[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Alexandru Pânzari: „Este necesar ca cetățenii să înțeleagă ce face poliția, iar poliția să înțeleagă problemele cetățenilor”
19 Februarie

Interviu cu şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Alexandru Pânzari

În general, 2017 a fost un an reuşit sau nereuşit pentru poliţia naţională?

Cel mai corect ar fi să ne dea apreciere cetăţeanul în acest sens. Totuşi, aş vrea să menţionez, că noi avem anumite rezultate comparative. Acestea arată, că la începutul anului 2017 gradul de încredere în poliţie era de 25%, iar spre final de an a ajuns la 46%. Având în vedere aceste date, îmi asum responsabilitatea să spun că a fost un an reuşit, deşi mai sunt încă multe probleme de rezolvat.

Numiţi, vă rog, trei cele mai importante realizări ale poliţiei naţionale în 2017?

Faptul cu care mă mândresc cel mai mult este creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în poliţie – acesta este reperul nostru sfânt, e obiectivul nostru de bază. Aproape jumătate din populaţia Republicii Moldova are încredere în noi şi asta înseamnă că ne-am făcut meseria profesionist, integru şi cu mare grijă faţă de cetăţeni.

O altă realizare este faptul că poliţia este în perioada de reformare. Astfel, am avut achiziţii bune anul acesta – peste 200 de automobile, tehnică de calcul, a început modernizarea sectoarelor de poliţie.

A treia realizare, dar care nu e mai puţin importantă decât celelalte două e faptul că s-a schimbat esenţial mentalitatea poliţistului. În 2017 au fost organizate numeroase instruiri în acest sens. Ofiţerii noştri sunt instruiţi permanent atât în ţară, cât şi peste hotarele ei.

Care sunt cele mai mari regrete ale Dvs. legate de anul 2017?

Am avut cazuri de care ne pare rău, dar nu greşeşte doar acela care nu munceşte. Toată societatea a văzut că sunt şi unele probleme de sistem. Totodată, nu am reuşit să majorăm salariile poliţiştilor şi nici să depăşim nivelul de 50% la capitolul încrederea cetăţenilor.

În ce măsură a fost afectat IGP de reforma administraţiei publice centrale?

Activitatea IGP nu a fost afectată de reforma administraţiei publice centrale până în prezent, însă, cu siguranţă, acest lucru urmează şi ne dorim ca efectele să fie pozitive.

Ne propunem să reorganizăm structurile Inspectorului General al Poliţiei şi avem obiective destul de ambiţioase, care vor merge în paralel cu reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

Cum a evoluat sau involuat situaţia criminogenă în 2017?

Noi ne-am propus să vorbim mai puţin de cifre, dar, totuşi, le voi invoca pentru a arăta schimbările la acest capitol. Am înregistrat în jur de 16% descreştere la toate tipurile de infracţiuni grave precum: omoruri, violuri, tâlhării, jafuri şi altele. Şi acest lucru ne bucură, pentru că e vorba de o descreştere considerabilă. De asemenea, vom fi clasaţi mai sus în rating-urile internaţionale de securitate, graţie acestui trend pozitiv înregistrat.

Ce a adus nou anul 2017 la capitolul dotarea poliţiei naţionale?

Poliţia naţională a fost dotată, dar nu în măsura tuturor necesităţilor. După cum am menţionat, în prezent suntem în perioada de reformare, conform strategiei pentru anii 2016-2020 şi avem obiective importante la capitolul dotare: vom repara aproximativ 100 de sectoare de poliţie, vom construi un centru unic de instruire pentru poliţişti, vom moderniza izolatoarele de detenţie provizorie conform standardelor europene în domeniu, unde persoanelor deţinute le vor fi respectate drepturile şi vor beneficia de condiţii mai bune.

Cum a fost în 2017 conlucrarea dintre IGP şi MAI?

IGP nu poate să se dezvolte, atunci când ministrul Afacerilor Interne nu susţine instituţia. Şi profit de acest prilej ca să îi mulţumesc domnului ministru Jizdan pentru că înţelege ce înseamnă poliţie şi ne susţine în tot ceea ce facem, iar cel mai important, îi mulţumesc pentru inteligenţa de care dă dovadă şi pentru faptul că nu implică politicul în activitatea poliţienească, acestea fiind două lucruri care nu se intersectează. Pe de o parte, este voinţă iar pe de altă parte, nu este implicarea politicului?

Ce planuri de viitor are IGP şi ce aşteptări aveţi Dvs. personal de la 2018?

Un obiectiv prioritar este implementarea activităţilor poliţieneşti comunitare, care va aduce la apropierea poliţiei de cetăţean. Acest model este împrumutat de peste hotare şi adaptat specificului societăţii noastre. Mai exact, asta înseamnă că poliţistul va şti problemele şi nevoile cetăţenilor, iar cetăţenii vor cunoaşte ce face poliţia.

Vom munci foarte mult în acest sens şi astfel vom putea preveni infracţiunile. Vom avea campanii de informare, vom fi în comunitate, vom afla problemele şi grijile oamenilor, astfel încât să putem preveni eventualele infracţiuni.

Totodată, în 2018 vom avea multiple întâlniri cu cetăţenii din toată ţara, pentru ca mesajul nostru să ajungă la toţi. Este necesar ca cetăţenii să înţeleagă ce face poliţia, iar poliţia să înţeleagă problemele cetăţenilor.

Sursa: Almanah Politic 2017

Inapoi la arhiva noutaților