[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Adrian Balmuş: Siguranţa şi calitatea sunt ceea ce ne defineşte, pietrele de temelie pe care se bazează compania noastră în tot ceea ce face
13 Iunie

Interviu acordat portalului Oficial.md de către Adrian Balmuş, director financiar al companiei de construcţii „Lagmar”

O: Domnule Balmuş, se ştie că aveţi o apreciabilă experienţă în domeniul financiar-bancar şi sunteţi unul din „pilonii” companiei „Lagmar”, or partea ce ţine de finanţe e cea mai importantă în orice companie. E grea povara acestei funcţii?

A.B.: Şi da, şi nu. Dacă reieşim din faptul că gestionarea componentei financiare implică o mare responsabilitate, atunci s-ar putea de spus că povara nu e una uşoară. Dar, din alt punct de vedere, dacă eşti exigent şi tot timpul pui la baza acţiunilor tale corectitudinea (cum e la „Lagmar”), atunci evident că nu putem vorbi de careva povară. Totul depinde de mediul în care activezi, de principiile şi valorile de care te conduci singur, dar şi compania, de organizare şi de responsabilitatea de care dai dovadă. La „Lagmar” toate aceste componente funcţionează bine, ceea ce face activitatea angajaţilor nu doar relativ uşoară, ci şi eficientă. Şi, apropo, aţi pomenit de importanţa funcţiei, utilizând cuvântul „pilon”. Înţeleg aluzia dvs., dar vreau să vă spun că în compania noastră funcţiile sunt importante doar prin prisma responsabilităţilor ce le implică. În rest, suntem o echipă, unde nu există şefi, ci colegi. Fiecare membru al echipei noastre are propria contribuţie, fiecare e important din punctul de vedere al activităţilor pe care le desfăşoară şi fiecare îşi are rolul său atunci când vorbim de rezultatele frumoase pe care le înregistrează compania noastră.

adrian-balmuș-12

O: Din cele spuse de dvs., înţeleg că „Lagmar” pune un accent aparte pe corectitudine. De aceea, vreau să vă întreb: este greu să faci business curat în Moldova?

A.B.: Întrebarea nu trebuie să fie dacă e greu sau uşor să faci business curat. A face business curat, aşa cum prevede legea, e obligaţiunea noastră, a tuturor celor implicaţi în afaceri. Şi nu e vorba doar de faptul că, dacă faci business curat, ai conştiinţa împăcată şi poţi dormi liniştit. Vorba aia: ai plătit impozitele, dormi liniştit. Aici e vorba şi de responsabilitatea socială ce ne revine. Dacă vom face business murdar, vom tăinui venituri, vom diminua nejustificat cuantumul impozitelor achitate, de unde bani pentru pensii, salarii, indemnizaţii etc.? Trebuie să înţelegem, că cei ce fac business murdar, nu doar fentează statul, ci şi comit un atentat serios împotriva pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi, exponenţilor categoriilor social-vulnerabile. Dacă fiecare din cei ce fac afaceri în Moldova s-ar gândi la toate aceste momente, cu siguranţă nu ar mai exista business murdar sau cota lui sar fi mult mai mică decât în prezent.

O: Dar, făcând doar business curat, nu simţiţi presiunea concurenţei neloiale?

A.B.: Este adevărat că cei ce fac business mai puţin onest sunt avantajaţi în raport cu concurenţii. Da, noi suntem pentru concurenţă, pentru că aceasta e motorul dezvoltării economice, însă concurenţa trebuie să fie una sănătoasă. Şi nu e treaba agenţilor economici să combată concurenţa neloială – sunt organe ale statului care au atribuţii în acest sens clar stabilite în legislaţie. Iar interesul nostru, al celor ce acceptă doar concurenţa sănătoasă, şi interesul statului coincid din acest punct de vedere. Statul, combătând concurenţa neloială, va stimula dezvoltarea economică normală, iar cu cât mai puternică va fi economia, cu atât mai mari vor fi capacităţile statului de a face faţă solicitărilor de ordin social-economic ce stau în faţa sa.

O: Revenind la specificul funcţiei dvs., vreau să vă rog să faceţi puţină claritate în raport cu o idee care circulă frecvent în contextul situaţiei de pe piaţa construcţiilor şi anume că în domeniul dvs. se fac bani uşor şi mulţi.

A.B.: O astfel de idee poate enunţa şi promova doar cineva care nu cunoaşte deloc situaţia din domeniul construcţiilor. Poate cuiva şi i se pare că în domeniul nostru totul e uşor, dar, în realitate, nu e aşa. Construcţiile implică o mare responsabilitate, pentru că e vorba şi de siguranţa beneficiarilor, şi de comoditatea acestora, şi de imaginea străzii, a cartierului, a urbei în general. Ca să nu mai vorbim de enormul efort care trebuie depus pentru a asigura un înalt nivel de calitate. Or, în cazul nostru siguranţa şi calitatea sunt ceea ce ne defineşte, pietrele de temelie pe care se bazează compania noastră în tot ceea ce face. În astfel de condiţii, e clar că nu e vorba de procese uşoare sau, cu atât mai mult, de bani uşori şi mulţi. De fapt nici nu e corect să pui în capul mesei banii, atunci când activitatea ta ţine nemijlocit de calitate, de siguranţa şi comoditatea oamenilor. Eu aş zice mai degrabă că rolul nostru nu e doar economic, ci şi social. Or, noi asigurăm oamenii cu locuinţe, cu spaţii comerciale, facem totul pentru a răspunde aşteptărilor beneficiarilor într-un domeniu de maximă importanţă socială. Banii sunt importanţi şi e firesc să fie aşa când vorbim de business, dar cu siguranţă nu ei sunt pe primul loc.

adrian-balmuș-14

O: Vorbind în limbaj comercial, care, în opinia dvs., e cea mai bună investiţie pe care a făcut-o „Lagmar” până în prezent?

A.B.: Poate că răspunsul meu o să vi se pară nu tocmai potrivit pentru un director financiar, dar consider că cea mai bună investiţie a companiei noastre, a conducerii, în cei mai bine de 20 de ani de activitate pe piaţa Republicii Moldova este investiţia în oameni, în echipă, în profesionalismul angajaţilor şi colaboratorilor. Fiind profesionişti, ei au asigurat succesul celorlalte investiţii ale noastre. Şi, desigur, nu pot trece cu vederea investiţiile făcute de „Lagmar” în calitate, aspect la care m-am referit şi mai devreme. Noi niciodată nu ne permitem să facem economii din contul calităţii şi ne bucură faptul că beneficiarii finali ai proiectelor noastre sesizează şi apreciază acest lucru. Astfel, calitatea şi profesionalismul au devenit veritabile cărţi de vizită, care definesc „Lagmar”, fac compania noastră deosebită şi apreciată.

O: Unii privesc cu pesimism viitorul domeniului construcţiilor. Dvs. ce părere aveţi?

A.B.: Construcţiile de calitate au fost, sunt şi vor fi o necesitate şi în continuare. În ultimii ani se simte o tendinţă tot mai accentuată, o orientare tot mai pronunţată anume spre edificii de calitate. Atâta timp cât punem accent pe profesionalism şi calitate, atâta timp cât oferim unul dintre cele mai bune raporturi existente pe piaţă între preţ şi calitate, avem motive să privim cu mult optimism în viitor. „Lagmar” rămâne ataşată principiilor şi valorilor care ne-au consacrat deja şi, cu siguranţă, vom continua să surprindem plăcut şi în continuare prin proiectele pe care le vom implementa.

adrian-balmuș-7

Inapoi la arhiva noutaților