Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) a găzduit ședința ordinară a Comitetului de Supraveghere a proiectelor „Conservarea solurilor în Moldova” (PCSM), „Dezvoltarea sectorului forestier comunal în Moldova” (PDSFCM) și „Agricultura Competitivă în Moldova” (PACM), transmite CURENTUL.
În cadrul ședinței, directorul ICAS și managerul Unității pentru Implementarea Proiectelor (UIP), Dumitru Galupa, a facut o recapitulare a evoluției implementării proiectelor menționate pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2016.
Conform informațiilor disponibile se înregistrează o continuă creștere a suprafețelor acoperite cu culturi silvice transferate în starea de masiv. Cu toate acestea sunt și sectoare care solicită intervenții suplimentare pentru ameliorare, inclusiv cele afectate de incendii, tăieri ilicite, inundații.
ICAS și entitățile silvice participante în proiecte monitorizează situația și efectuează periodic intervențiile necesare. Referitor la PACM s-a menționat că implementarea activităților destinate ameliorării stării perdelelor forestiere de protecție se desfășoară în conformitate cu planul aprobat. La sfârșitul anului curent suprafața totală a perdelelor forestiere reabilitate de către Agenția ”Moldsilva” va atinge cota de 2071 ha.
Pentru primul semestru al anului 2017 mai rămân de reabilitat doar 129 ha, fiind o sarcină realizabilă.
Pentru anul 2016 este programat următorul eveniment de monitorizare a PCSM, iar reducerile de emisii generate în cadrul acestui proiect pentru perioada 2002-2016 sunt estimate la 1,4 MtCO2. Calculele respective vor fi confirmate prin măsurarea carbonului din biomasă (arbori, arbuști și litieră) și sol în cadrul a 213 suprafețe de probă.
Totodată, membrii Comitetului de Supraveghere au avut posibilitatea să viziteze unele sectoare incluse în proiectele PCSM și PDSFCM, precum și suprafețele de probă recent monitorizate (Primăria Țînțăreni, Primăria Tohatin, Întreprinderea pentru Silvicultură Chișinău).
Cristina Parfeni