[ X ]
[ X ]
[ X ]
Intenționează Maia Sandu să lichideze raioanele? Ce spune candidatul la prezidențiale
5 Noiembrie

Candidatul Partidului Acțiune și solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, punctează că țara are nevoie de o reformă teritorial-administrativă, dar una benefică cetățenilor, nu desenată pe ascuns, transmite CURENTUL.

Maia Sandu afirmă, în contextul declarațiilor făcute de Președintele în exercițiu, Igor Dodon, că declarația precum că ar lichida raioanele este „o sperietoare”.

„Din câte știu eu, guvernul lui s-a apucat acum de reforma teritorial-administrativă de câteva luni, nu am văzut foarte multă transparență aici, nu am văzut discuții. Deci, el este cel care s-a apucat de această reformă”, spune Maia Sandu.

Maia Sandu spune că cel mai important este interesul cetățeanului la elaborarea unei astfle de reforme.

„În cele câteva luni în care am fost în guvern am văzut câteva opțiuni elaborate în cadrul guvernărilor precedente, una din opțiuni pe care am citit-o, nu am ajuns să o discutăm cu nimeni, era despre amalgamarea voluntară, atunci când anumite localități de bunăvoie decid să fuzioneze și statul le dă mai mulți bani pentru asta. Dar eu cred că cel mai important lucru când discutăm despre acest subiect este să pornim de la interesul cetățeanului. Ce ne interesează pe noi? Pe noi ne interesează ca cetățeanul să aibă acces la serviciile publice, ceea ce am propus noi anul trecut – și acest proces a fost stopat de guvernul lui Dodon – a fost să aducem cât mai multe servicii la nivel de primărie. Statul acesta a cheltuit atât de mulți bani pe tot felul de baze de date, pe tot felul de registre ș.a.m.d., nu mai vorbim despre câți bani s-au spălat pe toate aceste lucruri și în continuare oamenii trebuie să plătească pentru aceste certificate, trebuie să meargă nu se știe unde, la Chișinău, în centrul raional”, mai spune Maia Sandu.

În context, liderul PAS spune că este nevoie de o discuție serioasă asupra acestui subiect.

„Ceea ce am propus noi este ca să se dea primăriei acces la toate aceste registre și oamenii să nu trebuiască să meargă în centrul raional, să nu trebuiască să meargă la Chișinău, să poată la primărie să meargă și să-și obțină toate aceste acte. Iată acesta este un element de cum rezolvăm noi problema cetățeanului cât mai aproape, de aici pornim dar altfel, e nevoie de o discuție foarte serioasă, proces participativ adevărat, nu ceea ce face guvernul lui Igor Dodon acum, când pe ascuns pune la cale, desenează o reformă teritorial-administrativă”, mai spune Maia Sandu pentru Radio Europa Liberă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților