[ X ]
(INTERVIU) Alexandru Ciudin, director general AEE: „Statul încurajează investițiile în producerea energiei din surse regenerabile”
19 Septembrie

La momentul de față, Republica Moldova, în mare parte este dependentă de importul de energie electrică. În ultimii ani se depun eforturi pentru diversificarea surselor și, nemijlocit, producerea energiei verzi. Deși, încă nu putem vorbi de o adevărată industrie în acest sens, țara noastră deja are rezultate palpabile în acest sens. Despre oportunitățile existente în acest domeniu și de ce e oportun de a investi în producerea energiei verzi, reporterul Curentul a discutat cu directorul Agenției pentru Eficiență Energetică din R. Moldova, Alexandru Ciudin.

C.: Dle. Ciudin, recent AEE a lansat campania de informare „Fii eficient! Contribuie la dezvoltarea durabilă a statului!”. Care este scopul acesteia?

A.Ciudin: Orice domeniu nou, care se adresează unui public larg, are nevoie de promovare, în cazul nostru de informare a populației. Campania „Fii eficient! Contribuie la dezvoltarea durabilă a statului!” are scopul de a informa cetățenii Republicii Moldova, persoane fizice și juridice, despre mecanismele existente la momentul de față statului pe are statul le-a creat în vederea susținerea proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile. Noi ne dorim ca, cât mai mulți oameni din R. Moldova să investească în acest sens și suntem deschiși să oferim asistența necesară, iar la nivel guvernamental există un șir de măsuri care stimulează producerea de energie verde.

1

C.: Oferiți-ne mai multe detalii despre mecanismele existente…

A.Ciudin: Urmând tendințele de la nivel mondial, producerea energiei din surse regenerabile a devenit o prioritate și pentru R. Moldova. În acest sens, Parlamentul a adoptat Legea Nr.10 din 26.02.2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care prevede aplicarea a trei scheme de sprijin ce au scopul de a spori interesul investitorilor față de astfel de proiecte: contorizare netă, tarife fixe, preț fix.

Astfel, Contorizare Netă este un mecanism ce vizează consumatorii finali. Deţinătorii centralelor electrice, care produc energie regenerabilă pentru uz propriu și care au încheiat cu furnizorul un contract de furnizare a energiei electrice la preţ reglementat, vor beneficia de mecanismul de contorizare netă.

Cei care vor să producă energie în scop comercial, pot beneficia de celelalte două scheme. Tarife fixe – Această schemă de suport este orientată spre producătorii care dețin o centrală electrică cu o putere cumulată ce depășește 10 kW. Schema respectivă este orientată spre producătorii mici, care intenționează să investească în capacități de generare cu limita cuprinsă între 10 kW și 4 MW pentru instalații eoliene, 1 MW pentru alte tipuri de unități de generare, precum sunt cele fotovoltaice, hidroelectrice și instalații de cogenerare pe biomasă și biogaz. Preț fix – Această schemă de sprijin vizează producătorii care vor să investească în centrale cu o capacitate mai mare de 4 MW pentru instalații eoliene și 1 MW pentru instalațiile fotovoltaice și de cogenerare pe biogaz. Statutul de producător este oferit prin intermediul licitațiilor organizate de Guvern.

C.: Ce beneficii directe obțin cei care decid să investească în acest domeniu?

A. Ciudin: Dacă e să ne referim la contorizarea netă, atunci putem afirma că, consumatorii finali care vor produce energie regenerabilă pentru consum propriu își pot reduce considerabil factura pentru energia electrică sau pot deveni independenți de furnizor. Producătorii de energie din surse regenerabile care vor utiliza schemele – Tarif fix sau Preț fix – vor beneficia de achiziționarea întregului volum de energie regenerabilă produs timp de 15 ani la tarife stabilite sau la prețuri negociate prin licitații. Tarifele sunt revizuite cu periodicitatea de un an.

C: Există și careva tarife stabilite?

A.Ciudin: Da, desigur. Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică stabilește aceste tarife. La momentul de față tarifele fixe la energia electrică produsă din surse regenerabile sunt:

· instalaţiile fotovoltaice – 1.88 lei/kWh;
· instalațiile eoliene – 1.55 lei/kWh;
· instalațiile hidroelectrice – 0.97 lei/kWh;
· instalațiile de cogenerare pe biogaz – 1.84 lei/kWh;
· instalațiile de cogenerare pe biomasă solidă – 1.96 lei/kWh.

Respectiv, investitorii pot face anume calcule, având la bază aceste cifre.

C.: Dar ce obligații au cei care vor beneficia de mecanismele oferite de stat?

A. Ciudin: Desigur că există o serie de obligații, dar două cele mai importante, de care trebuie să țină orice persoană, agent economic care vrea să producă energie verde sunt: să pună în funcţiune o centrală electrică în termen de 36 de luni de la anunţarea rezultatelor licitaţiei și să utilizeze echipament nou fabricat sau nu mai vechi de 24 de luni.

2

C.: Ce mesaj aveți pentru cei care vor să investească în producerea energiei din surse regenerabile?

A. Ciudin: An de an, numărul cetățenilor Republicii Moldova care produc energie din surse regenerabile este tot mai mare. Oricum, încă nu ne putem mândri cu un interes sporit față de acest domeniu. Va dura ceva timp, dar suntem siguri de rezultate frumoase. Statul a elaborate aceste mecanisme anume, pentru a încuraja populația să devină producători de energie verde și, astfel, să contribuie la dezvoltarea durabilă a țării și, de ce nu, a planetei.

C: Vă mulțumim!

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților