[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Aliona Mandatii: „Clasa politică din R. Moldova nu mai face politică, ci business în interese proprii”
12 Martie

Femeia de afaceri Aliona Mandatii, vicepreședinte al Partidului Demnitate și Adevăr (PPDA), ne-a vorbit despre cât este de greu să faci business în Republica Moldova, cum e clasa politică actuală și ce șanse are țara noastră să devină un stat prosper.

C.: Doamna Mandatii, cum e să faci business în Republica Moldova?

A.M.: În Republica Moldova dintotdeauna nu a fost simplu să faci business. Astăzi putem zice că este greu să faci business din cauza instabilității politice fiscale, de subvenționare și a mai multor lacune legislative.

mandatii

C.: Moldova e o țară agrară. Se simte intervenția statului ca agricultura să fie una performantă?

A.M.: Da, R. Moldova este o țară agrară, dar din păcate acest fapt îl conștientizăm doar noi, agricultorii, nu și autoritățile. Guvernarea vede agricultura ca o cerșetoare din buget. Din păcate, nu se ia în calcul și industria procesatoare bazată pe agricultură sau contribuțiile la buget în mod indirect, cum ar fi: plata accizelor la carburanți, a TVA la importul produselor petroliere, produselor de uz fitosanitar, materialului semincier, dar și a multor utilaje cu destinație agricolă.

Una din probleme este și neaplicarea corectă a impozitelor în agricultură. De exemplu, impozitul unic, de care noi vorbim deja de mai mulți ani. Introducerea acestui impozit ar disciplina agricultorii referitor la plăți, având ca urmare o acumulare semnificativă la buget, fiindcă există cu adevărat mulți agricultori care se eschivează de la plata impozitelor.

De aici și vine nesusținerea sectorului agricol de către Guvern în măsura în care sunt susținuți agricultorii în țările europene. Eu aș spune că, sectorul agricol în R.Moldova stagnează mult în ultimii doi ani. Practic nu se simte implicarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și dorința Ministerului Finanțelor de limitare a resurselor financiare pentru subvenții este tot mai vădită. Aici ar fi foarte multe de spus la comentarii, dar cât de mult este susținut sectorul agricol de către guvernare, o vorbesc cifrele.

mandatii1

C.: Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă oamenii de afaceri din Moldova?

A.M.: Corupția, abuzurile din partea organelor de control, instabilitatea politicii fiscale, impozitele mari, accesul la resursele financiare ieftine, inexistența garanției statului, atacurile raider.

C.: Dacă ați fi ministru al Agriculturii, care ar fi reformele ce le-ați promova în mod prioritar?

A.M.: Revizuirea mai multor legi ce țin de reglementările activității în agricultură, detenibrizarea agriculturii, schimbarea codului funciar, introducerea impozitului unic și revizuirea altor impozite, introducerea mai multor facilitați pentru tineri, inclusiv și acordarea garanției de stat la acoperirea gajului. Este necesar de venit cu propuneri în vederea schimbării materialului didactic în instituțiile de învățământ ce pregătesc specialiști în agricultură. Aici sunt foarte multe de făcut! Pentru început ar trebui creat un Institut de cercetări științifice public-privat. Majorarea fondului de subvenționare cu îmbunătățirea regulamentului cu privire la subvenționare. Schimbări în structurile de activitate a Ministerului cu o eficientizare mult mai sporită. Și încă mai sunt…

mandatii2

C.: Anul trecut ați anunțat public că veți susține PPDA. Ce va determinat să faceți acest pas?

A.M.: Deja sunt și vicepreședinte al PPDA. M-a determinat Eu-l din mine, demnitatea și dorința de a face să triumfe adevărul. Eu nu pot trăi în conflict cu conștiința personală, iar conștiința îmi dictează că doresc să trăiesc într-o țară unde drepturile cetățenilor sunt cu adevărat respectate, într-o țară prosperă cu o economie dezvoltată, unde oamenii au locuri de muncă asigurate și un salariu decent, unde corupția este știrbită și justiția funcționează pe bune. Toate acestea le poate asigura doar o clasă politică responsabilă, formată din oameni onești și profesioniști! Actuala clasă politică s-a compromis, au transformat politica în business, iar politicienii în angajații lor, care pe de parte nu mai țin minte de doleanțele cetățenilor, ci doar își rezolva interesele personale. Ceea ce fac actualii politicieni poate fi considerat un genocid asupra propriului popor. Oamenii îi consideră doar ca niște hoți ordinari, pierzând orice speranță în politicieni și în viitorul acestei țări. La moment „Plahotniuc a este cu inițiativa votului uninominal, este unica lor șansă de a se menține la putere”, ba chiar și mai „ieftin” îl va costa, căci e una să cumperi 50,60 persoane și alta 2 mln. Această discuție lansată în societate, mai are ca scop și sustragerea atenției de la furtul miliardului și altor scumpiri ce vor reveni în lanț.

C.: Admiteți pe viitor o implicare în politică?

A.M.: Clasa politică din R. Moldova, deja nu mai face politică, ci business în interese proprii. Ei nu au probleme cu care se confruntă, fiindcă ei însuși sunt problema și această problemă o poate rezolva doar cetățeanul acestei țări, prin schimbarea totală a acestei clase politice. Avem nevoie de o resetare totală a acestor politicieni corupți, prin înlocuirea lor cu persoane oneste, mai puțini hâtri și mult mai deștepte.

mandatii3

C.: Care, în opinia dumneavoastră sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă clasa politică autohtonă?

A.M.: Pe termen scurt, nu văd mari schimbări, în special dacă va fi votată legea votului uninominal. Vom avea aceiași politicieni corupți, statul va rămâne unul captiv, iar cei ce vor avea un alt punct de vedere și vor îndrăzni sa se opună, vor avea de suferit. Schimbări optimiste vor putea fi realizate doar după alegerile parlamentare, cu condiția ca nu va fi schimbat sistemul actual de vot, pentru a putea accede în Parlament o nouă clasa politică, capabilă de a face politici corecte, punând ca prioritate curățirea sistemului justiției actual, putred și corupt, care împiedică în cel mai direct mod dezvoltarea economiei, care fiind baza unui stat, care asigură cetățenilor un trai decent și un viitor asigurat.
Doar atunci, când vom avea o guvernare nu pe ascuns, vom reuși! Eu cred că această țară este mai mult decât o sumă de individualități.

C.: Cum vedeți dezvoltarea R. Moldova în următorii ani?

A.M.: Ca viitorul ei și al nostru, ca neam sunt incomparabil mai importante decât interesele politice sau partinice de moment.
Eu sunt de părerea că mândria unui neam nu este despre orgoliu, ci despre demnitate, care fiind întemeiată pe adevăr și pe respectul pentru noi înșine se câștigă greu, dar trebuie să rezistam și să continuăm să luptăm!

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților