În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, Viceprim-ministrul Andrei Năstase, ministru al Afacerilor Interne, a vorbit despre de ce se mișcă dezoligarhizarea, de care vorbeau, atât de încet, ce speră să realizeze în calitate de ministru, despre alegerile locale generale, dar și alte aspecte importante.
C.: Domnule Viceprim-ministru, sunteți la guvernare de mai bine de o lună și oamenii parcă nu simt încă schimbările la care societatea a sperat. De ce se mișcă dezoligarhizarea de care vorbeați atât de încet?
A.N.: În primul rând vreau să vă spun că și eu mi-aș dori un ritm mai dinamic al schimbărilor. După mai bine de 9 ani de război cu mafia, cu un regim criminal și nedreptățile acestuia, după mai bine de 7 ani rămas acasă de unul singur, departe de familie și de copiii mei aflaţi printre străini, după ce am conștientizat cu adevărat la ce riscuri m-am supus și mi-am supus familia în toată această perioadă, sunt și eu nerăbdător.
Dar în permanență am rugat oamenii să mai avem puțină răbdare, să facem lucrurile bine, fundamental, să clădim instituții de stat puternice, să facem ireversibile procesele democratice. Vreau să vă amintesc că noi am adoptat, la nivelul Parlamentului, o hotărâre care constată un fapt tragic pentru istoria țării noastre: starea de captivitate a întregului stat. Noi am început să demantelăm sistemul oligarhic, clientelar care înlocuise instituțiile publice cu niște rețele de putere în slujba unor interese particulare, însă caracatița este imensă. Poate am fost și ușor naivi crezând că vor fi totuși mai mulți cei care, apăsați de conștiință, își vor prezenta demisiile din funcție.
Din păcate, unii nu au înțeles – sau au înțeles târziu – ce schimbări așteaptă societatea. Dar uitați-vă totuși că începem să facem progrese: se anchetează furtul miliardului, sistemul de vot va reveni la cel consacrat în trecut, adică cel proporțional, Uniunea Europeană a reluat asistența financiară pentru Republica Moldova. Chiar și Procuratura parcă începe să se miște încet-încet. Demersul meu privind uzurparea puterii de stat va fi examinat, după ce inițial fusese respins de fostul procuror general, controlat politic. Se va face dreptate, sunt absolut sigur! Totodată, ca urmare a unor anchete ale Serviciului de protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, au fost pornite mai multe cauze penale de rezonanță și în curând, sunt sigur, vor urma și altele pe care chiar le așteaptă societatea.
Aș mai adăuga că am inițiat o schimbare de paradigmă în ceea ce privește statul de drept: instituțiile trebuie să se sprijine reciproc în spiritul cooperării loiale, conform celor mai bune practici internaționale. Chiar în cursul zilei de luni am avut o întâlnire cu noul procuror general interimar și cu directorul SIS și am convenit asupra unor principii de colaborare interinstituțională, pornind de la o premisă simplă: lucrăm pentru oameni și nu există loc pentru rivalități sau conflicte între structurile noastre. Iar în orice activitate ne călăuzim de lege și de respectul pentru drepturile omului.
Nu sunt rezultate puține pentru prima lună și jumătate, dar îmi dau seama că oamenii, pe drept, se așteaptă la mai mult, pentru că au suferit foarte mult. Fac un apel să aibă încredere în buna noastră credință și să știe că pentru mine cel puțin – dar și pentru colegii mei – nu există sâmbătă sau duminică. Lucrăm în regim de permanență pentru ca oamenii să o ducă mai bine.
Noi nu ne-am propus să înlocuim un regim cu un altul, ci să înlocuim un regim mafiot și criminal cu DEMOCRAȚIA. Iar democrația înseamnă, în primul rând, supremația legii. Legile proaste, făcute împotriva poporului vor fi schimbate, iar legile bune, care ne guvernează societatea, vor sta la baza edificării noului stat de drept de care fiecare dintre noi are atât de mare nevoie. Vinovățiile trebuie demonstrate și probate de procurori liberi și independenți, iar judecătorii vor decide pedepsele celor vinovați. Rog pe toți cei care au dubii în ceea ce privește bunele intenții ale acestei guvernări să numere cu obiectivitate și toate cele deja făcute în acest scurt timp.
