[ X ]
[ X ]
[ X ]
Inițiativa președintelui Partidului „Forța Diasporei” – să fie creat un Minister al Diasporei
22 Mai

Nicolae Rapcea, președintele Partidului „Forța Diasporei”, a adresat o scrisoare deschisă conducerii țării, în care vorbește despre „enormul potențial care ar putea rezulta dintr-o colaborare mult mai eficientă dintre cei ce conduc țara și conaționalii aflați peste hotare” și a propus crearea unui Minister al Diasporei, informează CURENTUL. 

Vedeți mai jos scrisoarea integrală: 

Scrisoare deschisă

Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu

Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu

Prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean

Stimată conducere de vârf a Republicii Moldova!

În rezultatul mai multor discuții și consultări cu conaționalii noștri din diferite țări, am decis să vin cu această scrisoare deschisă. Discuțiile și consultările la care m-am referit țin de modul în care autoritățile Republicii Moldova abordează Diaspora. Da, noi știm și apreciem lucrurile bune care s-au făcut pentru Diasporă, dar considerăm că nici pe departe nu a fost valorificat enormul potențial care ar putea rezulta dintr-o colaborare mult mai eficientă dintre cei ce conduc țara și conaționalii aflați peste hotare.

Din păcate, Biroul pentru Relații cu Diaspora nici pe departe nu dispune de instrumentariul necesar și nici de statutul necesar pentru ca Diaspora să-și poată valorifica potențialul și să îl pună în slujba intereselor Republicii Moldova. Biroul a fost o soluție bună la etapa în care a fost lansat, acum însă se impune o altă abordare. De aceea, venim către Dvs cu propunerea să examinați la modul serios inițiativa creării unui Minister al Diasporei. Un astfel de Minister ar fi o punte reală dintre Republica Moldova și conaționalii aflați peste hotare și ar oferi platforma necesară ca enormul potențial al Diasporei să fie valorificat în beneficiul Republicii Moldova.

Stimată conducere de vârf a țării!

Știm că una din preocupările Dvs este utilizarea rațională și eficientă a banilor publici. Însă, chiar dacă la prima vedere s-ar părea că instituirea unui nou Minister ar însemna doar noi cheltuieli bugetare, în realitate lucrurile nu stau așa. Vă îndemnăm să tratați eventuala constituire a acestui Minister, drept o investiție și vă veți convinge ulterior că a fost una de succes. Desigur, aceasta nu va însemna că noul Minister va deveni un contribuabil direct la bugetul țării, dar plusvaloarea pe care o va genera, cu siguranță va aduce beneficii mult mai mari țării decât cheltuielile ce le va provoca.

Noi, reprezentanții Diasporei, suntem deschiși să participăm direct la orice acțiune ce va conduce la crearea acestui nou Minister punând la dispoziția Dvs experiența și cunoștințele pe care le avem. Suntem siguri de reușita acestui proiect și sperăm că veți avea voința politică necesară pentru a-l demara și implementa în interesul Republicii Moldova, al cetățenilor țarii noastre”.

Inapoi la arhiva noutaților