[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Andrei Năstase: „Vom avea mult de lucru, căci va trebui în cel mai scurt timp să facem ordine în țară”
18 Februarie

Interviu cu Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”

Dle Năstase, cum a fost anul 2017 pentru formaţiunea pe care o conduceţi?

A fost unul dinamic, plin de evenimente, dar, în acelaşi timp, destul de dificil. Platforma DA şi-a continuat consecvent activitatea, în condiţii extrem de dure. De la proclamarea independenţei, niciun partid de opoziţie nu a fost supus unor persecuţii de asemenea anvergură şi nu a fost linşat mediatic în asemenea hal. Dosare penale, percheziţii la comandă, şantaj mediatic şi ameninţare a afacerilor, a familiilor şi chiar maltratare fizică – toate aceste metode au făcut parte din instrumentariul guvernării pentru a ne demotiva. Dar noi am rezistat. Am desfăşurat Congresul formaţiunii, la care am aprobat un program nou şi am modificat Statutul. Am consolidat structurile teritoriale. Am fost perseverenţi în luările de atitudine, în propunerile noastre vizând cele mai importante probleme cu care se confruntă societatea. E greu să găseşti o săptămână în care Platforma DA să nu fi venit cu propuneri şi iniţiative de ordin social, economic, juridic, anticorupţie, de protecţie a mediului înconjurător etc. Sau să nu fi dezvăluit derapajele guvernării, să nu fi preîntâmpinat punerea la cale de către oligarhie a unor noi furturi de proporţii. E greu să găseşti o formaţiune politică care ar putea să egaleze acest efort susţinut şi consistent al formaţiunii noastre populare.

Ne mândrim în mod special pentru că, în 2017, am obţinut o importantă recunoaștere internaţională, fiind acceptaţi în rândurile Partidului Popular European – cea mai reprezentativă şi puternică formaţiune politică din cadrul Uniunii Europene.

Dar pentru Dvs. personal cum a fost anul?

Dacă mă întrebaţi ce a însemnat anul 2017 pentru mine personal, trebuie să spun că viaţa mea, agenda mea sunt indisolubil legate de activitatea publică, de grijile şi nevoile oamenilor care vor o schimbare majoră în anul care vine. Regretul meu cel mare e că familia mea continuă să fie departe, în diasporă, asemeni sutelor de mii de moldoveni care au trebuit să-şi părăsească vatra şi locurile dragi. Lipsa ei este un adevărat supliciu pentru mine. Nu este deloc uşor să nu vezi, zilnic, cum îţi cresc copiii, cum trec chinuitor clipele, fiind departe de ei. Iată de ce, atunci când spun că Platforma DA îşi propune, printre obiectivele esenţiale, reîntregirea familiilor, vorbesc din propria experienţă, din propriile trăiri şi suferinţe.

Cum caracterizaţi anul 2017 din perspectiva politicii moldoveneşti, a situaţiei generale din ţară?

Situaţia a continuat să degradeze. Nici un ban din miliardele furate n-a fost restituit şi niciun făptaş nu a fost pedepsit conform legii până acum. Raportul „Kroll 2” a fost publicat parţial, iar regimul deja îşi pregăteşte amnistia. Concomitent, cetăţenii jefuiţi au fost împovăraţi, în cel mai cinic mod, cu obligaţiunea recuperării miliardelor furate. Pentru a acoperi furtul miliardului, în 2017 contribuabilii Moldovei au achitat deja suma de 668 mln. lei, la anul vom plăti 810 mln. lei şi, împreună cu copiii şi nepoţii noştri, vom mai avea de achitat cumulativ circa 25 mlrd. de lei. Bine, asta în cazul în care nu vom folosi marea oportunitate electorală de a scăpa odată şi pentru totdeauna de aceşti criminali deghizaţi în guvernanţi, după ce au uzurpat puterea şi au capturat ţara!

În opinia Dvs., cum a fost anul 2017 din punct de vedere al reformelor?

Reformele stagnează, iar ratingul economic al Republicii Moldova a coborât la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani. Peste 75% dintre persoanele în etate supravieţuiesc cu pensii sub minimul de existenţă, căci majorarea pensiilor cu 37%, promisă triumfalist de către Filip, nu s-a produs. Autoritatea Naţională de Integritate nu funcţionează, astfel declaraţiile demnitarilor, judecătorilor şi ale procurorilor nu au fost verificate timp de doi ani. Din cauza stagnării în domeniul reformării justiţiei, partenerii de dezvoltare au refuzat să aloce ţării noastre ultima tranşă de asistenţă financiară direcţionată.

Dar principalul indicator de degenerare continuă a situaţiei economico-sociale din republică este accelerarea exodului populaţiei.

De asemenea, la capitolul respectarea drepturilor omului, libertatea presei putem spune cu certitudine că suntem codaşii Europei şi ai lumii, la proximă distanţă de Coreea de Nord.

Care, în opinia Dvs., au fost cele mai mari succese înregistrate în 2017?

Faptul că economia noastră a înregistrat o tendinţă tot mai clară de a se reorienta spre piaţa Uniunii Europene, este unul firesc şi pozitiv, un succes al mediului de afaceri, care încearcă să reziste în condiţii de prigoană din partea regimului cleptocratic. Deja de doi ani, în marea lor parte exporturile moldoveneşti se îndreaptă spre ţările Uniunii Europene. Este o dovadă elocventă a impactului pozitiv al Acordului de Asociere. Dacă am avea o guvernare responsabilă, preocupată nu de jaful propriilor cetăţeni, ci de protejarea producătorilor autohtoni, aşa cum a propus-o Platforma DA, am putea valorifica mult mai eficient beneficiile Acordului de Comerţ Comprehensiv şi Aprofundat cu Uniunea Europeană.

Dar care au fost cele mai mari insuccese?

Din păcate, paleta insucceselor este mult mai „generoasă”. Sub aspect politic, anul 2017 a fost marcat de unul dintre cele mai grave derapaje antidemocratice – adoptarea sistemului electoral mixt. A fost un act profund anti-european comis de către actuala guvernare contrar opiniilor celor mai importante structuri europene şi în lipsa unui consens veritabil în societate şi în mediul politic. Cea mai josnică faţetă a acestui sistem este discriminarea totală a diasporei, pentru care au fost create, contrar prevederilor Codului electoral, doar trei circumscripţii. Guvernarea, deci, face totul pentru ca cei mai activi cetăţeni să fie nevoiţi să-şi părăsească ţara pentru a-şi întreţine familiile şi, concomitent, îi privează de dreptul de a alege, căci cei din diasporă sunt, de regulă, votanţi ai opoziţiei anti-oligarhice. Amintesc aici, că diaspora a fost nedreptăţită şi prin interzicerea în 2015 a finanţării partidelor politice de către cetăţenii moldoveni, care se află în afara ţării, în timp ce Comisia de la Veneţia recomandă să fie permise contribuţiile personale din partea cetăţenilor din diasporă, din veniturile obţinute peste hotare, în limite bine definite şi în condiţii de transparenţă.

Cum a fost anul 2017 din punctul de vedere al consolidării opoziţiei pro-europene de centru-dreapta?

Platforma „Demnitate şi Adevăr” a venit cu propunerea de consolidare pe termen lung a opoziţiei pro-europene emergente încă în campania pentru alegerile prezidenţiale. Atunci am demonstrat cu prisosinţă că nu urmărim scopuri meschine şi că suntem capabili să sacrificăm propriile interese în favoarea celui naţional, al oamenilor, care este mai presus decât toate. Am ales să mă retrag din campania prezidenţială în favoarea unui candidat comun al opoziţiei anti-oligarhice, pro-europene, să facem campanie pentru acest candidat şi ne-am implicat cu tot arsenalul de care am fost capabili.

Am anunţat deja, că vom colabora cu Partidul „Acţiune şi Solidaritate” în eventualitatea participării la scrutinul parlamentar. Dacă suntem împreună, nimic nu e imposibil, iar dezbinaţi putem pierde totul. Blocul electoral constituit de noi va fi format pe baza principiului egalităţii şi reciprocităţii dintre parteneri, iar accentul de bază, atât la întocmirea listei electorale, cât şi la stabilirea candidaţilor comuni pentru circumscripţiile uninominale, va fi pus pe integritatea candidaţilor şi pe meritocraţie. În garniturile noastre, legislativă şi executivă nu au ce căuta patrioţii de mucava şi cei de meserie, specialiştii în toate, mercenarii oligarhici de unică sau multiplă folosinţă, moraliştii sfertului de veac şi profitorii, care au rămas mereu echidistanţi între adevăr şi minciună. Toţi aceştia vor rămâne pe banca de aşteptare a unui larg proces de lustraţie cu aplicarea mecanismelor de confiscare a averilor ilicit dobândite.

Ce priorităţi şi aşteptări are PDA şi Dvs., personal pentru 2018?

În 2018 vom continua cu aceeaşi intensitate să punem în practică dezideratele noastre, să consolidăm organizaţiile teritoriale, să mergem în fiecare localitate din Republica Moldova în cadrul campaniei „Un milion de mâini strânse din inimă” pentru a discuta cu cetăţenii noştri şi a-i informa despre starea reală a lucrurilor din ţară. Vom propune în continuare soluţii practice şi viabile pentru problemele existente şi pentru reforme reale. Intenţionăm să fortificăm relaţiile cu partenerii externi şi, în special, să ne facem auziţi în cadrul grupului europarlamentar al PPE, dar şi în alte grupuri. Apropo, acest statut de membru PPE, ne va ajuta să punem pe agenda instituţiilor europene subiecte legate de interesele Republicii Moldova, în principal de susţinere a cetăţenilor noştri, să informăm mai eficient partenerii europeni despre situaţia veridică din Republica Moldova, în special ce ţine de derapajele antidemocratice ale regimului şi crimele comise de acesta împotriva propriului popor. Pentru noi, ca partid din familia PPE, după 2018, când vom accede la putere, acest statut va avea un impact direct asupra implementării obiectivelor de guvernare asumate în campania electorală.

Vom avea mult de lucru, căci va trebui în cel mai scurt timp să facem ordine în ţară. Ştim cum s-o facem şi garantăm asta!

Sursa: Almanah Politic 2017

Inapoi la arhiva noutaților