[ X ]
[ X ]
[ X ]
Interesele SUA, UE și Federației Ruse pentru R. Moldova. Ce motive au, în opinia unui fost Ambasador moldovean la ONU
19 Septembrie

Fostul Ambasador moldovean la ONU, Vlad Lupan, menționează că interesele Statelor Unite ale Americii, Federației Ruse și Uniunii Europene sunt total diferite față de ce par la prima vedere atunci când au asigurat transferul pașnic de putere la Chișinău, transmite CURENTUL.

Vlad Lupan punctează că Federația Rusă a fost interesată de influența sa asupra Guvernului.

„Federația Rusă nu este și nu va fi interesată în promovarea unui stat de drept în Republica Moldova, într-un stat în care sunt respectați cetățenii țării. Ei sunt interesați de influența asupra Guvernului Republicii Moldova, acest Guvern să le fie loial. Și loialitatea asta nu ține absolut deloc de oameni, lor nu le pasă de oameni, așa cum au demonstrat de nenumărate ori, inclusiv aruncându-și propriii lor oameni în războaie și omorându-i fără nicio problemă. Deci, interesul Federației Ruse în tranziția din Republica Moldova a fost eliminarea lui Plahotniuc de la putere din motivele lor interne, multiple, de altfel, inclusiv din cauza „laundromatului” rusesc, care a afectat anumite persoane acolo”, a spus Vlad Lupan.

Al doilea element ține de transferul votanților de la democrați la socialiști.

„Al doilea element este că dl Plahotniuc îi încurca dlui Dodon în sens politic să-și lărgească baza de votanți. Odată cu eliminarea lui Plahotniuc de pe agenda politică, Federația Rusă probabil speră ca o parte din votanții săi să se transfere către dl Dodon, ceea ce nu numaidecât trebuie să se întâmple, pentru că acești votanți pot tot atât de bine să se transfere către Blocul ACUM”, spune Vlad Lupan.

De partea cealaltă, interesele SUA și UE în regiune există din două motive.

„Pentru că Republica Moldova prezintă deja o problemă de securitate în spatele Ucrainei cu prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, un conflict nesoluționat în spatele Ucrainei, care deja are alt conflict, distrage forțele armate ucrainene de la acel conflict din estul Ucrainei spre o direcție totalmente opusă; Republica Moldova se află la frontiera directă cu România, unde se află baze militare; Republica Moldova poate prezenta un caz de succes pentru Uniunea Europeană, dacă s-ar face reformele necesare. Deci, această îmbinare de câțiva factori negativi și pozitivi a motivat Statele Unite. Motivațiile Rusiei, ale Statelor Unite și ale Uniunii Europene, după cum vedem, sunt foarte diferite. Era o coincidență de interese, nu a fost un caz care poate fi replicat în alte state din regiune sau oriunde în altă parte”, a mai spus Vlad Lupan pentru Radio Europa Liberă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților