La 30 mai 2017, a avut loc ședința Comitetului Naţional de Coordonare al Programului Global Comun „Integrarea migraţiei în strategiile naţionale de dezvoltare”. În cadrul întrunirii a fost prezentat raportul de progres al Programului pentru perioada 1 august 2016 – 31 ianuarie 2017, fiind discutate, totodată, activităţile preconizate pentru perioada următoare și propunerile de modificare a Planului de lucru pentru anul 2017, transmite CURENTUL.
În debutul ședinței, Secretarul general adjunct al Guvernului, Valentin Guznac, a accentuat amploarea fenomenului migrațional în țara noastră, exprimând recunoștință partenerilor de dezvoltare pentru suportul continuu acordat în vederea promovării politicilor migraționale. Totodată, Valentin Guznac a menționat că Guvernul urmărește obiectivul de a integra sistematic migrația în planurile sale de dezvoltare, pentru a maximiza efectele pozitive ale migrației și a minimiza impactul negativ al acesteia asupra dezvoltării Republicii Moldova.
Referindu-se la rezultatele înregistrate în cadrul implementării Programului, membrii Comitetului au menţionat elaborarea Planului de acțiuni pentru susținerea cetățenilor moldoveni reîntorși din străinătate și consolidarea capacităților punctelor naționale focale în domeniul diasporei, migrației și dezvoltării.
Totodată, discuțiile au vizat acțiunile necesare în vederea implementării unui mecanism eficient de sprijin în procesele de migrație. În acest sens, pentru anul 2017 se propune antrenarea expertizei locale pentru monitorizarea progresului de integrare a migrației în strategiile naționale de dezvoltare, organizarea unor seminare pentru asigurarea schimbului de bune practici pe acest segment, precum și desfășurarea unor sesiuni de instruire pentru funcționarii publici și grupurile de excelență din cadrul diasporei.
Programul „Integrarea migraţiei în strategiile naţionale de dezvoltare” este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat de către Cancelaria de Stat, cu suportul Programului Organizației Internațională pentru Migrație și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.
Cristina Pendea