[ X ]
În țară va fi organizată în premieră „Ora Ecologică”. Se va discuta despre reciclarea deșeurilor
11 Noiembrie

„Nimic nu trebuie să se arunce, totul trebuie reciclat”

Ziua Mondială a Reciclării este marcată în fiecare an de mai multe țări. Cu acest prilej sunt organizate manifestări pentru conştientizarea de către populaţie, tânăra generaţie a problemelor de mediu şi consecinţelor acestora în rezultatul poluării, în cazul de faţă, de la gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor.

„Această „Oră ecologică” se petrece pentru prima dată în Moldova. În adresa autorităţilor centrale şi locale de mediu parvin diferite întrebări – ce reprezintă colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor, mai ales, când totul se vinde liber în magazine, la piaţă în ambalaj care devine deșeu.

La această Oră ecologică inspectorii de mediu vor stărui să răspundă la întrebările care lovesc puternic în situația ecologică a țării”, se spune într-un comunicat al Inspectoratului Ecologic de Stat.

Cum a apărut Ziua Mondială a Reciclării?

Statele Unite ale Americii marchează la 15 noiembrie „Ziua Reciclării”, fiind considerată ca un eveniment ecologic din anul 1997. În această zi la americani se desfășoară diferite activităţi, campanii informaţionale, care au drept scop motivarea populaţiei de a utiliza produse reciclate şi de a participa activ în procesul de colectare separată şi reciclare a deşeurilor.

Cu timpul această practică a fost preluată treptat de mai multe ţării, fiind apoi, considerată și ca zi Mondială a Reciclării. La noi în R. Moldova nu i s-a acordat atenţia respectivă acestei probleme. Asociația Obștească „SalvaEco” cu această ocazie, în cadrul proiectului „Școala Reciclării”, a efectuat o campanie de informare în rândurile tinerilor despre metodele de reciclare şi importanţa ei pentru mediu şi sănătatea populației. Tot ce este de folos în domeniul mediului, ecologiei, curăţeniei trebui de preluat din ţările cu experiență în domeniu.

În R. Moldova organizațiile de mediu vor organiza în această zi o serie de manifestări. Printre acestea vor fi acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi mese rotunde, distribuiri de fluturaşi şi pliante etc. Din acest an această inițiativă devine Ziua Mondială a Reciclării la inițiativa Biroului Internațional de Reciclare (BIR).

Reciclarea deşeurilor reprezintă introducerea unor reziduuri sau deșeuri într-un proces tehnologic pentru reutilizarea și valorificarea lor sau în scopuri ecologice. Prin intermediul reciclării se reduce consumul de materie primă nouă și consumul de energie, reducând nivelul de contaminare al mediului înconjurător.

Reciclarea este importantă, atât pentru păstrarea mediului sănătos, cât şi pentru reintroducerea în circuitul economic a unor materiale, care devin din ce in ce mai greu de găsit.

Reciclarea deşeurilor a ajuns să fie o problemă de maximă importanţă pentru depoluarea generală a Terrei, inclusiv şi a Țării noastre, fenomen, care influențează în mare parte dezvoltarea economică. Dezvoltarea economică a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la creşterea, dezvoltarea şi diversificarea consumului de bunuri materiale şi de alimente, cauzând creşterea proporţională a cantităţii de deşeuri şi reziduuri. Acest fenomen, evident, este într-o continuă creştere. Reciclarea presupune separarea, colectarea şi depozitarea materialelor în vederea transformării lor în produse utile noi.

Ce prezintă deşeul în procesul de reciclare?

Prin deşeu se înţelege o parte dintr-o materie primă sau dintr-un material ce rămâne în urma unui proces tehnologic prin care se realizează un anumit produs sau semifabricat. Deşeul se mai poate utiliza în cursul aceluiaşi proces tehnologic fără a fi supus unei transformări.

Reciclarea deşeurilor este definită ca un proces de reutilizare a materialelor şi produselor uzate ori învechite pentru crearea altora, fără apelarea la materii prime noi, reducând considerabil consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deşeurilor de orice fel.

Materiale și Deșeuri Reciclabile

Un prim pas în a ne da seama de importanţa reciclării deşeurilor este analiza materialelor uzate sau învechite existente pe piaţă, într-un cuvânt devenite „deşeuri”, rezultate din diverse procese tehnologice industriale ori din birouri sau locuinţe. Această analiză simplă ne arată ce cantităţi enorme de deşeuri există, precum şi tipurile diferite de materiale care necesită reciclare.

