[ X ]
[ X ]
[ X ]
Încă un premiu internațional obținut de compozitorul Eugen Doga. Ce propunere a făcut maestrul
15 Decembrie

La Moscova, și-a ținut lucrările cea de-a XII-a ediție a Forumului intelectualităţii statelor-membre CSI, ediție dedicată Anului Familiei în CSI. Republica Moldova a fost reprezentată de o delegaţie, condusă de prorectorul Universității Academiei de Științe a Moldovei, transmite CURENTUL.

Pentru prima dată în istoria Forumului, participanții au asistat la ceremonia de înmânare a Premiului „Звезды Содружества”, cel mai important premiu umanitar CSI, acordat pentru merite remarcabile în domeniul artei, științei și educației. Compozitorul Eugen Doga a fost unul din cele opt personalități din domeniile nominalizate care s-a învrednicit de acest premiu. O surpriză frumoasă pentru maestrul Eugen Doga, care a marcat 80 de ani, prilej ce s-a materializat în declararea anului 2017 – Anul Eugen Doga, artistul susținând pe parcursul anului aniversar zeci de concerte în Republica Moldova, România și Federația Rusă, țări unde este iubit și apreciat cel mai mult. Primele deținătorii premiului se numără și artistul plastic Farhad Halilov (Azerbaidjan), compozitorul Tigran Mansuryan (Armenia), criticul literar Ivan Savercenko (Belarus), maestrul de balet Yuri Grigorovich (Rusia), actorul Ibodullo Mashrab (Tadjikistan) ș.a.

Maestrul Eugen Doga a mulțumit Fondului pentru acordarea acestui prestigios premiu, pentru aprecierea creației sale, pentru muzica sa care a dăruit-o dea lungul anilor oamenilor, dar mai mult pentru atenția care i-a fost acordată.

„Mulțumesc frumos pentru acest forum, o acțiune frumoasă pentru corp și pentru suflet. Eu sunt fericit și vă sunt recunoscător că ați atras atenția la muzica mea. Aceasta este încă o notă muzicală în acest imens diapazon al civilizației”, a spus maestrul în cuvântul său de gratitudine.

De asemenea, Eugen Doga a propus pentru viitor să fie organizată o manifestare cultural-artistică specială a laureaților, unde fiecare să-și prezinte măiestria. Dacă eu sunt muzician, ar trebui să ies aici cu pianul, or, premiul a fost acordat pentru merite deosebite într-un domeniu. Aceasta, a spus maestrul Doga, cade mai ușor la inimă și unește lumea, trebuie să fim cu spirit unit.

Ediţia următoare a Forumului intelectualităţii statelor-membre CSI va avea loc în Dușambe, Tadjikistan și va fi dedicată Anului Culturii în CSI.

Cristina Parfeni

foto: Eugenia Tofan

Inapoi la arhiva noutaților