Comisia mediu, climă și tranziție verde va propune plenului Parlamentului aprobarea proiectului de lege privire la activitatea meteorologică și hidrologică, elaborat de Ministerul Mediului.
PROIECTUL stabilește principiile în baza cărora se va desfășura activitatea meteorologică și hidrologică, atribuțiile și responsabilitățile autorităților publice centrale și locale în acest domeniu. Sunt definiți noi termeni, precum producător de date și informații meteorologice și hidrologice; utilizator de date și informații meteorologice și hidrologice, post meteorologic și hidrologic, stație meteorologică și hidrologică. De asemenea, sunt delimitate tipurile de date meteorologice și hidrologice.
Totodată, documentul prevede instituirea Fondului Național de Date Hidrometeorologice, prin intermediul căruia publicul interesat va avea acces liber la datele și informațiile meteorologice și hidrologice, dar și posibilitatea recepționării informațiilor specializate. De asemenea, în proiect sunt descrise procedurile de evidență a producătorilor de date meteorologice și hidrologice, de organizare a rețelei de observații meteorologice și hidrologice, de planificare și extindere a rețelei naționale meteorologice și hidrologice.
Potrivit autorilor, proiectul își propune crearea unui cadru juridic privind activitatea meteorologică și hidrologică necesar dezvoltării social-economice durabile a țării, precum și prevenirii și minimizării impactului fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase asupra vieții umane, proprietății și securității statului.
Comisia de profil a aprobat raportul la proiectul de lege și îl va propune plenului legislativului spre dezbateri, în prima lectură.