Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a prezentat ce s-a realizat după publicațiile apărute referitor la alimentația copiilor din instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, transmite CURENTUL.
Gheroghe Gaberi, directorul General al ANSA, a spus că specialiștii ANSA au efectuat mai multe controale și acestea mai continuă.
„Venim cu un raport al monitorizării, societatea civilă a pregătit un amplu raport referitor la alimentația din școli și grădinițe.
După ce Guvernul a cerut să fie evaluate și controlate toate unitățile, am pregătit o listă de demersuri și le-am transmis instituțiilor respective.
Am început controlul de la produs – dacă acesta nu corespunde cerințelor, vedem cine l-a furnizat și cine l-a procurat și se face responsabil. Am încercat să verificăm și licitațiile publice. Am făcut un caiet cu sarcini pentru fiecare instituție și le-am transmis cerințele. Am cerut să fie documentate persoanele care sunt responsabile de alimente.
Problema este că majoritatea instituțiilor se află sub autoritatea administrațiilor publice centrale, ele sunt responsabile de organizarea licitațiilor și procurarea produselor. Am pornit și examinarea școlilor.
Guvernul a creat o comisie specială, dar legislația are lacune. Noi nu am putut sista activitatea acelor furnizori responsabili de cazul cu alimentele alterate. Nu avem de unde lua alții pentru a nu lăsa instituțiile fără alimente. 90% din alimente sunt livrate de intermediari. Importatorii nu participă la aceste licitații. Ne-am pus drept obiectiv să verificăm agenții și să putem pune o listă cu cei verificați și capabili să participe la licitații. Va fi elaborat un regulament care prevede detaliat aceste reguli”, a spus Gheorghe Gaberi.
Vengher Roman, șeful Direcției Municipale a ANSA, a enumerat care sunt încălcările depistate în timpul controalelor.
„Am făcut ședințe cu șefii instituțiilor de învățământ. Noi batem alarma din 2013 și personal am cerut să fie eliminat intermediarul. Am propus să facem contract cu un producător autohton și să nu mai căutăm alți intermediari. Instituțiile au fost verificate după 2 criterii – 1. Condițiile tehnico – sanitare și 2. Siguranța produselor alimentare.
Cele mai dese încălcări țin de locul de păstrare al produselor – starea tehnică a depozitelor aflate în reparații sau distruse și deteriorate, sisteme de ventilare nefuncționabile, unele blocuri alimentare nu au sistem de canalizare, utilajul tehnic este nefuncțional, vesela are multe fisuri, lipsă de utilaj frigorific separat, etc.
Majoritatea instituțiilor nu au un plan de dezinfectare a blocurilor alimentare. Unele au personal puțin care nu cunosc măsurile de igienă. Lipsesc și autorizațiile necesare a produselor, ceea ce este firesc dacă acest lucru se întâmplă cu intermediarii”, a spus Roman Vengher.
Directorul General Adjunct, Ion Toma, a spus că este necesar de elaborat un document care ar prevede toate cerințele la procurarea alimentelor.
„Anual, peste 2017 de instituții sunt controlate. Începând cu 24 noiembrie am verificat 1815 instituții. Pe parcursul controalelor am depistat multe încălcări care se referă la calitatea produselor. Am avut ședință cu 1642 de șefi de instituții de învățământ. Recomandările cerute de Guvern la 26 aprilie au fost elaborate și emise. Acestea trebuiau să fie un suport în administrarea instituțiilor. Totuși, este necesar de a elabora un document sau un pachet de legi care ar viza procurarea produselor alimentare și siguranța acestora”, a spus Ion Toma.
Cristina Parfeni