[ X ]
(INTERVIU) Consumul de lapte poate fi periculos pentru organism? Nutriționista Luminița Suveica explică
26 Iunie

Cu toții știm că laptele este unul dintre cele mai importante alimente de origine animalieră, apreciat pe larg pentru conținutul bogat în substanțe nutritive. Totuși, în ultimii ani, în internet apar tot mai des informații despre riscul consumului de lapte, precum că acesta ar fi nerecomandat maturilor, iar la adolescenți ar provoca afecțiuni hormonale și dezvoltarea timpurie. Pentru a înțelege care afirmație este adevărată, am solicitat endocrinologului-nutriționist Luminița Suveica, doctor în medicină și conferențiar universitar, să explice aceste mituri în cadrul unui interviu pentru CURENTUL.

Curentul: Doamna Suveica, consumul de lapte este benefic pentru organismul uman?

Luminița Suveica: Desigur! Laptele este benefic pentru organismul uman. Acesta este unul din puținele produse care conțin toți macronuțrienții: proteine, grăsimi și carbohidrați. De asemenea, el mai deține și cei mai importanți micronutrienți, precum: calciu, care contribuie la dezvoltarea oaselor și menținerea densității osoase, potasiu, fosfor, vitamina D3, vitamina B12, vitamina A. Toți acești nutrienți determină buna funcționare a organismului. Noi toți am crescut cu laptele de vaci. Și ce dejun poate fi mai bun pentru un copil decât un pahar de lapte cu o felie de pâine.

C.: În internet circulă informații, precum că laptele nu este recomandat maturilor. Totuși, până la ce vârstă poate fi consumat alimentul dat?

L.S.: Laptele este recomandat pentru toate persoanele, indiferent de vârstă. Nu trebuie să-l consume doar cei cu intoleranță la lapte, din cauza lipsei lactozei, care ajută la digerarea laptelui. Studiile arată că sunt recomandate cel puțin câte 1-2 produse lactate pe zi în alimentație.

C.: Laptele poate să genereze boli hormonale la persoanele care consumă în mod constant acest produs?

L.S.: Nu. Bolile hormonale și endocrine au alte cauze, de aceea trebuie să ducem un mod sănătos de viață, să avem o alimentație echilibrată și să ducem un mod activ de viață. Laptele este un produs vital în alimentația noastră, doar că trebuie să cunoaștem proveniența lui, condițiile de procesare, și desigur este necesar de consumat lapte natural de la vite sănătoase.

C.: Există o interdependență între consumul de lapte și dezvoltarea timpurie a fetelor?

L.S.: Nu, acesta este un mit. S-au schimbat mult și viața noastră și ecologia și modul de viață, totul este mai accelerat și de aici avem și dezvoltarea mai accelerată.

C.: Hormonii androgeni care se conțin în lapte pot stimula boli precum acneea la adolescenți?

L.S.: Cauzele acneei sunt mult mai diverse, aici se includ și factorii ereditari, factorii hormonali, modul nesănătos de viață, folosirea de fast food-uri, etc. În perioada de tratament a acneei sunt recomandate unele regimuri alimentare prin care înlocuim laptele cu chefir, iaurt, ce ne aduc un aport de probiotice în organism și contribuie la restabilirea unui microbiom sănătos.

C.: Există totuși vreun risc provocat de consumul de lapte?

L.S.: Nu există niciun risc dacă acesta este bine asimilat de către organism.

C.: Dar ce efecte are lipsa acestuia în alimentație?

L.S.: Lipsa lui poate duce la probleme de osteoporoză, la unele probleme legate de nutrienții importanți ce se găsesc în lapte și produsele lactate.

C.: Cu ce putem înlocui laptele de vacă în alimentație?

L.S.: Poate fi înlocuit cu laptele vegan din migdale pregătit proaspăt acasă sau cu alte produse lactate.

C.: Laptele vegan este mai sănătos decât cel de origine animalieră?

L.S.: Laptele vegan nu mereu este mai sănătos, deoarece organismul nostru are nevoie de toți aminoacizii și nu toți sunt găsiți în produsele vegane. Organismul omului are nevoie de proteina animalieră de calitate, proteina din lapte este foarte calitativă. Important să consumăm lapte natural, să citim eticheta și să ne gândim la termenul de valabilitate al produsului, care nu poate fi mai mare de 72 ore.

C.: Vă mulțumim!

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților