vor vedea efectele acestora. Sectorul Râșcani merită să devină unul modern, curat, european și noi, Pretura, vom depune toate eforturile în acest sens.
C.: Chiar zilele acestea mai multe frigidere neautorizate au fost evacuate la ordinul dvs.. Cum veți acționa mai departe? Cum reacționează agenții economici?
N.B.: Agenții economici sunt foarte obraznici și uneori este foarte greu de făcut acest lucru. Totuși, noi nu renunțăm și vom continua să evacuăm frigiderele neautorizate, chiar dacă proprietarii găsesc diferite scuze.
C.: Ce se va întâmpla cu gheretele nefuncționale din sector, aproximativ câte sunt, și ce veți întreprinde în acest sens?
N.B.: Nu avem o cifră concretă, dar deja după ce am evacuat câteva au apărut mai multe solicitări. Avem aproximativ 80 de gherete nefuncționale. Dacă fiecare cetățean nu ar face cumpărături de la gheretele, la sigur acestea nu s-ar mai deschide. Un exemplu recent, o doamnă vinde citrice pe Bulevardul Moscova, iar noi practic în fiecare zi mergeam, facem verificări și îi puneam amendă de circa 1500-3000 de lei. Totuși, amenda nu o sperie, pentru că venitul este mult mai mare decât amenda.
C.: Ce ar trebui de întreprins pentru ca tot ce ați enumerat să se realizeze cât mai rapid?
N.B.: Personal cred că ar trebui să luăm exemplu din România, unde nu sunt preturi, dar primării de sector. Așa ar fi mai simplu de gestionat activitatea în sector, căci atunci când toate întreprinderile se află în subordinea administrației publice locale, atunci lucru ar merge mult mai rapid.
C.: Ce proiecte sociale pentru tineri și copii veți dezvolta în acest an în sectorul Râșcani?
N.B.: Cu siguranță că vom continua să desfășurăm proiecte pentru tineri. La 20 mai vom organiza „Cupa Pretorului”, o să fie ceva foarte interesant. Toți copii talentați ne vom strădui să-i promovăm. Avem înfrățiri cu România, dorim să facem schimb de experiență. Urmează să facem aceste schimburi culturale cu trei orașe. Avem planuri mari la capitolul tineri, pe care le vom face publice pas cu pas.
C.: Ce buget a fost alocat pentru acest an pentrun necesitățile sectorului?
N.B.: Spre regret bugetul este unul modest, care abia de acoperă necesitățile. În anii precedenți, în 2014 a fost circa 4,5 milioane lei, apoi 2015 – circa 5,6 milioane lei, în 2016 – 5,8 mil. lei. Bugetul respectiv e prea mic pentru a face schimbări radicale în sector. Avem planuri mari, dar avem nevoie de investitori. Sunt convins că vom găsi soluții și în acest sens.
C.: La cât au fost evaluate pagubele cauzate de calamităților naturale din aprilie? Cum s-a descurcat Pretura?
N.B.: Sunt mulțumit de modul în care a acționat Pretura. Practic, din prima zi la noi în sector 6 rute de troleibuz circulau. Ceea ce ține de serviciile de resort, practic pe toate le-am antrenat și alături de noi toți, locuitori ai sectorului am reușit să restabilim situația. Procesul de curățire a sectorului continuă, ne vom concentra pe aducerea în ordine a curților.
C.: Cum arată o zi din viața Pretorului Nicolae Balaur?
N.B.: Mă trezesc la 05.40, pentru că deja la 07.00 sunt la birou. De exemplu, chiar astăzi la 7:20 deja mă aflam pe teren, pentru a monitoriza cum se evacuează o gheretă neautorizată. Tradițional, la 08:30 desfășor o șefii de Direcții, discutăm despre planuri, verificăm tot ce trebuie să facem. La ora 9:00, am ieșiri în sector. Astăzi, ne-am deplasat la INP Râșcani, pentru a mulțumi colaboratorilor pentru modul în care s-au implicat la curățirea sectorului după ninsorile din aprilie. Pe durata zilei am numeroase activități, întîlniri cu cetățeni, agenți economici, etc.. Acasă ajung la orele 21.00-22.00.
C.: Numiți trei acțiuni pe care vi le propuneți să le realizați în scurt timp în calitate de pretor a sectorului Râșcani?
N.B.: Cel mai grandios proiect pentru 2017-2018 – este renovarea Parcului Râșcani. Vrem să-l transformăm într-un adevărat loc de relaxare, dar și distracție pentru locutori. De asemenea, ne dorim să împrospătăm curțile, care sunt în deplorabilă, avem planuri privind trotuarelor, dar și să plantăm mai muți arbori pe bulevardul Moscovei. Planuri avem multe, dar ne dorim să vorbim în detaliu despre acestea atunci când nemijlocit vom trece la acțiuni. Sunt convins că deja la finele anului 2017, sectorul Râșcani al capitalei va arăta mult mai bine și va fi mult mai prietenos pentru cei care locuiesc aici.
Anastasia Borta