[ X ]
[ X ]
[ X ]
În R. Moldova va fi lansată o carte despre carantina din 2020! Ala Tocarciuc: „Denumirea reflectă exact ceia ce a trăit omenirea în primăvara anului 2020”
20 Iulie

La finele lunii iulie, mai exact pe 30 iulie, experta în sănătate publică, Ala Tocarciu, planifică să lanseze cartea „Prima Carantină Mondială”, care va reflecta pe paginile sale carantina din 2020 din cauza COVID-19.

Solicitată de reporterul CURENTUL, Ala Tocarciuc ne-a comunicat că lansarea se planifică a fi desfășurată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova cu prezența fizică a doritorilor.

„Ne dorim un eveniment mic cu un număr limitat de persoane și cu anumite restricții determinate de pandemie. Posibil va fi și transmisiune online, urmează să decidem în zilele următoare toate aspectele tehnice ale evenimentului”, spune experta în sănătate.

Ala Tocarciuc a decis să scrie o asemenea carte pe motiv că pandemia din 2020 a fost prima la nivel mondial.

„După părerea mea, această denumire reflectă exact ceia ce a trăit omenirea în primăvara anului 2020. Au fost mai multe carantine pe parcursul mileniilor existenței umane, dar majoritatea au fost locale sau regionale. Carantine Mondiale nu au mai fost până la 2020. COVID-19 a adus această experiență omenirii.

Eu deși sunt farmacist de profesie, am fost implicată pe parcursul anilor în gestionarea mai multor crize, inclusiv și pandemice, de dimensiuni mai mici. Am decis să adun în carte modele de răspuns la criză folosind experiența din pandemie. Cred că este bine să lăsăm generațiilor viitoare modele de gândire aplicate în situații de criză. Aceste modele pot fi aplicate și în alte crize, nu doar pandemie”, ne-a comunicat experta.

pentru început, cartea va fi lansată doar în limba rusă, dar autoarea nu exclude că va fi tradusă în română și engleză.

„Cartea va fi lansată acum doar în limba rusă. Așa a vrut destinul meu. Ultimii 12 ani am lucrat pe dimensiunea CSI, unde limba principală de comunicare este limba rusă. Pe plan profesional sunt mai mult cunoscută în Rusia, Ucraina, și alte țări CSI decât în Moldova. Inițial chiar planificam să o public în Rusia, deoarece mulți prieteni am diferite țări CSI.

Mai apoi, fiind aici în Moldova, am decis să o public acasă. Sunt moldoveancă până la măduva oaselor, îmi respect rădăcinile și iubesc mult oamenii din Moldova.

Am avut mai multe bariere lingvistice, îmi este încă greu să scriu corect în limba română. Mulți ani angajatorii au avut stabilită limba de lucru – limba engleză. Ca urmare, eu și acum continui adeseori să gândesc în engleză și să traduc în rusă sau română, atunci când vorbesc.

Pe viitor planific să traduc cartea în limbile engleză și română, dacă va fi interes din partea cititorilor”, mai spune Ala Tocarciuc.

Experta spune că va oferi o donație bibliotecilor din țară și bibliotecii Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, iar restul tirajului va fi plasat în libăriile din țară.

Ala Tocarciuc ne-a spus că această carte este un model de gândire care poate fi aplicat în gestionarea oricărei crize, începând cu o criză din gospodărie și terminând cu o criză pandemică globală.

„La fiecare criză scopurile primare sunt de a transforma incertitudinea în certitudine, folosind toate resursele disponibile la moment, inclusiv cele adaptate. În crize este foarte important să ne înțelegem clar limitările, și aici vorbim de limitările umane, limitări financiare, de timp, limitări impuse de reglementări, etc.. Dacă reușim să mobilizăm și să adaptăm toate resursele disponibile, eliminăm cu success majoritatea limitărilor, putem transforma o criză într-o oportunitate de dezvoltare. Despre asta este cartea scrisă de mine”, ne-a spus Ala Tocarciuc.

Potrivit autoarei, materialul analizat în mare parte sunt cercetări științifice, articole de analitică, rapoarte diverse, trecute prin filtrele proprii și expuse în limbaj simplu pe înțelese pentru fiecare om cu studii medii generale.

Experta este de părere că oricare experiență umană trebuie documentată și lăsată generațiilor următoare.

„Noi nu știm când va fi următoarea pandemie ca și criză majoră, dar crize minore avem practic în fiecare săptămână. Generațiile tinere crescute sub influența tehnologiilor au dezvoltate foarte bine modele de gândire „click”, apeși pe buton și se deschide aplicația. Creierul uman este foarte elastic. Noi, generația mai mare, un pic am crescut cu alte modele de gândire. Cred că este util să lăsăm modelele noastre de gândire pentru cei care își doresc să le cunoască”.

Ne-a fost interesant să știm ce ne poate spune experta despre cum a făcut față R. Moldova pandemiei în 2020.

„De la începutul pandemiei am fost implicată în comunicare anume în calitate de expert în managementul crizelor. Nu sunt epidemiolog de formație și nici medic, am subliniat asta de multe ori. Republica Moldova încă nu s-a descurcat cu această pandemie. Moldova trece prin această criză, depășind-și propriile limitări ca și țară, determinate de resurse limitate umane, tehnice și financiare. Evaluarea corectă și finală se va face la sfârșitul pandemiei.
La această etapă personal nu consider că este corect să comparăm țările între ele. Putem analiza experiența altor țări pentru a preleva practicile pozitive”, a comunicat Ala Tocarciuc.

De asemenea, experta ne-a spus că pandemia va mai dura și după părerea sa, R. Moldova îi mai trebuie 3-maxim 5 ani pentru a reveni la un nou normal.

Cristina Parfeni

217914410_4694487203912889_4949436953892905564_n

Inapoi la arhiva noutaților