[ X ]
[ X ]
[ X ]
În sud au fost instalate 11 puncte rachetare de protecție antigrindină
19 Septembrie

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului sporește protecția antigrindină și extinde suprafaţa de protecţie în zona de sud a Republicii Moldova prin instalarea a 11 puncte rachetare în localitățile Leca, Haragîș, Baimaclia, Cîrpești, Zîrnești, Gotești, Huluboaea, Moscovei, Andrușul de Sus, Larga Nouă, Congazcicul de Sus din raionul Cantemir, transmite CURENTUL.

Din anul 1999 şi până în prezent, suprafaţa raionului Cantemir și Cahul, în mare majoritate, nu a fost supusă protecţiei antigrindină, fapt care a provocat anual pierderi considerabile atât în sectorul agrar, cât şi în cel social. În ultimii șapte ani fiind afectată de grindină o suprafață de terenuri de peste 18 136,9 ha.

Potrivit specialiștilor, teritoriile protejate de grindină, sunt afectate în proporție de până la 10%. Statistica ultimilor 10 ani demonstrează că, eficacitatea lucrărilor antigrindină anual constituie 85-90% la sută, ceea ce înseamnă că în 90 de situaţii din 100, aplicarea metodei rachetare permite efectiv de a combate fenomenul de grindină.

În acest context, amplasarea suplimentară a 11 puncte rachetare va permite majorarea suprafeţei de protecţie antigrindină până la 149,0 mii hectare. Costul total pentru deschiderea celor 11 puncte rachetare a constituit circa 7 316,6 mii lei, banii fiind alocați din bugetul de stat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților