[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Alec Ignat: Eu nu stau în spatele „Tirex-Petrol”, ci în avangarda proceselor în care e implicată compania
1 Iulie

Interviu cu Alec Ignat, administratorul SA „Tirex Petrol”:

Dle Ignat, în curând vor fi doi ani de când una dintre companiile Dvs. – „EstconConstruct”, a achiziţionat „Tirex Petrol”. Cum a fost această perioadă?

A.I.: A fost o perioadă în care am muncit foarte mult atât în vederea modernizării  infrastructurii noastre, cât şi în asigurarea unor servicii de o calitate mai înaltă clienţilor. Nu în ultimul rând, am depus eforturi considerabile pentru rebrandingul companiei. Am avut de făcut faţă unei misiuni deloc uşoare, mai ales că perioada de referinţă, în mare parte, a fost marcată şi de pandemie. A trebuit să depunem eforturi considerabile pentru a asigura normele sanitare necesare angajaţilor, dar şi clienţilor. De asemenea, mă bucur să constat că tempoul de dezvoltare, indiferent de condiţiile dificile, a fost păstrat, ceea ce ne permite să privim cu mai multă încredere în viitor. Încetul cu încetul, „Tirex Petrol” ocupă acel segment de piaţă pe care-l merită.

Într-adevăr, rezultatul efortului Dvs. şi al colegilor Dvs. se vede – „Tirex Petrol” se schimbă în bine vizibil de la o zi la alta. Dar, dincolo de satisfacţia pe care probabil o aveţi, este şi multă muncă. Din acest punct de vedere, nu regretaţi achiziţionarea „Tirex Petrol”?

A.I.: Nu sunt genul de om ca să mă opresc la jumătate de cale sau să mă las dominat de regrete. Odată ce stabilesc un obiectiv, merg consecvent spre realizarea lui, oricât de multe dificultăţi aş întâmpina. De fapt, anume provocările, dificultăţile mă motivează, mă ambiţionează şi îmi dau puterea necesară de a merge înainte. Şi veţi vedea peste un timp că „Tirex Petrol” va ajunge la un nivel pe care mulţi nici nu puteau să şi-l închipuie acum doi ani.

Dle Ignat, de regulă cei care conduc companii atât de mari sunt destul de prezenţi în viaţa publică. Dvs., de ce nu sunteţi?

A.I.: Nu vreau să arunc pietre în ograda nimănui, dar mie îmi place să muncesc şi prefer ca faptele, rezultatele să vorbească despre mine. Aceasta nu înseamnă că mă ascund de presă sau de cei care manifestă interes faţă de activitatea mea, a companiilor pe care le patronez. Sunt deschis şi cred că Dvs. v-aţi convins de acest lucru – de câte ori v-aţi adresat, am acceptat să vă ofer interviuri sau oricare alt gen de informaţie.

Oricum, despre Dvs. se cunosc puţine…

A.I.: Întrebaţi ce vă interesează şi vă răspund.

De unde a apărut omul de afaceri Alec Ignat?

A.I.: Am urmat un traseu greu, pornind de la treapta cea mai de jos. În anii `90, am început cu prestarea serviciilor de transport a mărfurilor. Am pornit afacerea cu un Kamaz răblăgit, dar asta îmi puteam permite atunci. Apoi, am plecat în Rusia, unde am muncit mai mulţi ani. Întors în ţară, mi-am permis deja să lansez o mică afacere în domeniul transporturilor, care a crescut treptat. Apoi, am început să prestez servicii de reparaţie a maşinilor de mare tonaj, de transport a produselor petroliere, de depozitare etc. Deci, am urcat treaptă cu treaptă înalta scară a afacerilor până când am ajuns să constat că pot să mă lansez şi în businessul mare.

Ce a stat la baza deciziei „EstconConstruct” de a achiziţiona „Tirex Petrol”? 

A.I.: Cred că aici este cazul să amintesc că „EstconConstruct” activează pe piața Republicii Moldova din 2016 în domeniul comerțului cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate, cât și în domeniul prestării serviciilor de expediere și transport drept activități principale. Practicând o serie de alte activități comerciale secundare, este evident că la un moment dat ne-am propus achiziționarea pachetului majoritar al „Tirex Petrol” S.A. în vederea integrării pe verticală și dezvoltării integrate a domeniilor de comerț și transport cu produse petroliere preponderent, cât și a comerțului cu amănuntul în mod corespunzător.

Care, totuşi, a fost valoarea tranzacţiei? Şi de unde aţi luat banii necesari?

A.I.: Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 10 200 000 euro, dar este foarte important de menţionat că 8 000 000 euro din această sumă reprezintă împrumutul investiţional acordat de MAIB. Noi am făcut publice din start toate datele aferente tranzacţiei, deoarece nu avem ce ascunde. Şi pe viitor vom fi maximal transparenţi.

Ce reprezintă „Tirex Petrol” la moment?

A.I.: „Tirex Petrol” S.A. este o companie petrolieră angajată în comerțul cu ridicata și amănuntul de produse petroliere, operând stații PECO și infrastructură petrolieră asociată în Republica Moldova. După cota de piață și mărimea rețelei comerciale operate, compania este unul dintre principalii importatori și operatori de rețele de comercializare de petrol din țară, clasându-se pe un loc onorabil, conform estimărilor ANRE.

Dacă tot aţi acceptat să vorbim despre Dvs. ca om, ce înseamnă pentru Dvs. să faci business?

A.I.: Cu siguranță, nu e vorba numai de bani, deși aspectul financiar e unul determinant în orice tip de afacere. Personal, iau în calcul și contribuția pe care o putem avea la dezvoltarea țării în general. Or, noi, oamenii de afaceri, suntem acei care creăm locuri de muncă și astfel contribuim la bunăstarea familiilor, oferim oamenilor altă alternativă decât de a părăsi țara. Tot noi suntem acei care, prin impozitele achitate, ajutăm statului să aibă grijă de grădinițe, școli, aziluri, să achite pensii, salarii, să construiască drumuri etc. Părerea mea personală este că anume așa trebuie să-și perceapă rolul fiecare agent economic și în acest caz vom putea vorbi despre premise reale pentru a avea condiții bune de viață în Moldova.

Ce credeți despre conceptul de responsabilitate socială?

A.I.: Dacă aveți în vedere implicarea în soluționarea unor probleme concrete cu care se confruntă societatea sau unii cetățeni, în particular, părerea mea este că noi, oamenii de afaceri, avem într-un fel chiar și o obligație morală în acest sens. Membrii unei comunități, cei care trăiesc într-o societate, trebuie să se ajute reciproc, cei care au mai multe posibilități trebuie să se implice în susținerea celor cu posibilități reduse, pentru că numai astfel putem dovedi că suntem un tot întreg și că ne mișcăm înainte într-un pas.

Dle Ignat, ce puteți spune despre cooperarea cu organele de stat?

A.I. În linii mari, este bună, dar sunt si unele semnale îngrijorătoare. Ne parvin anumite informații că o instituție a statului pregătește represalii împotriva noastră. Profit de ocazie pentru a transmite un mesaj public cât se poate de clar: nu vom tolera abuzurile și vom riposta pe toate căile legale care le avem la dispoziție, inclusiv vom semnala public toate tentativele de atac împotriva noastră.

Sunteţi un interlocutor interesant. V-aş recomanda să vorbiţi mai des în public.

A.I.: De ce?

Măcar din simplul motiv ca să cunoască oamenii cine stă în spatele „Tirex-Petrol”.

A.I.: Eu nu stau în spatele „Tirex-Petrol”, ci în avangarda proceselor în care e implicată compania.

Dar în spate cine stă?

A.I.: Nimeni. Acţionariatul nostru este maximal transparent şi oricine oricând poate afla orice informaţie relevantă la acest capitol. Dar, înţeleg aluzia dvs., pentru că am citit şi eu recent în presă nişte aberaţii la această temă. Şi dacă am spus deja că sunt aberaţii, ce ar mai fi de comentat?!

Dle Ignat, ce planuri de viitor aveţi?

A.I.: Voi continua să muncesc, pentru că asta ştiu să fac cel mai bine. Iar când spun muncă, am în vedere inclusiv şi realizarea unor intenţii pe care le avem, în raport cu extinderea activităţilor noastre. Avem potenţial în acest sens, iar condiţiile care sunt le considerăm favorabile pentru noi investiţii.

 

www.oficial.md

Inapoi la arhiva noutaților