[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iniţiativa UE LEADER de dezvoltare rurală aduce rezultate promiţătoare în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
23 Iunie

78 de proiecte vor stimula dezvoltarea rurală în UTA Găgăuzia, Taraclia și localitățile învecinate. Proiectele sunt susținute de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei LEADER, transmite CURENTUL.

Grupurile de acțiune locală (GAL-uri), responsabile de elaborarea și implementarea proiectelor, s-au întâlnit astăzi la o conferință, organizată împreună cu un iarmaroc în aer liber, ca să prezinte rezultatele activităţilor lor, să facă schimb de experiență și să promoveze produsele locale.

Un festival regional al covoarelor, o întreprindere de producere a condimentelor și plantelor medicinale sau de cultivare a căpșunilor în sere, construcția unei piețe rurale, amenajarea unor terenuri de joacă, înființarea unei pensiuni turistice cu specific național – sunt doar câteva exemple de proiecte implementate de 8 GAL-uri, create anul trecut în cadrul programului SARD. GAL-urile cuprind teritoriul a 44 de localități rurale din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și localitățile învecinate. Ele sunt formate din reprezentanți ai autorităților locale, sectorului privat și societății civile din aceste localități.

Pentru a realiza cele 78 de proiecte de dezvoltare socio-economică și de mediu a satelor, care au fost selectate în cadrul unui concurs de granturi, fiecare GAL a beneficiat de 30.000 de euro din partea Uniunii Europene. 20% din bugetul proiectelor sunt acoperite de către GAL-uri, în numerar sau în natură.

ONG-urile, care au aplicat în iniţiativele lor metoda ce permite comunităţilor locale să înfiinţeze GAL-uri în alte regiuni ale țării, au fost de asemenea invitate la evenimentul LEADER de la Chișinău. Participarea lor a fost un prim prilej de a crea o rețea a GAL-urilor din Moldova.

Primul program LEADER (Legăturile dintre acţiunile pentru dezvoltarea economiei rurale) a fost inițiat în statele membre ale UE, în anul 1991. Din anul 2013, metoda LEADER, întitulată „Dezvoltarea locală condusă de comunităţi”, a fost extinsă atât în zonele urbane și de coastă, cât și la nivel geografic, fiind implementată, cu asistenţa UE și a altor parteneri de dezvoltare, în țările aflate în perioada de pre-aderare la UE și în țările învecinate.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, programul SARD intenționează să intensifice în perioada 2016-2018 colaborarea dintre autorităţile centrale și cele locale, precum și dintre organizaţiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul îmbunătăţirii capacităților administrațiilor publice locale și favorizării dezvoltării socio-economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților