Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu a oferit detalii în dosarul „Laundromat”, ce au fost obținute în urma ședințelor Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, pe care o conduce, transmite CURENTUL.
În cadrul unui briefing de presă, Inga Grigoriu a spus că s-au făcut ședințe cu audierea reprezentanților Serviciului Prevenirii și Combaterii Spălării Banilor (SPCSB), unde au fost puse o serie de întrebări și oferite răspunsuri.
„Cifra oficială depistată a banilor spălați este de 22 miliarde de dolari, care au trecut prin peste 632 de țări. În R. Moldova au fost extrași bani cash, până la audieri nu am știut destinația finală, au trecut persoane nerezidente prin segmentul transnistrean. Beneficiarii finali nu știm cine sunt. Au existat 4 executori judecătorești prin intermediul cărora creditorii își primeau banii. Al cincilea executor a apărut la finele tipologiei”, a spus Inga Grigoriu.
Deputatul a mai spus că SPCSB a prezentat nume, documente, beneficiari, punctul lor de vedere. De asemenea, Comisia a primit și părerea câtorva profesori ai Facultății De drept de la USM. Opinia a fost solicitată de adjunctul Procurorului General, Ruslan Popov, și se solicita opinia dacă în RM spălarea banilor poate și considerată infracțiune atâta timp cât nu este demonstrată infracțiunea inițială.
„Citind opinia, acest răspuns mi s-a părut că vine în folosul stopării anchetei, dar sperăm că lucrul acesta nu se va întâmpla”, a mai spus Inga Grigoriu.
De asemenea, ea a spus că, Comisia a făcut un șir de demersuri către mai multe instituții de stat, inclusiv BNM. Comisia a primit un răspuns la BNM – un Raport, unde sunt indicate nume, date etc.
Pentru următoarele 3 luni sunt planificate mai multe audieri.
Cristina Parfeni