[ X ]
(INTERVIU) Andrei Năstase: „O adevărată reformă a societății, inclusiv a sistemului de pensii, va avea loc doar după debarcarea regimului odios și incapabil care a capturat țara”
7 Decembrie

În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, a vorbit în detalii despre reforma sistemului de pensii, demarată de Guvern.

C: Domnule Năstase, Platforma „Demnitate și Adevăr” a venit ieri cu o declarație dură pe marginea proiectului de lege privind modificarea și completarea unor acte legislative referitoare la reforma sistemului de pensii. Prin ce se justifică această reacție intransigentă?

A.N.: Așa cum reiese din textul declarației noastre, prin faptul că documentul în cauză a apărut brusc în ajunul sărbătorilor de iarnă, când societatea este preocupată de probleme cotidiene. Prin faptul că nu a fost consultat cu înșiși pensionarii, cei circa 7 sute de mii de oameni vizați de acest simulacru de act normativ.

Populația și, în special oamenii de vârsta a treia, trebuie să cunoască adevărul: bani pentru pensii nu există. Bani nu sunt, pentru că banii publici au fost și continuă să fie furați, cum a fost furat miliardul din rezervele naţionale ale țării, adică o optime din Produsul Intern Brut al Moldovei!

În aceste condiții, Guvernul Filip-Plahotniuc a decis să majoreze vârsta de pensionare, practic să declare o bună parte a pensionarilor ca fiind nepensionari și, prin urmare, să nu le mai datoreze sumele mizere pentru pensii.

C: Dvs. susțineți că, prin majorarea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare, guvernarea, pe care o acuzaţi că e direct responsabilă pentru dezastrul social-economic din țară, încearcă din nou să facă reforme pe contul cetățenilor, punând pe umerii lor propriile greșeli și crime. Ce stă la baza acestei logici?

A.N.: Dacă pătrunzi în esența lucrurilor, înțelegi că acești așa-zişi guvernanți, ca niște bandiți sadea, își anulează datoriile față de populația care a muncit și făurit economia acestui stat. Mai mult, după ce guvernul Filip-Plahotniuc a pus pe umerii poporului miliardul furat, acum regimul criminal lipsește de surse de existență o parte considerabilă a pensionarilor din Moldova, aceștia reprezentând peste o treime din întreaga populație.

În condițiile în care speranța de viață în Moldova este foarte joasă, iar calitatea acesteia pentru marea majoritate a pensionarilor este una oribilă, ridicarea semnificativă a cenzului de pensionare ar trebui să fie ultimul pas în cadrul reformei sistemului de pensii și doar în situația în care celelalte acțiuni nu ar aduce rezultatul scontat. Ce argumente justifică această majorare de vîrstă pensionară, în condițiile unei speranțe medii de viață pentru bărbați de 67,8 ani? Or, după această asa-zisă reformă, acești oameni au de trăit după ieșirea la pensie, în medie, mai puțin de 3 ani. Nu este acest lucru un genocid social adevărat?

C: Am auzit poziţia Dvs. că, din proiectul nominalizat, nu sunt clare sursele de finanțare a reformei propuse de guvernare…

A.N.: Nu doar că nu sunt clare, ci se încearcă o manipulare a opiniei publice, o încercare de a încâlci lucrurile și mai mult. Ei promit că, începând cu 2017, pensionarii din perioada 2001-2008 vor beneficia de o pensie majorată până la 35%, iar persoanele care vor ieși la pensie anul viitor vor primi un cuantum dublu față de cel prevăzut de actualul sistem. Dar pentru realizarea acestor promisiuni e nevoie suplimentar de minimum 5 sute milioane de lei. Asta în condițiile unui deficit acut al Bugetului Asigurărilor Sociale, în care transferurile din Bugetul de Stat pentru anul viitor se planifică în sumă de aproape 5,5 miliarde de lei, cifră similară cu anul 2016. Prin urmare, e limpede că nu există mijloace financiare suficiente pentru acoperirea falselor promisiuni ale guvernării oligarhice și antipopulare.

Este evident că, în situația în care guvernarea criminală fură pe rupte încât nu mai ajung bani nici pentru pensii, există doar două variante posibile: fie ca tâlharii să întoarcă miliardul din conturile obscure, fie să se înceteze plățile către categoria cea mai vulnerabilă a populației – pensionarii. Regimul Plahotniuc a ales ce e mai ușor pentru bandiţi, fără să-l preocupe cum vor supraviețui oamenii vizați de această „reformă”.

Apropo, în urma „furtului secolului” din rezervele valutare poporul a pierdut aproape 16 miliarde de lei. Totodată, potrivit informației statistice, obținute de Platforma „Demnitate și Adevăr” de la Casa Națională de Asigurări Sociale, pentru a majora toate pensiile în Republica Moldova până la minimul de existență, stabilit în conformitate cu legislația în vigoare, e nevoie de circa 3 miliarde de lei anual. Deci, din banii furați ar fi fost posibil de achitat timp de peste 5 ani toate pensiile la nivelul minimului de existență.

C: Susţineţi teza că reformele structurale în economie trebuie să fie precedate de cele din justiție?

A.N.: Așa este, reformele în economie nu pot avea succes, dacă nu sunt precedate de reformele în justiție și procuratură. Anume justiția și procuratura aservite grupării lui Plahotniuc au distrus economia, au alungat populația aptă de muncă peste hotare, au devastat mediul de afaceri și derivatele acestuia – locurile de muncă, salariile și impozitele la buget și contribuțiile la fondul de pensii. De aceea, reformele în justiție și procuratură sunt cele cruciale – dacă nu sunt implementate acestea, nici nu are sens să vorbim despre celelalte.

Mai mult decât atât, reformele în justiție și procuratură nu necesită nici investiții majore, nici timp îndelungat. Tot ce necesită ele este voință politică pentru a elibera sistemul judiciar de sculele lui Plahotniuc. Asemenea decizii pot fi luate mâine dimineața, dacă ar exista voință şi dacă guvernarea ar fi sinceră atât cu poporul, cât și cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Din păcate, guvernarea vicleană cere timp și bani pentru reforme. E un tertip tradițional, exploatat de Plahotniuc de circa șapte ani. După cum vedeți, timp a fost suficient, exact aceiaşi șmecheri au fost la guvernare, inclusiv „inocentul” Filip, care au debitat aceleași minciuni.

Cât despre bani „pentru reforme în justiție”, reamintim că peste 160 de milioane de euro au fost irosite pentru achiziții de mașini scumpe și reparații în birourile judecătorilor loiali lui Plahotniuc. Dar nu din cauza lipsei acestui lux a degenerat sistemul. Iată de ce nici ridicarea salariilor și pensiilor judecătorilor, nici reorganizările oarbe ale judecătoriilor nu pot elimina corupția și elibera justiția și procuratura de jugul bandei lui Plahotniuc.

Prin urmare, schimbarea nu necesită bani, ci voință. Iar orice reformă începe cu schimbarea oamenilor. Anume a personajelor emblematice din justiția și procuratura lui Plahotniuc, care sunt motivul principal de ce reformele sunt imperativ necesare. Iar odată cu restabilirea statului de drept, reformele în economie vor deveni posibile și reale, ca o a doua etapă din programul de salvare a țării.

C: Credeți că măsurile preconizate de Guvern vor conduce cel puțin la o ameliorare a situației din sistemul de pensii al țării?

A.N.: Cu siguranță, nu! De aceea, Platforma „Demnitate și Adevăr” a și propus o abordare sistemică a acestei chestiuni, venind cu soluții concrete, etapizate, bine argumentate, așa cum reiese și din textul declarației noastre.

Tocmai din aceste motive calificăm acţiunile guvernării ilegitime drept o încercare de a bifa încă o „reformă” inconsistentă și îndoielnică de dragul unor pomeni din exterior pentru acoperirea deficitelor și golurilor provocate de marile hoții și delapidări a finanțelor publice, la care (de ce să nu recunoaștem) gruparea criminală are fler.

Reiterez că o adevărată reformă a societății, inclusiv a sistemului de pensii, va avea loc doar după debarcarea regimului odios și incapabil care a capturat țara.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților