Interviu cu Andrei Ivancov, Director interimar al SA „Metalferos”
Dle Ivancov, cu ce gânduri aţi venit la conducerea SA „Metalferos”?
A.I.: Nu este un secret că, în ultima perioadă, s-a schimbat semnificativ atât situaţia de pe piaţa deşeurilor de metale feroase şi neferoase, cât şi poziţia „Metalferos” pe această piaţă. De aceea, pentru mine acceptarea funcţiei de director al SA „Metalferos” este nu doar o responsabilitate, ci şi o mare provocare. „Metalferos” trebuie să-şi găsească locul în această nouă conjunctură a pieţei şi să rămână în continuare o întreprindere profitabilă, care să asigure nu doar defalcări sub formă de impozite în bugetul public naţional, ci şi dividende acţionarului său majoritar, care este statul.
Care au fost primele Dvs. acţiuni la conducerea întreprinderii?
A.I.: În primul rând, am demarat un amplu proces de evaluare a situaţiei de la întreprindere. Pentru a ne putea mişca în continuare, trebuie să alegem direcţia corectă, iar acest lucru e imposibil fără a pune un diagnostic real. Trebuie să stabilim din start ce resurse şi ce poziţii avem şi cum le putem folosi cu maximă eficienţă în continuare.
În al doilea rând, am demarat un proces la fel de amplu de evaluare nu doar a situaţiei actuale pe piaţa deşeurilor de metale feroase şi neferoase, ci şi a perspectivelor, a oportunităţilor ce există sau pot apărea pe parcurs. Am avut şi unele discuţii cu partenerii pe care-i are întreprinderea, pentru a stabili ce se poate de făcut pentru a spori eficienţa şi pe această dimensiune.
Suntem la o etapă de tatonare a situaţiei, când nu putem face publice prea multe lucruri. Dar ceea ce vă pot spune cu certitudine este că se întreprind toate acţiunile necesare pentru ca „Metalferos” nu doar să se adapteze noilor condiţii de activitate cât mai rapid, ci şi să rămână o întreprindere profitabilă.
Se zice că vi s-a încredinţat această funcţie dat fiind rezultatele frumoase înregistrate de Dvs. anterior la conducerea Nodului Hidroenergetic Costeşti şi a RED-Nord….
A.I.: Riscând să fiu acuzat de lipsă de modestie, voi spune că într-adevăr am reuşit, împreună cu echipele de la cele două întreprinderi, rezultate cu adevărat frumoase. Dacă aceste rezultate, aşa cum spuneţi Dvs., au stat la baza deciziei de a-mi încredinţa conducerea SA „Metalferos”, nu pot decât să mă bucur. Totodată, sunt conştient de faptul că aceasta pune şi o oarecare presiune asupra mea. Or, înţeleg că sunt anumite aşteptări şi va trebui să le fac faţă. Sper foarte mult ca la finalul mandatului meu în fruntea SA „Metalferos” să mă pot mândri minimum cu aceleaşi rezultate pe care le-am avut la Nodul Hidroenergetic Costeşti şi la RED-Nord. Şi în această direcţie voi munci cu toată dedicaţia de care sunt în stare.
Ce priorităţi veţi avea în continuare?
A.I.: Acestea vor reieşi din cele două ample analize demarate deja, la care m-am referit ceva mai devreme – cea care ţine de situaţia de la întreprindere şi cea care ţine de piaţa deşeurilor de metale feroase şi neferoase, în general. Dar, deja la această etapă pentru mine e clar că va trebui să mergem concomitent pe două direcţii: eficientizarea proceselor interne ale întreprinderii şi consolidarea poziţiilor sale de piaţă. Fără acţiuni consecvente în aceste direcţii, nu avem cum să vorbim despre un viitor demn pentru una din întreprinderile cu cele mai bogate istorii. Or, „Metalferos” scrie istorie deja de 71 de ani!
De asemenea, voi atrage o atenţie deosebită îmbunătăţirii imaginii întreprinderii. Din păcate, aceasta a avut de suferit serios în ultimii ani şi pentru mine este clar că trebuie de întreprins acţiuni serioase în direcţia respectivă. Or, brandul, bunul nume sunt componente esenţiale ale succesului fiecărei întreprinderi.
Afirmaţiile Dvs. rămân valabile şi pentru situaţia în care „Metalferos” va fi scoasă din nou la privatizare? Se ştie că, cel puţin precedenta guvernare, a avut această intenţie.
A.I.: Decizia de a expune sau nu la privatizare întreprinderea nu ţine nici de competenţa mea, nici, în general, a managementului de la SA „Metalferos”. Este o decizie pe care o pot lua doar autorităţile competente, în primul rând factorul decizional guvernamental, Agenţia Proprietăţii Publice, în gestiunea căreia ne aflăm. Astfel de decizii se iau după o analiză minuţioasă a situaţiei, fiind examinate absolut toate aspectele.
Dacă se va merge în continuare pe decizia de privatizare a SA „Metalferos”, înseamnă că aceasta va reieşi din interesele statului. Datoria noastră este să muncim şi să asigurăm cei mai înalţi indicatori de eficienţă posibili. Aceasta va fi necesar în cazul oricărui scenariu aplicat în cazul întreprinderii – fie că va fi expusă la privatizare, fie că va rămânea în proprietatea statului. Dacă vom avea rezultate bune, statul va primi mai mulţi bani sub formă de impozite şi dividende. Iar dacă se va decide expunerea întreprinderii spre privatizare, cu cât mai bune vor fi rezultatele noastre, cu atât mai mare preţ va obţine statul. Deci, concluzia este că noi trebuie să ne facem lucrul bine aici, la întreprindere, iar factorul decizional să stabilească deja cum să procedeze în general cu SA „Metalferos”.
Pe ce principii vă veţi construi activitatea de la „Metalferos” SA?
A.I.: Pe aceleaşi pe care le-am promovat cu sfinţenie oriunde am activat: profesionalism, eficienţă, corectitudine. Voi impune aceste principii întregii echipe, pentru că, de-a lungul anilor, activând în diverse funcţii de răspundere, m-am convins că ele asigură succesul.
Cristina Pendea