Membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Maxim Lebedinschi, a relatat despre cîteva încălcări sau neclarităţi care au fost depistate pe parcursul zilei de astăzi, informează CURENTUL.
Maxim Lebedinschi a declarat că, din informaţiile care vin către CEC din partea Autorităţilor Publice Centrale şi alte instituţii se poate de constatat că, nu au fost depistate incidente sau încălcări electorale, care ar prejudia într-un mod esenţial procesul electoral.
„Cele mai dese evenimente care au fost reflectate vizează tentative de agitaţie electorală în preajma secţiilor de votare sau nemijloct în ziua tăcerii. Este de remarcat cazul din or. Orhei, unde au fost cele mai multe sesizări cu privire la acest fapt, acest caz se remarcă anume print-o anti-agitaţie şi anume prin îndemnul de a nu ieşi la vot. Cu privire la acest fapt, mai multe persoane au fost atrase la răspundere contravenţională de către organele de poliţie”, a precizat el.
Totodată, Maxim Lebedinschi a menţionat că, ceea ce deja a devenit firesc este sesizarea privind existenţa afişelor electorale sau a bannerelor într-o rază mai mică de 100 metri de la secţiile de votare.
„Am fost sesizaţi asupra or. Glodeni, mun. Bălţi, mun. Chişinău din partea mai multor concurenţi electorali. Însă, pînă în prezent, noi nu am primit nici o contestaţie din partea nici unui concurent electoral cu privire la aceste afişaje”, a punctat Lebedinschi.
Potrivit lui, deşi pe parcursul zilei au fost mai multe deficiențe electrice sau defecţiuni a transformatoarelor electrice, ceea ce a dus la lipsa de energie electrică la mai multe secţii de votare, inclusiv, Dubăsari, Cahul, Cantemir, etc., toate aceste defecţiuni tehnice s-au rezolvat.
„Au mai fost stabilite, inclusiv la Cantemir, cazuri privind deficienţe la momentul conectării către reţeaua Registru de Stat al Alegătorului, cu suportul IT. Aceste defecţiuni au reuşit a fi eliminate. Noi primim sesizări atît în mod telefonic, dar şi verbal, din partea observatorilor sau reprezentanţilor”, a informat el.
Potrivit lui Lebedinschi, un caz care un pic i-a derutat este evideţierea că mai multe persoane care se află peste hotarele ţării, prezentîndu-se la urnele de vot, s-a bifat precum că persoana a participat pe parcursul zilei la vot în RM.
„Verificîndu-se nemijlocit în acele localităţi din RM, nu a fost identificată semnătura persoanelor în listele de votare, deci s-a contrapus împreună cu paşaportul cetăţeanului de ieşire şi s-a constat că, de fapt, este o eroare. Noi ne gîndim că e o eroare comisă de operatori, urmează să rezolvăm. În rest, informaţiile care parvin fie nu se adeveresc, fie se întreprind măsuri de contracarare a acestora, fie eliminarea acestor defecţiuni tehnice”, a conchis Lebedinschi.
Andriana Cheptine