[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Alexandru Pînzari: PDM are o viziune clară cum trebuie dezvoltat domeniul apărării şi o vom implementa consecvent în interesul ţării, al cetăţenilor
16 Iunie

În cadrul unui interviu pentru www.curentul.md, vicepreşedintele Partidului Democrat, deputatul Alexandru Pînzari, ex-ministrul Apărării al Republicii Moldova, a vorbit despre politica PDM în domeniul apărării pe durata aflării la putere a Guvernului Filip, precum și despre obiectivele partidului în acest domeniu pentru următorii patru ani.

CURENTUL: Dacă PDM vine la guvernare din nou, asupra căror obiective se va lucra în mod prioritar la capitolul apărare?

A.P.: Un vector prioritar în politica PDM este asigurarea suveranității și integrității Republicii Moldova. Pentru realizarea acestui deziderat, vom pune în aplicare Planul de dezvoltare a capabilităților militare pe termen lung (PDCMTL).

Astfel, într-un viitor previzibil, vom avea o armată modernă care va răspunde rapid la amenințările în adresa suveranităţii și independenței statului. De asemenea, vom eficientiza managementului Resurselor Sistemului Național de Apărare, ceea ce va permite planificarea apărării naționale conform cerințelor contemporane. Mai mult, împreună cu partenerii strategici, vom dezvolta securitatea cibernetică la nivel național, cu acoperirea întregului sistem de securitate și apărare.

C: Ce alte proiecte aveţi în vedere în scopul consolidării Forțelor Armate?

A.P.: Forțele armate au un rol esențial în menținerea securității naționale, motiv din care, vom acorda atenție deosebită acestui aspect. În următorii ani ne propunem să revizuim sistemul de mobilizare în rândurile Forțelor Armate și să investim în infrastructura unităților militare, pentru a îmbunătăți condițiile de păstrare a tehnicii, munițiilor și armamentului militar. Vom evalua resursele imobile din gestiunea Ministerului Apărări și ne propunem să elaborăm un concept, astfel încât toți militarii să fie asigurați cu spațiu locativ de serviciu. Vom promova politici orientate spre protecția socială a militarilor.

C: Fiindcă ați menționat despre securitate, ce soluții propuneți pentru protejarea cetățenilor de obiectele explozibile rămase în urma celui de-al doilea Război Mondial pe teritoriul țării?

A.P.: Din păcate, pe teritoriul țării mai pot fi găsite și în prezent obiecte militare explozibile, ce pot pune în pericol viața cetățenilor. Pentru a soluționa problema dată, vom elabora, promova și implementa planului național de deminare a întregul teritoriu al Republicii Moldova, de obiecte explozibile rămase în urma celui de-al doilea Război Mondial.

În aceste acțiuni, vor fi antrenate forțele Armatei Naționale, cu suportul OSCE și al altor structuri internaționale.

C: Ce viziune are Partidul Democrat asupra relațiilor politico-militare externe pentru următorii ani?

A.P.: În ceea ce privește colaborarea politico-militară, vom extinde colaborarea cu Alianța Nord Atlantică și vom cere includerea RM în Iniţiativa „Enhanced Opportunities Partner”. Această strategie va permite un acces mai sporit la programele NATO de asistență în vederea îmbunătățirii interoperabilității militare și va largi oportunitățile privind schimbul de informații.

C: În ultimii ani, statistica arată că interesul tinerilor pentru serviciul militar a scăzut considerabil. Ce acțiuni îşi propune PDM pentru a consolida imaginea Armatei Naționale și pentru a motiva tinerii să facă serviciul militar?

A.P.: Pentru a spori interesul tinerilor față de domeniul militar, vom dezvolta educația patriotică și cultura de apărare prin educație formală. Totodată, vom lucra la promovarea imaginii Armatei Naționale prin elaborarea unor programe eficiente în atragerea tinerilor în serviciul militar și creșterea sprijinului public pentru politicile naționale de securitate. În acest sens, ne mai propunem majorarea alocațiilor bugetare pentru dezvoltarea Armatei Naționale până la 2% din PIB anual, precum și majorarea vechimii în muncă pentru durata aflării militarilor în misiuni sau operații internaționale.

C: Ce alte proiecte intenționați să puneți în aplicare pentru a spori încrederea cetățenilor în Forțele Armate?

A.P.: Desigur, încrederea cetățenilor este esențială pentru echipa PDM, iar aceasta derivă din informarea corectă a societății. Astfel, pentru a spori gradul de credibilitate față de Forțele Armate, vom implementa la nivel de țară Concepția de comunicare strategică pe domeniul de securitate și apărare, care va asigura informarea obiectivă a societății civile. La fel, vom dezvolta controlul civil-democratic al Forțelor Armate prin asigurarea transparenței și accesului cetăţenilor la informație relevantă.Sigur avem şi alte proiecte, ele urmând să fie făcute publice la momentul potrivit. Ceea de ce pot să vă asigur cu certitudine la moment e că PDM are o viziune clară cum trebuie dezvoltat domeniul apărării şi o vom implementa consecvent în interesul ţării, al cetăţenilor.

C: Vă mulțumesc!

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților