[ X ]
[ X ]
[ X ]
Infracționalitatea în 2020: Cele mai multe infracțiuni s-au comis în mediul urban
27 Februarie

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în anul 2020, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 26,3 mii infracţiuni, fiind în scădere cu 17,0% comparativ cu anul precedent, transmite CURENTUL.

Rata infracţionalităţii în anul 2020 a constituit 100 infracţiuni la 10 mii locuitori.

Datele au fost colectate de Biroul Naţional de Statistică în baza datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, Administrația Națională a Penitenciarelor.

Potrivit datelor, cele mai multe infracțiuni au fost înregistrate în mediul urban (58,6%). Fiecare a 3-a infracțiune a fost înregistrată în mun. Chișinău – 27,9%. Din numărul total de infracţiuni, în mun. Bălţi au fost înregistrate 5,5% din total infracţiuni, în raionul Cahul – 3,8%, Orhei – 2,9% și Ialoveni – 2,6%.

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne în anul 2020 au fost relevate circa 13,0 mii persoane care au comis infracţiuni, practic la același nivel, comparativ cu anul precedent. La 10 mii locuitori au revenit 49,3 infractori. La 10 mii copii în vârstă de 0-17 ani au revenit 19,8 minori infractori.

Cel mai înalt nivel al infracţionalităţii a fost înregistrat în rândul bărbaţilor, femeile constituind în numărul persoanelor care au comis infracţiuni -7,7%. La 10 mii femei au revenit 7 femei care au comis infracţiuni, iar în cazul bărbaţilor acest indicator a constituit 95 bărbați.

Femeile au fost implicate în comiterea infracţiunilor grave în proporţie de 12,3% din totalul femeilor comparativ cu 14,3% din bărbaţi. Bărbații au fost implicaţi mai mult în săvârşirea infracţiunilor în domeniul transporturilor, infracțiunilor contra patrimoniului și infracțiunilor contra securității şi a ordinii publice, iar femeile în săvârşirea infracțiunilor contra patrimoniului, inclusiv a furturilor.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților