Biroul Naţional de Statistică informează, că indicele preţurilor producătorului la produsele agricole, în ianuarie-iunie 2019, faţă de perioada respectivă a anului 2018, a constituit 94,7%, transmite CURENTUL.
La produsele vegetale preţurile producătorului s-au micşorat în medie cu 7,3%. Esenţial au scăzut preţurile la struguri – cu 46,1%, fructe sămînțoase – cu 41,9%, culturi leguminoase boabe – cu 21,1%, soia – cu 14,4%, porumb (excluzînd seminţe de soi) – cu 4,3%. Totodată, au crescut preţurile de vînzare la tutun – cu 58,9%, cartofi – cu 33,7%, legume – cu 27,7%, grîu (exclusiv seminţe de soi) – cu 19,7%, rapița – cu 7,7%.
La produsele animaliere a fost înregistrată micșorarea preţurilor producătorului în medie cu 0,6%. Аu scăzut preţurile la ouă alimentare – cu 13,7%, bovine (în masă vie) – cu 9,0%, porcine (în masă vie) – cu 1,8%. Totodată, au crescut preţurile de vînzare la ovine şi caprine (în masă vie) – cu 15,8%, păsări (în masă vie) – cu 5,9%, lapte – cu 1,9%.
Cristina Parfeni