[ X ]
[ X ]
[ X ]
Instituții medicale modernizate și salarii mai mari pentru angajații din sistemul de sănătate – aceasta promit candidații la funcția de Președinte!
27 Octombrie

Concurenții electorali au prezentat programele electorale pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, iar CURENTUL a analizat propunerile ce vizează sistemul de sănătate în Republica Moldova.

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr la funcția de Președinte, Andrei Năstase impune regândirea structurală a sistemului de sănătate, așa încât pacientul să fie în centrul unui sistem care trebuie să devină cu adevărat funcțional și finanțat corespunzător. Astfel, el susține că va face tot ce-i vor permite prerogativele funcției pentru a găsi soluții sustenabile așa încât salariul personalului medical să fie mărit de cel puțin 3 ori, în etape, în următorii patru ani de zile. Va identifica resurse pentru modernizarea infrastructurii medicale, pentru dotarea spitalelor cu echipamente performante care să livreze diagnosticul cu fidelitate ridicată și să permită medicilor să aplice cele mai moderne soluții de tratament, cu prioritate soluții minim invazive.

Candidatul independent Igor Dodon susține că va restaura și moderniza instituțiile medicale. Potrivit lui, niciun spital și policlinică raională, punct medical sătesc nu va fi închis, sub pretextul „optimizării”. În fiecare sat trebuie să existe punct medical. Totodată, promite că până la mijlocul anului 2021, va asigura implementarea unui program de dublare a salariilor pentru peste 43 de mii de lucrători din domeniul sănătății, mese gratuite la locul de muncă, tratament și reabilitare pentru lucrătorii din domeniul sănătății care suferă de boli profesionale, acces la programele de obținere a unei locuințe. Tinerilor medici angajați în mediul rural Igor Dodon le va oferi indemnizație unică în valoare de 120.000 mii lei timp de trei ani. De asemenea, candidatul spune că va investi în medicină până la trei miliarde lei, va achiziționa echipamente și va construi instituții medicale noi, inclusiv din fondurile alocate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Pentru candidatul la funcția de Președinte din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu prioritatea principală pentru sistemul de sănătate este gestionarea competentă și depășirea crizei sanitare, în condițiile în care majoritatea țărilor se pregătesc de un val nou de îmbolnăviri de COVID-19. În calitate de Președinte, va pune în primul rând accent pe informarea corectă a oamenilor. „Pentru a depăși criza sanitară, Moldova trebuie să implementeze strategii epidemiologice care au funcționat în alte state și să găsească un echilibru între capacitățile sistemului medical și necesitățile economiei”. Prioritățile în depășirea crizei sanitare sunt: creșterea de cel puțin două ori a numărului de teste efectuate, cu aplicarea eficientă a protocoalelor de izolare și tratament, comunicarea eficientă cu persoanele suspectate sau infectate și acoperirea costurilor tratamentului la domiciliu, prevenirea răspândirii focarelor în spitale, asigurarea sistemului cu echipamentele medicale necesare conform standardelor internaționale, consolidarea secțiilor de terapie intensivă și crearea condițiilor de recuperare pentru medici pentru prevenirea epuizării („arderii”) profesionale. Totodată, promite majorarea salariilor și construcția a două spitale regionale care să deservească locuitorii din nordul și sudul țării.

Candidatul Blocului electoral Unirea pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Dorin Chirtoacă pledează pentru medicină mai performantă și spitale mai bine dotate.

Acest material face parte din seria de articole de analiză realizate în baza programelor electorale ale candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova, ce vor fi publicate pe www.curentul.md până la 1 noiembrie curent.

Cristina Jicol, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților