[ X ]
(INTERVIU) Alexandru Jizdan: Am încredere că vom reuși să creștem Partidul Democrat
4 Martie

Interviu cu Alexandru Jizdan, Secretar general al Partidului Democrat din Moldova (PDM), deputat, pentru Almanah Politic 2020

Domnule Jizdan, cum a fost anul 2020 pentru Dvs., în calitate de secretar general al PDM?

Cred că, indiferent de domeniul de activitate, funcții și interese, acest an a fost unul destul de complicat pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Un an cu multe provocări, atât la nivel social, cât și politic. Nu a fost o excepție nici pentru mine și nu pot nega că, pe lângă toate astea, Partidul Democrat a avut de trecut prin etape destul de importante în 2020. Nu am avut de ales, a existat o singură soluție, să rezistăm și să facem față.

La data de 7 septembrie 2019, ziua în care am fost numit Secretar general al PDM, în cadrul Congresului extraordinar am spus: „Cred în noul început al Partidului Democrat, pentru că știu care este atitudinea colegilor mei față de problemele cetățenilor. Aici nu e loc de joacă, căci prea mult s-au jucat unii cu țara. E timpul de mai multă implicare”.

De ce mi-am amintit acum de acea zi, pentru că anume atunci mi-am asumat să cresc această echipă alături de colegii mei, să ne implicăm mai mult, să acționăm corect și să facem altfel de politică, una pentru oameni. A urmat un an în care ne-am reformat după principiul calității, nu al cantității butaforice pe alocuri. Am încercat să fim utili oamenilor, să le ascultăm părerile și să luăm decizii prin prisma așteptărilor pe care le au.

Să fii Secretar general al PDM nu înseamnă să stai în birou și să spui ce trebuie de făcut, acum această funcție presupune să mergi și să arăți cum se face. Formulă valabilă și pentru deputați inclusiv, dar și pentru toți participanții în procesele politice și administrative ale statului.

Ce decizii luate de PDM în 2020 le considerați cele mai importante?

Cel mai important este probabil faptul că astăzi deciziile în PDM sunt luate altfel. Dacă înainte acest lucru însemna o hotărâre luată de câțiva oameni din conducere și comunicată ulterior ca fapt făcut, acum acest lucru se face în cadrul Consiliului Politic Național al PDM și la nivelul președinților de organizații. Toate inițiativele noastre, reformele, acțiunile planificate și proiectele au fost consultate cu oamenii noștri. La fel a fost luată decizia de a exclude pe unii membri care nu ne reprezentau, dar și momentul părăsirii alianței și retragerii miniștrilor PDM de la guvernare. Dialog și analiză, asta presupune luarea deciziilor importante. Toate au jucat un rol important în 2020, nu au fost simple, dar au ajutat ca partidul să supraviețuiască.

În general, cum v-a părut anul politic 2020? Ce impresii v-a lăsat?

Un an politic periculos pentru viitorul statului, așa l-am văzut eu. Cu interesele personale la nivel de prioritate pentru unii politicieni și cu prioritățile țării pe locul doi. De ce? Pentru că nu toți cei care fac politică în Republica Moldova își iubesc țara, nu toți au bunăstarea și dezvoltarea ei ca punct de pornire în acțiunile pe care le fac și deciziile pe care le iau. Pandemie, criză economică, criză politică, de toate am avut și avem, căci problemele nu au plecat odată cu trecerea anului, există și este necesar să fie soluționate. Cum? Prin resetarea clasei politice și prin oamenii potriviți la locul potrivit. De constructori avem nevoie în politică și în toate procesele statului, de oameni care construiesc un viitor în domeniile pe care le gestionează.

Despre activitatea Parlamentului în 2020 ce puteți spune?

O întrebare a cărui răspuns este destul de complex și necesită mult timp. Oamenii ne-au urmărit, ei sunt judecătorii activității noastre și, cu părere de rău, unele ședințe din Parlament au generat mai multă rușine decât mândrie.

Da, au fost aprobate multe proiecte bune, inclusiv noi am avut inițiative focusate pe necesitățile cetățeanului, dar, din păcate, nu toate au fost susținute, dar acesta este un alt subiect. Inclusiv la nivel de Comisia națională apărare și ordine publică am venit cu proiecte importante, dar și am intervenit în gestionarea unor situații de risc pentru securitatea statului.

Care, în opinia Dvs., au fost cele mai importante acțiuni ale Comisiei în 2020?

Comisia a examinat proiecte importante pentru domeniul securității naționale. Zona de securitate, posturile ilegale instalate de autoritățile din Transnistria, răpirea celor 4 moldoveni, criminalitatea organizată, furtul miliardului și nu doar, au fost subiectele monitorizate permanent de Comisia pe care am condus-o.

Ce așteptări aveți de la anul 2021?

Așteptările mele nu sunt legate de ani, ei vin și pleacă, iar unicii care pot face din ani realizări suntem noi, fiecare acolo unde este, atât cât poate și pornind de la un obiectiv bine setat. Mi-aș dori ca la nivel politic să ajungem totuși la o stabilitate pentru următorii ani, una în care să se producă rezultat și care să garanteze oamenilor mai multă siguranță în ziua de mâine. Pentru asta, evident avem nevoie ca oamenii să taxeze politicienii după fapte, nu după vorbe și să facă alegeri corecte atunci când se cere. Mi-aș dori un an în care noi toți, locuitorii acestei țări, să fim mai uniți și mai buni, să ne consolidăm eforturile pentru fapte bune și să dăm la o parte interesele personale și superficialitatea.

Ce planuri de viitor aveți?

Voi continua să fiu alături de echipa PDM, să realizăm împreună tot ce ne-am propus. Vom munci împreună ca să nu dezamăgim pe cei care cred în noi și în potențialul nostru. Am încredere că vom reuși să creștem Partidul Democrat, să aducem oameni cu viziuni noi alături, să fim utili societății, oferind suport atunci când e nevoie și să facem în continuare o politică corectă. Am încredere că ne va reuși, pentru că avem oameni profesioniști și demni de a fi constructorii prezentului și viitorului Republicii Moldova.

Inapoi la arhiva noutaților