[ X ]
În raionul Criuleni a fost inaugurată o nouă stație meteorologică
19 Noiembrie

A fost inaugurată o stație meteorologică nouă în satul Bălțata, r-n Criuleni. La deschidere a participat Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, transmite CURENTUL.

Între invitații participanți au fost: directorulul adjunct SHS, Mihail Grigoraș, colaboratorii SHS, reprezentanți ai mediului academic, Prof. Conf. Univ., Universitatea din Tiraspol, Vitalie Dilan și Gherman Bejenaru, director Agentia de Mediu, Gabriel Gâlcă, director adjunct Agentia Apele Moldovei, Radu Cazacu, reprezentant ONG in domeniul mediului, Culighin Elena.

În Bălțata exista o stație meteorologică veche construită în anii `80, dar deoarece clădirea necesita o reconstrucție capitală, această stație a fost conservată.

În preajma acesteia, a fost construită o stație nouă de tip modular. Locul ei poate fi schimbat, în dependență de condițiile climaterice care variază. Punctele de observații sunt mobile și sunt înzestrate cu utilaj și echipament modern. Astfel, datorită flexibilității acestor surse ce furnizează date meteorologice, prognoza meteo poate fi elaborată cu o mai multă precizie.

Noua stație meteorologică ocupă un spațiu de 54 m2, deci este economicoasă.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat SHS din cadrul Ministerului Mediului este instituţia publică din Republica Moldova care dispune de un sistem unic de observații, raportate la standardele şi normele Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), fondul național al datelor meteo-climatice, hidrologice, (asigură dirijarea metodică a rețelei de observații, culege, generalizează și difuzează informații) şi este în prezent singura sursă de încredere care oferă informații obiective privind starea și evoluția vremii şi climei pe teritoriul ţării.

Staţiile şi posturile meteorologice efectuează observaţii asupra fenomenelor meteorologice periculoase în regim non-stop.

Potențialul Serviciului permite nu doar furnizarea către consumatori a informației tradiționale privind starea și prognoza vremii, dar și aplicarea datelor hidrometeorologice în cercetările cu privire la schimbarea climei în regiune, astfel contribuind la asigurarea unei dezvoltări durabile a economiei şi protecției mediului.

Sunt înregistrate sistematic, în regim continuu 24/7, valorile următorilor parametri – temperatura şi umiditatea aerului, presiunea atmosferică, direcţia şi viteza vântului, precipitaţiile atmosferice, fenomenele atmosferice şi caracteristicile acestora, temperatura solului la diverse adâncimi (până la 3,20 m). Buletinele agrometeorologice sunt efectuate în raza de 5 km de la staţie.

Primele observații meteorologice pe teritoriul actual al țării au fost efectuate la Chișinău în 1844, acestea fiind episodice. Din anul 1886 la această stație regimul observațiilor instrumentale a devenit sistematic, punând baza primelor cercetări climatice pe teritoriul Republicii Moldova.

În prezent, activitatea Serviciului Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova se bazează pe observațiile efectuate la peste 90 de puncte de observaţii (staţii şi posturi).

Inapoi la arhiva noutaților