[ X ]
[ X ]
[ X ]
Inițiativă legislativă „revoluționară” pentru relația autorități-cetățeni! Deputați: Ne-am inspirat de la Parlamentul Marii Britanii
22 Iulie

O inițiativă legislativă a fost anunțată, astăzi, de deputații Blocului ACUM, Radu Marian și Dan Perciun, informează CURENTUL.

„E o inițiativă legislativă menită să contribuie la consolidarea democrației directe în Republica Moldova. O asemenea practică există și peste hotare. O să fim sinceri, ne-am inspirat din practica Parlamentului Marii Britanii, ne dorim mult să aducem această practică și în Republica Moldova. Venim, astăzi, cu acest proiect de lege, în așa fel încât să obligăm autoritățile să asculte de părerea cetățenilor și să dezbată aceste subiecte la cel mai înalt nivel”, a comunicat deputatul Perciun.

La rândul său, Radu Marian a comunicat prevederile proiectului de lege.

„O inițiativă care va acumula 10 mii de semnături, va putea ajunge în dezbateri în Parlament – aceasta e ideea simplă a acestui proiect de lege. Inițiativa va putea fi semnată – atât în format simplu pe hârtie, cât și în format electronic, Parlamentul urmând să efectueze și un site pentru acest proiect de lege. Fiecare inițiativă va avea la dispoziție 60 de zile, în momentul în care pragul de semnături va fi atins, inițiativa va fi supusă dezbaterilor publice în comisia de specialitate. Mai departe – în Biroul permanent al Parlamentului, care va decide asupra includerii subiectului petiției în dezbatere”, a comunicat el.

În același timp, deputatul a oferit și alte detalii. „Pragul de 10 mii a fost stabilit în baza experienței altor state. Desigur, nu fiecare inițiativă civică va fi acceptată. Se va aproba un regulament, ce va prevede petițiile care nu vor fi acceptate, spre exemplu – cu privire la acțiunile de care Parlamentul nu răspunde sau inițiative care nu sunt realiste. Inițial, ne-am gândit să reglementăm și o petiție adresată Cabinetului Prim-ministrului și municipiului Chișinău, dar am decis să ne limităm, deocamdată, la Parlament, să vedem cum funcționează și dacă se va solda cu succes. Dacă totul va merge după plan, eu sper și cred că o să avem funcțional acest mecanism și site până la 1 noiembrie 2019”, a conchis Marian.

Mihaela Conovali

 

Inapoi la arhiva noutaților