[ X ]
Inițiativă legislativă privind modificarea articolului 13 din Constituție, susținută de 34 de deputați
12 Octombrie

Fracțiunea Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) va expedia astăzi Curții Constituționale, spre avizare, un proiect de lege ce prevede modificarea articolului 13 din Constituție prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”. Anunțul a fost făcut de liderul fracțiunii, Tudor Deliu, informează CURENTUL.

Deliu a menționat că au fost înregistrate cele 34 de semnături necesare și a mulțumit colegilor care susțin această inițiativă.

„Astăzi von transmite proiectul la CC și sperăm că, în scurt timp, cu votul tuturor deputaților vom restabili adevărul istoric”, a declarat Tudor Deliu.

De menționat că, în nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea acestuia a servit Hotărârea Curții Constituționale din 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”. Proiectul de lege elaborat de deputații liberal-democrați vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor Constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților