[ X ]
[ X ]
[ X ]
În Republica Moldova, va fi creată o platformă unică a partenerilor din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice
5 Aprilie

În Republica Moldova, urmează să fie creată o platformă unică a partenerilor din domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Viitoarea platformă își propune să adune sub o singură umbrelă toate părțile interesate de dezvoltarea și stimularea sectoarelor de energie regenerabilă și eficiență energetică din Moldova, prin implicarea și conectarea acestora. 

Asociația Obștească „Green City Lab Moldova” și Proiectul USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) au lansat discuțiile publice cu scopul de a prezenta obiectivele și modul de funcționare al viitoarei platforme, care va fi implementată cu sprijinul USAID și al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

„Prin diverse proiecte, USAID Moldova contribuie la avansarea sectorului energetic din Republica Moldova. Avem obiectivul de a consolida împreună capacitățile vocilor din sectorul privat care se focalizează pe energia regenerabilă și eficiență energetică. Ne-am adunat pentru a discuta problemele, pentru a crea conexiuni și pentru a explora toate aspectele reformelor ce pot fi implementate. Așteptăm cu interes lansarea acestei asociații”, a menționat Marina Vardanyan, Consilieră în domeniul energetic, USAID Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a apreciat ca esențială existența unei platforme unice pentru partenerii din sectorul eficienței energetice și energiei regenerabile pentru o mai mare mobilizare și implicare a sectorului privat. „Este salutabil că la această platformă unică se vor alătura diverse părți interesate – autorități, sectorul privat, întreprinderi energetice, asociații și mediul academic. Interesele diferitelor părți sunt variate, însă este crucial ca opiniile fiecăruia să fie luate în considerare. Munca cea mai valoroasă se desfășoară atunci când conceptualizam noi idei și soluții”, a subliniat Constantin Borosan.

„Piața energiei regenerabile valorează mai mult de 2 miliarde de dolari în Republica Moldova, iar Guvernul nu poate progresa fără implicarea sectorului privat. Scopul acestui eveniment este să adune actorii implicați în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice pentru a-și exprima opiniile, pentru a fi ascultați și pentru a se asigura că ideile lor vor fi luate în considerare în elaborarea și aplicarea diferitelor reguli și regulamente. Nu vorbim doar despre Guvern sau Ministerul Energiei, ci despre toți cei care sunt sau ar trebui să fie implicați. Eforturile individuale ar fi slabe și nu ar duce la rezultatele dorite”, a evidențiat Armen Arzumanyan, Directorul Proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova MESA.

Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a subliniat, la rândul său, că inițiativa de creare a unei platforme unice este esențială pentru o mai bună coordonare și pentru a se asigura că schimbările sunt implementate în cel mai reușit mod posibil. „Este important să subliniem că avem deja un mecanism de finanțare a proiectelor de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial. Pentru următorii trei ani, se estimează o mobilizare de 700 de milioane de lei în cadrul mecanismului de obligații în domeniul eficienței energetice. Această sumă va fi cel puțin dublată de către donatori și partenerii de dezvoltare. Prin urmare, cadrul instituțional creat, ajustarea cadrului legal și mecanismul de finanțare aprobat, sunt semnale pozitive care ar trebui să fie luate în considerație de către sectorul privat la dezvoltarea strategiilor de afaceri pentru următorii ani”, a punctat Ion Muntean.

Evenimentul a oferit posibilitatea de a se expune în cadrul unor dezbateri jucătorilor pieței de energie regenerabilă și a eficienței energetice din Moldova.

MPSP 5 MPSP2 MPSP3 MPSP4 MPSP12

Inapoi la arhiva noutaților