Fosta deputată comunistă, Inna Șupac, a acceptat să răspundă în cadrul proiectului lansat de CURENTUL – „Viața după Parlament”.
Inna Șupac spune că viață după Parlament există și este una „nu mai puțin interesantă și plină de activități”. Cea mai mare realizare a deputatei, după părerea sa, e că a reușit să reziste presiunilor și propunerilor și să rămână în echipa unde a venit din start. „Cred că, cea mai mare realizare pe parcursul celor 10 ani de activitate în Parlament a fost faptul că am reușit să rezist diferitor presiuni și propuneri și să rămân fidelă echipei, datorită căreia am devenit parlamentar. În condițiile unui stat capturat acest lucru a devenit într-o perioadă de timp o raritate, din păcate. Nu-mi este rușine de nici o declarație publică pe care am promovat-o pe parcursul activității mele parlamentare. Nu în ultimul rând îmi pare bine să constat că mi-a reușit cumva să nu fiu infectată cu așa-numită «звездная болезнь» (boala vedetelor), în comparație cu mulți alții din Parlamentele și Guvernele precedente. Cel puțin, așa cred eu. Sper că și colegii, și prietenii mei sunt de aceeași părere :)”, spune Inna Șupac.
Cât privește noua sa activitate de după Parlament, Inna Șupac ne-a spus cum a ajuns să facă parte din echipa IPIS, și anume să fie director executiv, împreună cu un alt fost coleg din Parlament. „Datorită Partidului Comuniștilor și personal, Dlui Vladimir Voronin, imediat după absolvirea universității am mers pe calea politicului. A fost o experiență foarte utilă, cu mare credit de încredere acordat mie din start de către colegi. Dar după atâția ani de politică activă am simțit dorința de a încerca și altceva. Ca să înțeleg menirea mea, trebuie să am posibilitatea să compar. Până acum știam numai ce înseamnă de a fi un politician. Cu toate avantajele și dezavantajele (de mai multe ori, nu prea cunoscute și vizibile pentru publicul larg) ale acestei ocupații.
Așa a vrut destinul, ca în primăvara acestui an, echipa Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) m-a invitat să mă alătur activităților lor în domeniul non-guvernamental. Cu mare interes am acceptat invitația ca expert în domeniul drepturilor omului, mai ales, că în ultimii 4 ani de zile am fost membra comisiei parlamentare responsabile de acest domeniu vast. După câteva luni, în urma schimbărilor politice în Moldova, Directorul Executiv al IPIS, Vladislav Kulminski, a acceptat invitația dnei M. Sandu de a fi consilierul Dnei, și, respectiv, a demisionat din funcția pe care a deținut-o la IPIS. În urma votului unanim, Adunarea Generală a IPIS a ales doi Directori Executivi – pe Vadim Pistrinciuc și pe mine. Este un domeniu foarte responsabil și volumul de lucru extraordinar de mare. E o nouă provocare pentru mine și o să depun toate eforturile și cunoștințele mele ca să justific încrederea colegilor de la Institutul pentru Inițiative Strategice”, povestește fosta deputată.
Despre noua guvernare, Inna Șupac consideră că ar fi corect să-i fie acordate cele 100 de zile fără critică. „Din punctul meu de vedere, ar fi corect să le dăm noilor guvernanți 100 de zile fără critică. Mai ales, având în vedere circumstanțele în care au preluat puterea. Dar ceea ce nu pot să nu accentuez la moment, e faptul că noua guvernare deja a reușit să ne surprindă, în sens negativ al cuvântului, cu câteva numiri în funcții sau mai bine zis – cu lipsa transparenței în procesul de nominalizare a candidaților. Coaliția trebuie să fie mai atentă căci de la euforia cetățenilor până la dezamăgirea poate să fie numai un pas”.
Cât privește revenirea în politică, Inna Șupac ne-a spus că a luat o pauză în politică. „Acum și în viitor previzibil mă ocup cu activitățile și proiectele în cadrul Institutului pentru Inițiative Strategice”, a mai spus Inna Șupac.
Precizăm că, Inna Șupac a fost deputat, pe lista PCRM, în perioada 2009 – 2019.
Cristina Parfeni
foto: Diana Bodnarenco