[ X ]
[ X ]
[ X ]
Inițiativa șefului statului: „Cinci cazuri suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului”
28 Februarie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezentat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, proiectul de lege privind modificarea Constituției, informează CURENTUL.

Igor Dodon a declarat că, după alegerile prezidențiale, când șeful statului a fost ales direct, Președintele RM are suficientă legitimitate pentru a insista pe implementarea mai multe proiecte, pe care le cer cetățenii Republicii Moldova.

„Majoritatea cetățenilor pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. Constituția, la această etapă, presupune doar două cazuri când Parlamentul poate fi dizolvat și pot fi asigurate alegerile anticipate. Astăzi, Președintele RM vine cu un proiect de lege pentru modificarea Constituției, în scopul introducerii a cinci cazuri suplimentare pentru dizolvarea Parlamentulul și demararea alegerilor anticipate”, a precizat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că propune modificarea articolului 85 din Constituție și introducerea următoarelor cazuri de dizolvare a Parlamentului. „Unu – dizolvarea Parlamentului de către Președinte are loc după consultarea fracțiunilor parlamentare; doi – Președintele RM poate dizolva Parlamentul în cazul în care Parlamentul nu a implementat în termen de 12 luni voința poporului, exprimată prin referendum consultativ; trei – Parlamentul poate fi dizolvat în cazul când referendumul republican privind demiterea președintelui RM s-a soldat cu un rezultat negativ sau a fost confirmată nevalabilitatea lui de către CC; patru – Parlamentul nu a adoptat legea bugetului de stat în termen de 2 luni de la începutul exercițiului financiar și cinci – Parlamentul poate fi dizolvat prin referendum inițiat de către Președintele țării”, a enumerat Dodon.

Potrivit lui, la acest etapă, dreptul pentru inițierea modificării Constituției o are Guvernul, Parlamentul prin 34 deputați și inițiativă populară – colectarea semnăturilor pentru referendum.

„Astăzi am semnat o adresare către Președintele Parlamentului, prin care am venit cu o solicitarea ca proiectul acesta să fie transmis tuturor deputaților și intenționez să solicit de la deputați susținerea acestui proiect până pe data de 24 martie. Avem nevoie de 34 semnături. În cazul în care nu vor fi acumulate semnăturile, atunci îmi rezerv dreptul să realizez inițiativa prin colectarea semnăturilor”, a conchis Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților