În perioada 12 şi 13 ianuarie în fondul forestier național gestionat, inclusiv pe terenurile arendate, se desfășoară evaluarea efectivelor de vânat. În acest proces sunt implicați specialiștii întreprinderilor silvice subordonate în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Ecologic de Stat, transmite CURENTUL.
Evaluarea efectivelor de vânat, se efectuează în conformitate cu recomandările în vigoare – Instrucţiunile tehnice privind evaluarea efectivelor din fondul forestier administrat de Agenţia „Moldsilva” şi de calculare a propunerilor de recoltă, aplicând metoda observaţiilor directe.
Rezultatele evaluării efectivelor de vânat, care vor reflecta situaţia reală asupra structurii efectivelor de vânat pe specii, sexe şi clase de vârstă, va fi prezentat Agenţiei „Moldsilva” în luna februarie.
De menționat că evaluarea efectivelor de vânat este un proces extrem de complex ce vizează stabilirea numărului, calităţii, vârstei şi sexului vânatului, (animalelor sălbatice) la nivelul unui fond de vânătoare şi al fondului cinegetic național. Pe baza acestor informaţii, poate fi calculată densitatea reală şi cea optimă a populaţiei, mărimea sporului anual şi stabilirea nivelului recoltei posibile şi reglarea proporţiei dintre sexe, dar şi determinarea mai precisă a cantităţilor şi structurii hranei complementare pentru perioada de iarnă.
Menționăm că principalele specii de vânat sedentar din fondurile de vânătoare gestionate sunt: cerbul comun, cerbul-cu-pete, mistreţul, căpriorul, fazanul. Astfel în rezultatul evaluării din anul 2016 a fost stabilit un număr estimativ de: cerb – 478; căprior – 6160; mistreț – 2097.
Cristina Parfeni