La moment R. Moldova, în special municipiul Chișinău şi municipiul Bălţi, dar şi alte localităţi, se confruntă cu problema deşeurilor, se caută noi poligoane pentru depozitarea lor, dar mai puțin soluţii pentru a reduce producerea lor.

Constatăm astfel că avem două mari clase de materiale reciclabile: deşeuri metalice şi deşeuri nemetalice. Aceste clase se împart corespunzător după procesele de colectare, depozitare și respectiv reciclare.

Avem, astfel, deşeuri metalice feroase și deşeuri metalice neferoase, deşeuri nemetalice, deşeuri electrice şi electronice, deşeuri cu regim special cum ar fi catalizatori auto, filtre de particule şi alte deşeuri, fie ele mai mult sau mai puţin sensibile pentru mediul înconjurător.

O importanţă majoră are şi modul în care aceste deşeuri se pot colecta şi depozita, procese care uneori pot fi mai greu de realizat şi implică costuri semnificativ ridicate.

Ce reprezintă colectarea selectivă a deşeurilor?

Colectarea selectivă a deşeurilor reprezintă o obligație legală și o problemă de educaţie civică şi trebuie să devină o obişnuinţă pentru toți. Colectarea selectivă reprezintă o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de reciclare. Procesul de reciclare presupune colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic. Colectarea selectivă are ca scop protejarea mediului înconjurător. De asemenea, contribuie la o eficiență sporită de utilizare a resurselor.

Poate că nu ne dăm seama, sau nu ne interesează, dar anual oamenii produc zeci, dacă nu sute de tone de deşeuri care sunt depozitate, fie în gropi speciale, acoperite cu pământ, fie aruncate în resursele acvatice, fie incinerate. Tocmai de aceea, fiecare dintre noi trebuie să fim mai atenţi când ducem gunoiul la gropile de gunoi, să dăm importanţă procesului de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor!

Știm cu toţii că gunoaiele degradează solul în zonele în care se depozitează, au efecte grave asupra mediului acvatic, iar gazele care se produc prin incinerarea lor sunt foarte toxice. Aşadar efectele sunt dezastruoase. Întotdeauna există o alternativa, trebuie doar găsită soluţia cea mai eficienta de a ne „scăpa” de aceste materiale uzate sau învechite, neutilizabile.

Soluţia cea mai buna este, evident, reciclarea deşeurilor care ajută considerabil mediul înconjurător prin faptul că se diminuează cantităţile de gunoaie depozitate şi se reduce poluarea, fapt care are un efect benefic şi asupra economiei locale și naţionale.

Explozia cantităţii de deşeuri a impus găsirea de soluţii pentru reintroducerea lor în circuitul productiv. În acest sens pentru reziduuri de natura industrială sau pentru produsele de natură industrială ajunse într-un stadiu de nefolosinţă a fost mai ușor să se găsească soluţii tehnologice de reciclare. Toate acestea s-au realizat pentru că s-a dat importanţa reciclării deşeurilor. Exemple ar fi soluţiile pentru reciclarea de hârtie, sticlă, fier vechi, baterii sau anvelope uzate şi chiar autoturisme.

Știţi care sunt beneficiile de la reciclare?

reciclarea reduce considerabil cantitatea deşeurilor ce trebuiesc depozitate în gropi de gunoi;

fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci;

energia recuperată când reciclăm un pahar de sticlă poate alimenta un bec pentru 4 ore;

reciclarea reduce numărul de agenţi poluanţi din aer şi apa;

reduce semnificativ cantitatea de emisii de CO2 realizată prin extragerea şi prelucrarea minereurilor;

se foloseşte cu 95% mai puţină energie pentru reciclarea aluminiului faţă de cea necesară producerii din materii prime (60% în cazul oţelului, 40% în cazul hârtiei, 70% pentru plastic şi 40% pentru sticlă);

reciclarea ajută la conservarea resurselor naturale precum lemn, apa şi minereuri;

previne distrugerea habitatelor naturale ale animalelor, a biodiversităţii şi previne eroziunea solului.

Reciclarea este foarte importantă pentru noi și mediu, s-o practicăm!

Inapoi la arhiva noutaților