C.: Duceți de câțiva ani o luptă împotriva fostului regim, dar la MAI faceți acum echipă cu niște exponenți ai acestuia. Cum comentați această schimbare de atitudine?
A.N.: Eu am dus o luptă, alături de colegii din Platforma Demnitate și Adevăr, pentru ca Republica Moldova să devină parte a lumii civilizate, o democrație veritabilă, dublată de un stat de drept funcțional. Nu am dus o luptă ca să îi înlocuiesc pe “oamenii lor” cu “oamenii mei”, ci mi-am dorit mereu să primeze meritocrația și profesionalismul.
În echipa mea de la MAI se vor regăsi întotdeauna cei care răspund acestor exigențe. Toți cei pe care i-am numit sunt persoane cu o experiență vastă în domeniu, care au încercat să împingă înainte niște proiecte importante din punct de vedere instituțional. Sigur, sunt unii care în trecut au făcut niște compromisuri pe care eu nu le-aș fi făcut. Dar în calitate de creștin vă spun că nu am eu căderea să îi judec pe cei care nu au făcut în viață ceea ce am făcut eu. Deci nu este vorba de o schimbare de atitudine – dimpotrivă: sunt consecvent cu principiile pe care le-am reiterat de-a lungul anilor.
Cei care astăzi lucrează cu mine știu foarte bine că în momentul în care se va dovedi că au greșit față de popor și față de țara căreia i-au jurat credință vor merge la instanță. Cei care au încălcat intenționat și cu evidență legile țării au plecat deja. Nu poți schimba atitudini și convingeri în doar câteva săptămâni. Or, din punctul meu de vedere, aceasta este principala provocare pentru oricare dintre miniștri acestui cabinet. Schimbarea formei de agregare a statului nostru, eliberarea și profesionalizarea lui.
C.: Dar, concret, ce sperați să realizați ca ministru al Afacerilor Interne?
A.N.: În primul rând trebuie ca această instituție fundamentală pentru statul de drept să își recâștige prestigiul și încrederea cetățenilor. Avem nevoie de o purificare reală, și de aceea am făcut apel la toți cei care au contribuit la pătarea imaginii MAI să se retragă din funcțiile pe care le dețin, iar mulți au și făcut acest pas. Îmi doresc să stopăm orice formă de abuz sau corupție, și am introdus o politică de toleranță zero față de orice fel de scheme menite să îi îmbogățească pe unii, dar să sărăcească Moldova. Repet, schemele ilicite de la frontieră și din întreg sistemul, vor fi distruse, nu preluate de alți șmecheri. La frontieră vom fi foarte atenți cu tot ce înseamnă contrabandă și trafic ilicit. Pe șosele vom veghea la siguranța rutieră – și vom fi mai degrabă axați pe prevenție. Motto-ul meu este că trebuie să fim prietenoși și politicoși cu cetățenii cinstiți, dar fermi în aplicarea legii, indiferent cine este persoana vizată, deputat, ministru sau președinte.
De altfel, cred că ați văzut că deja că Poliția de Frontieră a luat măsuri împotriva celor care se folosesc în mod nepermis de pașapoarte diplomatice, crezând că se pot situa deasupra cetățenilor de rând. Însă într-o democrație autentică nu există loc pentru asemenea privilegii. Și pentru că am pomenit de frontieră, vreau să vă spun că am fost chiar recent la Leușeni să văd cu ochii mei cum își tratează statul Republica Moldova diaspora, concetățenii care vin vara acasă la părinți, rude. Am dat un mesaj foarte clar polițiștilor de frontieră: compatrioții noștri merită un tratament demn și exemplar, proceduri de control eficiente. Între instituțiile care activează la frontieră trebuie să existe o bună conlucrare, în interesul oamenilor. Să nu uităm că fiecare oră pierdută la coadă la control este o oră în minus petrecută alături de cei dragi.
C.: Nu doar la MAI, dar și la alte instituții au existat numiri care au stârnit numeroase controverse, fie că vorbim de judecători la Curtea Constituțională, fie că vorbim de Procurorul general interimar. O parte a publicului vede în unele nominalizări cedări ale blocului ACUM în fața socialiștilor. Cât adevăr este în asemenea acuzații?
