[ X ]
Inspectoratul Național de Probațiune a făcut o analiză a activității în 2017. Fluxul persoanelor aflate la evidența probațiunii este în creștere
16 Februarie

Inspectoratul Național de Probațiune (INP), subordonat Ministerului Justiției, a prezentat o analiză a activității de probațiune și evoluțiile din domeniu. Se atestă o creștere a aplicării pedepselor non-privative de libertate și a orelor de muncă lucrate în folosul comunității, transmite CURENTUL.

La începutul anului 2017, în evidenţa probaţiunii erau 11 045 persoane, iar altele 8 777 au fost luate la evidență pe parcursul anului. Datele arată că, numărul total al subiecților probațiunii a crescut cu peste 1 500 persoane față de 2016, și cu peste 1 800 față de anul 2015.

Consilierii de probațiune implementează diverse programe sociale pentru persoanele luate la evidență sau eliberate din locurile de detenție, oferă asistență și coordonează executarea de către condamnați, munca neremunerată în folosul comunității. Conform studiului privind munca neremunerată pentru ultimii 3 ani, numărul total de ore lucrate a fost de 297 890 în 2015, 222 735 în 2016 și 332 124 în 2017. Astfel, numărul total de ore lucrate neremunerat în 2017, estimat conform cuantumului salariului minim garantat în sectorul real, echivalează cu 4 679 627 mil. lei, economisiți de bugetele locale. Genul de lucru neremunerat are destinație socială: construcții-renovări, amenajare și salubrizare, la necesitățile administrațiilor locale.

Precizăm că, activitatea angajaților din sistemul de probaţiune include întocmirea referatelor presentenţiale, efectuate la solicitarea organelor judiciare. Anul trecut, în cele 42 birouri teritoriale, au fost întocmite 761 referate. Acestea reprezintă un instrument consultativ pentru orientare în luarea deciziilor juridice și furnizează organelor judiciare date privind persoana bănuitului, învinuitului sau inculpatului din perspectiva psihosocială. Totodată, are rolul de a îndruma judecătorul în procesul de individualizare a pedepsei ce urmează a fi aplicată.

Subiecții probațiunii beneficiază de servicii de asistență pentru integrare socială iar în acest sens, INP conlucrează cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Administraţia Publică Locală, Secţiile de Documentare a Populaţiei, Centrele de Plasament, Asociaţiile Obşteşti, Direcţiile de Asistenţă Socială, Protecţie a Familiei și Drepturilor Copiilor, și alte instituţii.

Anul trecut, 8 472 adulți și 6 084 minori au beneficiat de servicii de asistență, inclusiv la etapa presentinţială sau care nu se aflau în evidența probațiunii. Aceste servicii constau în programe individuale pentru reducerea consumului de substanțe, a comportamentelor infracționale, diminuarea agresivității și asistență psiho-socială.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților