[ X ]
[ X ]
[ X ]
Inițierea negocierilor și semnarea Addendumului la Acordul privind asistența macrofinanciară pentru Moldova, aprobată de Guvern
29 Iunie

Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 28 iunie, proiectul de hotărâre pentru inițierea negocierilor și semnarea Addendumului la Acordul de facilitate de împrumut dintre Republica Moldova, Uniunea Europeană și Banca Națională a Moldovei care a fost semnat la Bruxelles în data de la 22 iunie 2022.

La data de 30 mai 2023, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat Decizia de modificare a Deciziei (UE) 2022/563 privind acordarea de asistență financiară suplimentară Republicii Moldova, majorând suma totală a asistenței cu 145 de milioane euro.

Asistența financiară suplimentară ce urmează a fi acordată Republicii Moldova va fi în valoare de până la 145,0 mil. euro, dintre care 45 milioane de euro – grant și 100 milioane de euro – împrumut, și urmează a fi debursată în două tranșe consecvent.

Debursarea tranșelor adiționale va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Addendumului la Memorandumul menționat și reformelor ce țin de domeniile cheie inclusiv. Reformele în sectorul energetic, statului de drept, climatului de afaceri, administrație publică vor constitui acele condiționalități care trebuie asigurate în vederea respectării angajamentelor asumate.

Obiectivul acestei asistențe este de a acoperi necesitățile bugetare.

Inapoi la arhiva noutaților