A.N.: Uitați, guvernele de coaliție întotdeauna implică o doză a acelui cuvânt care nu place de fapt nimănui – compromis. Însă insist pe ce vă spuneam și mai devreme: pe noi, cei din blocul ACUM, ne interesează mai puțin afilierea politică și mai mult capacitățile profesionale ale celor care ajung în anumite funcții. De aici și ideea de a institui niște proceduri care să fie pe cât posibil de obiective. Dar, atenție, suntem încă în război cu ultimele bastioane ale mafiei, suntem încă în plin proces de depolitizare. Și aici nu este vorba despre Năstase, ci de instituirea unui mod corect de a face politică: mai puțin partizanat politic, mai multă orientare către profesionalism, iar mai presus de orice sunt demnitatea și meritocrația.
Mi-aș fi dorit ca la unele funcții să fi fost selectate alte persoane? Categoric, da… Domnicăi Manole i s-a făcut o nedreptate, la fel ca și sutelor de mii de oameni, cărora aceasta le-a făcut dreptate riscându-și cariera și libertatea.
Aș vrea să fie foarte limpede pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Eu, personal, iau cele mai bune decizii pe care le cred de cuviință în favoarea si pentru poporul meu. Toți cei care întrețin cu bună știință orice alte ipoteze mincinoase și în egală măsura manipulatorii au interesul vădit de a compromite obiectivele acestui guvern.
C.: Vorbiți de nevoia unei justiții independente. Când se va împlini acest deziderat despre care se vorbește de ani de zile?
A.N.: Mă număr printre victimele sistemului de justiție capturat în ultimii ani de Plahotniuc. Deci cred că este de la sine înțeles că este un obiectiv pe care îl consider esențial – mai ales că în calitate de ministru al Afacerilor Interne constat adesea că anchete demarcate de MAI au rămas împotmolite la Procuratură. Însă o asemenea reformă nu se face peste noapte, ci necesită timp, construcția unor instituții, modificarea unor legi ș.a.m.d. De asemenea trebuie să fim foarte atenți ca totul să se facă în strictă concordanță cu cadrul legal și constituțional – nu putem construi sau reclădi statul de drept decât dacă o facem prin mijloace legale și constituționale. Facem deja primii pași pe acest drum, chiar dacă va fi anevoios.
C.: Alegerile locale bat la ușă iar oamenii așteaptă un răspuns clar: candidează Andrei Năstase la primăria Capitalei?
A.N.: Cred că în general blocul ACUM trebuie să vină cu o ofertă politică foarte bună, concretă și credibilă, pentru alegerile locale din 20 octombrie. Iar calitatea acestei oferte și capacitatea de a câștiga împreună cu echipa sa din primul tur și o majoritate confortabilă de consilieri, este mult mai importantă decât persoana concretă care va candida pentru o anumită funcție. Ce pot să vă spun, având calitatea de primar ales al Chișinăului, este că indiferent de poziția pe care o voi ocupa, mă voi lupta pentru ca acest oraș să fie mai curat, mai verde, cu infrastructură modernă, un oraș sigur și inteligent. Vă asigur că blocul ACUM va avea cea mai potrivită candidatură să pună în practică această viziune. Și un mic aviz amatorilor: nu vom accepta pe listele noastre pe cei care îi obligau pe oameni să semneze pentru candidații PDM sau să meargă pe la mitinguri, nu vom accepta traseiștii.
Și spun asta pentru că sunt și președinte al Platformei Demnitate și Adevăr care este în primul rând o echipă cu oameni care împărtășesc un crez și un set de valori, același, indiferent dacă se află în opoziție sau la guvernare. Eu mă călăuzesc de acest crez inclusiv în activitatea mea ca viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne. De altfel prioritățile și acțiunile mele ca ministru derivă din programul nostru politic, de dezoligarhizare și demafiotizare a statului nostru capturat.
Atunci când în Republica Moldova se va discuta mai mult despre principii și valori și mai puțin despre oameni, despre unul sau altul, vom avea cu toții speranța că țara noastră va avea un viitor alături de țările civilizate ale Europei.
Încerc să spun că sunt prea multe momentele în care ne concentrăm asupra unor nume sau a unor contexte de etapă și nu acordăm viitorului care ne preocupă pe toți șansa unei dezbateri și asumări publice cu privire la obiectivele societății noastre.
Atunci când vom decide în ce fel de oraș sau de țară vrem să ne creștem copiii, numele celui ales se va degaja firesc și natural, ca soluție administrativă de exercitare a puterii.
C.: Vă mulțumim.
Cristina Pendea