[ X ]
Începe săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice
18 Noiembrie

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează medicii veterinari, deținătorii casnici de animale, crescătorii profesioniști de animale (ferme), despre demararea Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice cu genericul „Distribuiți informații, opriți rezistența” care se va desfășura în perioada 18–24 noiembrie a.c., transmite CURENTUL.

Acest eveniment are ca scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind creșterea rezistenței la antibiotice la nivel mondial și național, pentru a încuraja cele mai bune practici în rândul publicului larg, al lucrătorilor din domeniul sănătății animalelor cu apariția și răspândirea rezistenței la antibiotice.

Această problemă gravă, semnalată de mai mult timp în tratarea oamenilor, a devenit specifică și tratării animalelor, dat fiind faptul că în mare parte, sunt utilizate aceleași substanțe active antimicrobiene (antibiotice, antivirale, antifungice și antiparazitare) și în medicina veterinară. Peste tot în lume, bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții se schimbă și încep să nu răspundă la medicamentele folosite pentru a trata infecțiile pe care le provoacă. Această rezistență antimicrobiană apare în mod natural, de obicei prin modificări genetice. Cu toate acestea, utilizarea excesivă și abuzul de antimicrobiene au accelerat dezvoltarea rezistenței antimicrobiene, la fel ca și prevenirea și controlul inadecvat al infecțiilor. Acest lucru face infecțiile mai greu de tratat, ceea ce crește riscul de răspândire a bolii și de deces.

Rezistența antimicrobiană afectează și este afectată de animale și de mediu. Utilizarea antimicrobienelor în sănătatea animală este condusă de povara mare și în creștere a bolilor animalelor, creșterea la scară largă a producției animale și de investiții insuficiente în serviciile veterinare și sănătatea animală.

Pe lângă impactul asupra sănătății publice, antibioticorezistenţa mai are și repercusiuni economice prin costurile generate de tratamente îndelungate, mortalități crescute, scăderea productivității animalelor, respectiv – produse finite mai scumpe și puțin competitive pe piață.

Lumea rămâne treptat fără antimicrobiene eficiente utilizate pentru a ucide și controla microbii care cauzează boli, deoarece, cu cât mai mult utilizăm antibiotice, cu atât mai rapid le pierdem, dezvoltănd rezistență la acestea.

În contextul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței antimicrobiene, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu mai multe mesaje către:

Consumatori:

Să procure produse alimentare doar din locurile autorizate sanitar-veterinar, care au un nivel satisfăcător de supraveghere de stat al produselor comercializate.

Medicii veterinari:

trebuie să se informeze şi să cunoască medicamentele antimicrobiene înregistrate în Registrul de stat al medicamentelor de uz veterinar, modul în care acestea se utilizează şi riscurile pentru produsele alimentare care apar urmare a utilizării necontrolate a acestora;
trebuie să cunoască statusul de sănătate al efectivului de animale pe care îl tratează;
trebuie să stabilească tratamente cu antimicrobiene doar atunci când este absolut necesar şi să ţină cont de istoricul animalului/efectivului, semnele clinice observate în timpul examinării, coroborate, când este cazul, cu rezultatul examenelor necropsice şi cu examene de laborator;
trebuie să respecte calea de administrare şi doza indicată în prospectul produsului antimicrobian;
trebuie să notifice proprietarul animalului/animalelor cu privire la perioada de aşteptare pentru lapte/carne/organe/ouă/miere.
Numai medicii veterinari au competenţa de a prescrie antimicrobiene pentru tratarea animalelor, în urma unei examinări şi a unui diagnostic clinic.

Proprietarii de animale:

Sunteţi responsabili pentru furnizarea de produse sigure şi sănătoase consumatorilor, având grijă de sănătatea şi bunăstarea animalelor.

Utilizaţi antimicrobienele doar prescrise de către un medic veterinar în urma examinării clinice a animalului;
Utilizați antimicrobiene doar în baza indicațiilor din prospect și etichetă;
Folosiți dozajul, durata tratamentului și perioada de așteptare, așa precum a fost prescrisă de către un medic veterinar;
Evitați profilaxia de rutină a animalelor;
Atunci când este posibil, preferați strategiile alternative pentru controlul bolilor care s-au dovedit a fi la fel de eficiente şi de sigure (de exemplu, vaccinuri, utilizări de probiotice, aditivi pentru hrana animalelor) în locul tratamentului antimicrobian;
Îmbunătățiți bunele practici de creștere și bunele practici de igienă a animalelor. Reduceți densitatea populației animalelor în ferme care este considerată a fi un factor de risc major în apariția şi răspândirea infecțiilor ce necesită utilizarea de anti microbiene.
Un animal sănătos are o imunitate adecvată și nu necesită tratamente cu antimicrobiene în procesul de creștere iar costurile vor fi reduse considerabil.

Poster OIE gaini

Inapoi la arhiva noutaților