[ X ]
[ X ]
[ X ]
Încă o sărbătoare pe 14 februarie. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a aprobat inițiativa
30 Martie

Ziua de 14 februarie ar putea fi declarată Ziua națională a lecturii.

Un proiect de lege în acest sens, care prevede modificarea Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă din Republica Moldova, a fost aprobat, astăzi, de membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Cu prilejul Zilei naționale a lecturii se vor organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care să se evidențieze importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor.

Autoritățile, inclusiv instituțiile cu atribuții în domeniul culturii și educației, vor putea acorda sprijin logistic dar și financiar, în limita resurselor bugetare disponibile, bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor de învățământ, organizațiilor neguvernamentale, editurilor, etc., pentru organizarea de evenimente de promovare a lecturii.

Totodată, Consiliul Audiovizualului, furnizorii și distribuitorii de servicii media vor produce, difuza sau redifuza emisiuni de promovare și încurajare a lecturii.

Deputata Angela Munteanu-Pojoga, unul dintre autorii proiectului, a menționat că Ziua națională a culturii va crea un cadru pentru implicarea autorităților locale, autorităților centrale, societății civile dar și a tuturor celor interesați de lectură în activități de încurajare a culturii, mai ales în rândul copiilor și al tinerilor.

Inițiativa de instituire a Zilei naționale a lecturii este propusă în contextul marcării, la nivel mondial, a Zilei Internaționale a Cititului Împreună, desfășurată anual în primele zile ale lunii februarie, dar și a zilei de 14 februarie, zi în care s-a născut marele poet Grigore Vieru.

Inapoi la arhiva noutaților