[ X ]
Inspectorii ANSA au fost instruiți în Managementul Integrat de Protecţie a Plantelor de către FAO
9 Iulie

Inspectorii din domeniul sănătăţii plantelor din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au beneficiat săptămâna curentă de instruire în metode de supraveghere şi depistare a organizmelor dăunătoare la culturile de câmp, pomicole, viticole şi în teren protejat, transmite CURENTUL.

Sesiunile de instruire au loc în cadrul proiectului de asistenţă tehnică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) – „Sprijin pentru adaptarea și implementarea Managementului Integrat de Protecţie a Plantelor (MIPP) în Moldova” şi au ca scop consolidarea capacităţilor inspectorilor din domeniul sănătăţii plantelor ai ANSA.

În cadrul acestor sesiuni au participat peste 60 de inspectori din regiunea de nord, sud şi centru şi au fost organizate în orașul Cahul, orașul Hânceşti şi satul Corjeuţi din raionul Briceni.

Participanților le-au fost oferite materiale didactice privind stadiile de dezvoltare, modul de afectare a plantelor şi metodele de determinare. În timpul seminarelor s-a discutat despre acţiunile inspectorului fitosanitar, concluzii şi deciziile care trebuie aplicate în funcţie de riscul fitosanitar şi impactul negativ în urma pătrunderii şi răspîndirii organismelor nocive pe teritoriul Republicii Moldova.

Managemenul Integrat de Protecţie a Plantelor (MIPP) oferă alternative viabile pentru agricultori (și factorii de decizie) pentru a gestiona dăunătorii și agro-ecosistemele într-un mod durabil, unde pierderile de randament se mențin în marje acceptabile din punct de vedere economic prin crearea unor condiții ecologice care să împiedice dezvoltarea dăunătorilor. Strategiile MIPP se bazează pe o înțelegere a interacțiunilor ecologice ale diferitelor elemente ale agro-ecosistemelor.

În anul 2015, FAO a demarat implementarea proiectului„Sprijin pentru adaptarea și implementarea Managementului Integrat de Protecţie a Plantelor (MIPP) în Moldova”. În cadrul proiectului principalii beneficiari sunt Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, instituții care beneficiază de suport în dezvoltarea capacităților instituționale prin activități de instruire și suport tehnic.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților