[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Alec Ignat: „Îmi doresc ca planurile investiționale, de afaceri, pe care le avem să fie implementate cu succes”
22 Februarie

Interviu cu Alec Ignat, Directorul Estcon Construct SRL

Dle Ignat, cum e să faci business în Moldova?

Pentru cei care muncesc cinstit şi respectă legea, sunt toate condiţiile să facă business nu doar în Moldova, dar oriunde în lume. Nu zic că e uşor, pentru că orice business de succes implică multă muncă. În genere, eu cred că profitabil poate fi doar businessul în care şeful, proprietarul, nu doar că munceşte cot la cot cu angajaţii săi, ci de câteva ori mai mult decât ei. Dacă-ţi faci munca cinstit, nu încerci să implementezi diferite scheme, cunoscute sub denumirea de evaziune fiscală, ai relaţii de afaceri doar cu businessmeni şi firme care la fel respectă legislaţia, totul e bine. Iar dacă ai alte tentaţii, să le zicem aşa, mai puţin legale, atunci evident că ai şi probleme. Noi muncim doar legal, de aceea nu avem probleme cu organele statului, cum auzim că mai au alţii.

Consideraţi că statul face totul pentru susţinerea mediului de afaceri?

Cel puţin, în acest sens se depun eforturi. Chiar şi în 2018 am văzut că s-a venit cu mai multe acţiuni fiscale cu caracter stimulator, efectul cărora a fost resimţit din plin de către mediul de afaceri. Adică, se vede o tendinţă clară de susţinere a businessului şi acest lucru ne bucură. Important este şi faptul că între autorităţi şi mediul de afaceri este un dialog constant. Aceasta permite mediului de afaceri să-şi aducă punctele de vedere la cunoştinţa factorilor de decizie, iar puterea acţionează în cunoştinţă de cauză atunci când adoptă măsuri ce au în vizor businessul.

În ce domenii desfăşuraţi activităţi de business?

Cu anii, am ajuns să avem activităţi în diverse domenii. Spre exemplu, activăm pe piaţa transporturilor internaţionale. Apoi, avem activităţi care ţin de deservirea camioanelor TIR. Deţinem cel mai modern centru de deservire în acest sens, care e unic nu doar în Moldova, ci cred că şi în plan regional. Suntem prezenţi şi pe segmentul de piaţă care ţine de comercializarea cauciucurilor. O altă direcţie de activitate importantă pentru noi este piaţa produselor petroliere. Adică, spectrul activităţilor noastre este unul destul de ramificat, de aceea când vorbesc despre situaţia businessului din Moldova, o fac în cunoştinţă de cauză.

Dar Estcon Construct SRL este o companie de nivel local…

Faptul că firma e înregistrată în raionul Ialoveni, nu înseamnă că suntem o companie de nivel local. E vorba doar de adresa juridică. Apropo, consideraţi că dacă adresa noastră juridică ar fi fost în Chişinău, am fi fost percepuţi altfel? Uitaţi-vă în Registrul de stat al întreprinderilor şi veţi găsi o mulţime de firme cu adresă juridică în Chişinău, dar care nu au ieşit cu nimic în evidenţă până acum sau, în genere, nu au niciun fel de activitate. Totodată, veţi găsi mai multe firme înregistrate în raioane, dar care au atins indicatori de performanţă demni de toată lauda. Eu cred că trebuie să scăpăm de percepţia eronată că firme serioase pot fi numai în Chişinău, iar dacă e vorba de o firmă cu adresa juridică în afara capitalei, atunci nu e serioasă.

Aţi amintit de piaţa produselor petroliere din Moldova, care e una dintre cele mai importante. Cum calificaţi situaţia de pe această piaţă?

Drept una favorabilă investiţiilor. Orice s-ar spune despre nivelul de viaţă al cetăţenilor, dar numărul de automobile achiziţionate (atât al celor noi, cât şi al celor la mâna a doua) este în continuă creştere. La fel, se simte o pronunţată tendinţă de creştere în sectorul real al economiei – se dezvoltă companiile de transport, de construcţii, se dezvoltă agricultura, agenţii economici din acest domeniu importând noi tehnologii, tehnică etc. Toate acestea arată că există premise şi pentru dezvoltarea continuă a pieţei produselor petroliere.

În general, ce înseamnă pentru dvs. să faci business?

Cu siguranţă, nu e vorba numai de bani, deşi aspectul financiar e unul determinant în orice tip de afacere. Personal, iau în calcul şi contribuţia pe care o putem avea la dezvoltarea ţării în general. Or, noi, oamenii de afaceri, suntem acei care creăm locuri de muncă şi astfel contribuim la bunăstarea familiilor, oferim oamenilor altă alternativă decât de a părăsi ţara. Tot noi suntem acei care, prin impozitele achitate, ajutăm statului să aibă grijă de grădiniţe, şcoli, aziluri, să achite pensii, salarii, să construiască drumuri etc. Părerea mea personală este că anume aşa trebuie să-şi perceapă rolul fiecare agent economic şi în acest caz vom putea vorbi despre premise reale pentru a avea condiţii bune de viaţă în Moldova.

Ce credeţi despre conceptul de responsabilitate socială?

Cele menţionate de mine ceva mai devreme se încadrează în sensul larg al noţiunii „responsabilitate socială”. Dar, dacă aveţi în vedere implicarea în soluţionarea unor probleme concrete cu care se confruntă societatea sau unii cetăţeni, în particular, părerea mea este că noi, oamenii de afaceri, avem într-un fel chiar şi o obligaţie morală în acest sens. Membrii unei comunităţi, cei care trăiesc într-o societate, trebuie să se ajute reciproc, cei care au mai multe posibilităţi trebuie să se implice în susţinerea celor cu posibilităţi reduse, pentru că numai astfel putem dovedi că suntem un tot întreg şi că ne mişcăm înainte într-un pas.

Ce planuri de viitor aveţi?

Voi continua să muncesc, pentru că asta ştiu să fac cel mai bine. Iar când spun muncă, am în vedere inclusiv realizarea unor intenţii pe care le avem în raport cu extinderea activităţilor noastre. Avem potenţial în acest sens, iar condiţiile care sunt le considerăm favorabile pentru noi investiţii.

Aveţi unele aşteptări legate de anul 2019?

Îmi doresc ca planurile investiţionale, de afaceri, pe care le avem să fie implementate cu succes, astfel încât în câştig să iasă şi compania noastră, şi angajaţii, dar şi statul, care va primi noi impozite.

Sursa: Almanah Politic 2018

Inapoi la arhiva noutaților