[ X ]
[ X ]
[ X ]
În Republica Moldova se desfășoară „Săptămâna Internațională de Prevenire a Intoxicațiilor cu Plumb”
23 Octombrie

În perioada de 21-27 octombrie 2018, în întreaga lume se desfășoară ,,Săptămâna Internațională de Prevenire a Intoxicațiilor cu Plumb”, transmite CURENTUL.

În acest context, sub egida ,,Săptămânii Securității Chimice în Moldova”, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Asociația Obștească „EcoContact”, având suportul financiar al OSCE, a organizat, astăzi, o masă rotundă despre cadrul legislativ național privind plumbul în vopsele şi modalitatea de implementare. Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice locale, inclusiv organelor de sănătate publică.

„Desfășurarea ,,Săptămînii Securității Chimice în Moldova” se organizează în contextul activităților destinate implementării tratatelor internaționale de mediu ce reglementează substanțele chimice, stocurile și deșeurile acestora. Anterior, au fost organizate acțiuni cu participarea reprezentanților țărilor din Regiunea Europei Centrale și de Est și țărilor Asiei Centrale, organizațiilor interguvernamentale și neguvernamentale, care contribuie la implementarea în Republica Moldova a prevederilor Abordării Strategice în domeniul managementului internațional al substanțelor chimice (SAICM)”, a subliniat consultantul Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, Virginia Galatonov, în cadrul mesei rotunde.

Menționăm, obiectivele săptămânii securității chimice în țara noastră promovează cunoștințele și bunele practici de prevenire și eliminare a riscurilor asociate cu utilizarea substanțelor și produselor chimice periculoase. În același sens, acțiunile desfășurate au scopul de a spori conștientizarea populației asupra calității unor produse fabricate și comercializate în țara noastră; de a instrui reprezentanții asociațiilor obștești, de a consolida capacitățile ONG-urilor în prevenirea riscurilor asociate de utilizarea substanțelor chimice.

Totodată, prin activitățile de informare și comunicare, autoritățile își propun să atenționeze populația asupra aspectelor de siguranță chimică în viața de zi cu zi, în scopul prevenirii intoxicațiilor cu produse periculoase, inclusiv cu conținutul de plumb. De la calitatea și compoziția unui produs depinde sănătatea și siguranța cetățenilor, atât în cazul procurării și utilizării produselor alimentare, cât și a celor nealimentare.

„În cadrul săptămânii curente vor fi organizate acțiuni publice, întruniri oficiale, cu participarea autorităților din domeniu, experților naționali și internaționali, reprezentanților ONG-urilor de mediu, agenților economici, precum și vor fi prezentate public informații cu privire la riscurile expunerii la plumbul din vopsele și efectele, pe termen lung, asupra sănătății copiilor”, a comunicat subliniat consultantul Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, Virginia Galatonov, în cadrul mesei rotunde.

Evenimentul a fost organizat cu în cadrul proiectului Consolidarea rolului Centrelor Aarhus în soluționarea problemelor de mediu din Europa de Est”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților